Antena Meniu Search
x

Ziua și OZN-ul: Cum au ajuns americanii să găsească baloane-spion și obiecte zburătoare misterioase din senin

Statele Unite și Canada investighează obiectele zburătoare misterioase care au fost doborâte în ultimele zile, pentru a înțelege ce capacități tehnice au și dacă au fost folosite pentru spionaj. Iar dacă la aceste întrebări nu avem pentru moment un răspuns, este clar de ce au apărut patru incidente în decurs de doar câteva zile - militarii americani au ajustat radarele pentru a detecta cât mai multe incursiuni în spațiul aerian al SUA, motiv pentru care depistează și doboară obiecte ce până de curând "treceau" neobservate.

de Redactia Observator

la 13.02.2023, 14:19

Vezi și

Sunt două mari întrebări cu privire la incidentele în care au fost implicate obiectele zburătoare, scriu jurnaliștii de la New York Times. Ce sunt ele? Și de ce Statele Unite par că le depistează și doboară tot mai des? La prima întrebare nu există încă un răspuns. Oficialii americani nu știu ce sunt aceste obiecte, care este scopul lor și cine le-a trimis. Referitor la a doua întrebare, nu este clar dacă sunt cu adevărat mai multe obiecte zburătoare misterioase, însă cert este că armatele din SUA și Canada a devenit mult mai vigilente cu obiecte ce până de curând erau lăsate libere pe cer.

După ce balonul chinzesc a tranzitat SUA, la începutul acestei luni, NORAD (agenția responsabilă de protecția spațiului aerian din SUA) a ajustat radarele și le-a făcut mult mai sensibile. Drept urmare, numărul de obiecte detectate a crescut rapid, iar interceptările sunt realizate și pentru că agenția își dorește acest lucru.

"Ne uităm cu mai multă atenție la spațiul nostru aerian și am îmbunătățit radarele, ceea ce explică în parte și creșterea numărului de obiecte detectate în ultima săptămână", a explicat Melissa Dalton, secretar adjunct din Apărare.

"Cea mai alarmantă teorie luată în considerare de oficialii americani este că obiectele sunt trimise de China sau de o altă putere, în încercarea de a afla mai multe despre capacitățile de detectare radar ale americanilor sau despre sistemele de avertizare timpurie. Un înalt oficial al administrației a spus că o teorie - iar persoana a subliniat că este doar o teorie - ar fi aceea că China sau Rusia au trimis obiectele pentru a testa capacitățile americane de culegere de informații. Scopul lor ar fi acela de a afla cât de repede Statele Unite devin conștiente de o intruziune și cât de repede armata poate răspunde, a mai spus oficialul american", explică NY Times.

Pe acelaşi subiect

Ce sunt obiectele misterioase doborâte deasupra Americii

Un general american din conducerea NORAD a declarat că nu exclude nicio posibilitate cu privire la sursa celor trei obiecte doborâte deasupra SUA și Canada, inclusiv că ar putea fi de origine extraterestră. Generalul Glen VanHerck, comandantul Comandamentului de Apărare Aerospațială din America de Nord, a făcut acest comentariu când a fost întrebat dacă SUA a exclus posibilitatea ca obiectele doborâte peste Alaska, Canada și Michigan să fie "extratereste sau extratereștri". "Voi lăsa comunitatea de informații și comunitatea de contrainformații să analizeze.. Nu excludem nimic în acest moment", a spus militarul.

Întrebat dacă exclude posibilitatea unei origini extraterestre a celor trei obiecte zburătoare doborâte în tot atâtea zile de aeronavele de luptă ale SUA, generalul VanHerck a răspuns: "Comunitatea de informaţii şi de contrainformaţii să stabilească asta. Eu nu am exclus nimic".

"În acest moment continuăm să analizăm orice ameninţare sau potenţială ameninţare, necunoscută, care se apropie de America de Nord, în încercarea de a o identifica", a precizat el. VanHerck a făcut aceste comentarii într-un briefing la Pentagon, după ce un avion F-16 al forţelor americane a doborât un obiect zburător octogonal deasupra lacului Huron, la graniţa dintre SUA şi Canada. 

Totul a pornit de la un balon chinez ce ar fi fost folosit pentru spionaj

Seria de astfel de incidente a urmat doborârii, pe 4 februarie, a unui balon chinez despre care oficiali americani au spus că era folosit la "supraveghere". Un alt oficial militar american a declarat, sub protecţia anonimatului, că armata nu dispune de dovezi care să sugereze că obiectele în cauză erau de origine extraterestră.

Generalul VanHerck a mai menţionat că armata SUA nu a reuşit deocamdată să stabilească în ce mod erau menţinute în aer ultimele trei obiecte şi nici provenienţa lor. "Le numim obiecte şi nu baloane dintr-un motiv", a punctat responsabilul militar american.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ziua și OZN-ul: Cum au ajuns americanii să găsească baloane-spion și obiecte zburătoare misterioase din senin