Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Articol susținut de Medlife Endometrioza, "boala ascunsă" de care suferă 1 din 10 femei, în lume. Medicii buni și chirurgia robotică ajută pacientele să revină la o viață normală

Dureri crunte, întinse pe ani de zile, fără o sursă clară și un tratament corect. Prin asta trec peste 10% din femeile din întreaga lume (potrivit World Health Organization), care suferă de endometrioză. Și asta din cauza diagnosticării precare sau chiar incorecte, explică dr. Gabriel Mitroi, fondatorul și coordonatorul Bucharest Endometriosis Center, din cadrul MedLife. Medicul vede zilnic zeci de femei care duc cu greu această boală pe picioare, întrucât - deși au făcut multe consultații și analize, nu au reușit să dea de medici buni, care să vină cu răspunsuri corecte:  

de Redactia Observator

la 29.03.2024 , 11:01

Endometrioza, "boala ascunsă" de care suferă 1 din 10 femei, în lume. Medicii buni și chirurgia robotică ajută pacientele să revină la o viață normală Endometrioza, "boala ascunsă" de care suferă 1 din 10 femei, în lume. Medicii buni și chirurgia robotică ajută pacientele să revină la o viață normală

Problema cu această boală este subdiagnosticarea. Ea se diagnostichează deseori sub forma chisturilor ovariene, însă ceea ce nu se vede de obicei sunt celelalte leziuni de la nivelul pelvisului, continuă medicul.

Este și cazul unei paciente de 34 de ani, pe care dr. Mitroi a operat-o de curând. Endometrioza de care suferea încă din adolescență și pe care nu reușise să o diagnosticheze pusese stăpânire pe întreaga zonă pelvină. Iar simptomatologia era cruntă: probleme gastroenterologice, urinare, durere care se lăsa pe picior, durere de spate.

A fost vorba de o intervenție complexă, care a durat câteva ore bune, și în care specialiștilor le-a fost de mare ajutor robotul DaVinci Xi.

Articolul continuă după reclamă

Anatomia pelvină a pacientei era deja deformată de endometrioză, așa că a trebuit să efectuăm o visceroliză - practic am eliminat, cu ajutorul robotului, toate aderențele care îi țineau organele lipite, își amintește dr. Mitroi.

Vorbim despre un proces dificil și de lungă durată, întrucât, în astfel de cazuri, chirurgul trebuie să îndepărteze țesuturile de endometrioză cu foarte mare atenție, pentru a nu leza organele. Ori precizia și finețea robotului sunt definitorii în acest sens - instrumentele mici urmăresc mișcarea încheieturilor chirurgului și se pot roti la 360 de grade. În plus, robotul susține foarte mult medicul pe parcursul orelor pe care se întind intervențiile de acest gen, oferindu-i confortul de care are nevoie pentru o intervenție reușită.

Dincolo de asta însă, cel mai mare avantaj în urma unei intervenții chirurgicale asistate robotic îl au pacientele, subliniază dr. Mitroi: 

În chirurgia endometriozei, chirurgul trebuie să înlăture boala în profunzime.Țesuturile trebuie îndepărtate în totalitate, adică scoase din din rădăcină, pentru că vorbim despre o boală cu caracter recidivant care, dacă nu este corect operată, va reveni destul de repede. Și într-un fel faci asta cu precizia robotului, și altfel laparoscopic.

Infertilitatea, principala problemă a cazurilor asimptomatice

Dincolo de procentele oficiale, dr. Mitroi este de părere că numărul femeilor care suferă de endometrioză este mai mare, însă nu toate au simptome. În cazul lor, infertilitatea este cea care ar trebui să le dea de bănuit, întrucât endometrioza creează un mediu inflamatoriu ostil pentru sarcină. Astfel, studiile au arătat că jumătate dintre femeile care nu pot avea copii suferă de endometrioză. Iar singurii care le pot diagnostica corect și, mai ales, trata sunt medicii specializați în această afecțiune, precum dr. Mitroi și echipa sa de la Bucharest Endometriosis Center: chirurgi colorectali, urologi și radiologi. Cu toții își doresc nu doar să-și vindece pacientele, dar și să le ajute să devină mame:

Prioritatea unui specialist în endometrioză, pe lângă aceea de a elimina simptomatologia și complicațiile date de boală, este și de a prezerva fertilitatea pacientei. Iar îndepărtarea leziunilor are un efect benefic asupra fertilității, crescând șansele obținerii unei sarcini, spune dr. Mitroi.

Din păcate însă, având în vedere că vorbim despre o afecțiune extrem de complexă, media de timp până la o diagnosticare corectă este între 7-10 ani. Iar în toată această perioadă, pacientele trăiesc nu doar cu dureri și imposibilitatea de a rămâne însărcinate, dar și cu frustrarea unei lipse de diagnostic corect și cu medicație greșită. Vorbim, așadar, despre o calitate a vieții profund afectată.

Deși endometrioza ar trebui să fie prima bănuială, din păcate ea a ajuns să fie diagnosticată prin excludere și descoperită mai degrabă de paciente. Așa că le îndemn cu toată tăria să caute ajutor atunci când simt că le este afectată calitatea vieții, să apeleze la un specialist în endometrioză care le poate scuti de un parcurs foarte lung până la aflarea diagnosticului, insistă medicul. 

Cum se diagnostichează endometrioza

Endometrioza este o afecțiune cronică inflamatorie, benignă, în care țesut similar cu cel de la interiorul uterului, dar nu identic, se află în cavitatea pelvină, la nivelul mai multor organe. Deși nu se știe încă exact mecanismul prin care apare, se presupune că este o afecțiune genetică, care ia avânt în perioada pubertății, odată cu schimbările hormonale și devine foarte agresivă în perioada de fertilitate a femeii.

Principalul simptom este durerea pelvi-abdominală, mai ales în timpul menstruației, din cauza căreia pacientele ajung la ginecolog. De multe ori, nu se găsește nimic evident, în neregulă, așa că pacienta este trimisă către un alt specialist și de acolo la altul și tot așa, mai ales că, în general, simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele ale colonului iritabil.

Așadar, diagnosticarea endometriozei ține exclusiv de competența și  experiența medicului diagnostician. Consultul este specific, iar un medic bun știe ce, cum și unde să caute, pentru a putea pune un diagnostic corect. Răspunsul final vine de la un radiolog, specializat, la rândul lui, în endometrioză. Acesta va face un RMN cu protocol de endometrioză - singura investigație care poate da un diagnostic sigur.

Urmează apoi planul de tratament, care depinde de stadiul bolii și localizarea ei:

Dacă pacienta are doar endometrioză ovariană și chisturile sunt mai mici de 4 cm, pacienta poate lua tratament hormonal. Dacă are endometrioză profundă - pe intestin și alte organe, dar care nu este într-un stadiu avansat, simptomatologia nu este severă și nu este în pericol de complicații, se monitorizează”, spune dr. Mitroi.

Însă cum peste jumătate dintre paciente ajung prea târziu la specialist iar boala este deja foarte avansată, de cele mai multe ori indicația este de intervenție chirurgicală. Laparoscopic sau cu asistență robotică.

Robotul asigură o precizie mult mai mare decât abordul laparoscopic. Majoritatea pacientelor care au o formă severă de boală au, automat, organele lipite, acel concept de ‘frozen pelvis’ - toate organele din pelvis sunt aderente unele la altele, este un specific al formelor avansate de endometrioză. Iar robotul face această visceroliză - tăierea aderențelor și refacerea anatomiei pelvine - cu acuratețe foarte mare și riscuri intraoperatorii mult mai mici decât în cazul laparoscopiei. În plus, recuperarea pacientei este mult mai ușoară și rapidă, întrucât efectul asupra corpului este mult mai puțin traumatizant, explică dr. Mitroi.

În ceea ce privește procedura - intervenția chirurgicală are loc în ziua internării, iar spitalizarea durează 2-3 nopți, în funcție de complexitatea intervenției. Urmează apoi un control la 7 zile, iar protocolul din clinică presupune și un tratament cu anticoncepționale pentru 3 luni fără pauză, astfel încât organismul să aibă timp să se refacă.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Facem România Bine » Endometrioza, "boala ascunsă" de care suferă 1 din 10 femei, în lume. Medicii buni și chirurgia robotică ajută pacientele să revină la o viață normală