Antena Meniu Search
x

Video Au restaurat o culă până au dărâmat-o. Firma dă vina pe cum a fost construit monumentul

Cula în care a locuit Tudor Vladimirescu a scăpat de ravagiile timpului, însă a căzut pradă, culmea, lucrărilor de restaurare. Un zid al clădirii s-a prăbuşit, iar şantierul a fost închis. Firma care se ocupă de modernizarea monumentului istoric spune că nu e vina muncitorilor: peretele gros de o jumătate de metru a căzut pentru că nu avea fundaţie. Cazul incredibil ne-a fost semnalat pe Fii Observator! 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 05.03.2024, 21:21

Vezi și

Forofota din jurul superbei clădiri a încetat brusc. Şantierul de la Cula Glogovenilor, din Gorj, s-a închis după ce zidul conacului istoric a cedat. Abia fusese înlocuit acoperişul, iar muncitorii se pregăteau de consolidarea fundaţiei.

Zidul s-a făcut praf în câteva secunde

Gheorghe Alpredi, primar Glogova: În timp ce organizau săpătura pentru turnarea fundaţiilor de consolidare a zidurilor, au constatat că peretele estic, de la extinderea ce a fost făcută monumentului, a cedat şi există riscul de prăbuşire.

Zidul s-a făcut praf în câteva secunde. Şi doar o minune a făcut ca nimeni să nu fie prins sub dărămături.

Pe acelaşi subiect

Ionuţ Guran, responsabil şantier: Pur şi simplu s-a dislocat şi s-a prăbuşit. Nu exista nicio variantă ca să-l putem sprijini şi să putem face lucrările proiectate de subbetonare pentru că existau riscuri majore de accidente. Nu ştiu dacă este o surpriză. Este o clădire veche, în primul rând. O clădire care a fost expertizată, dar ca la orice clădire veche nu se ştiu toate dedesubturile şi ce e în interior.

Muncitorii au recuperat din cărămizi, au comandat altele şi zidul va fi refăcut într-o săptămână. Pe cheltuiala constructorului.

Ultima dată, conacul boieresc a fost reabilitat în urmă cu aproape 40 de ani

Diana Speretoiu, reporter Observator: În acest moment, lucrările sunt sistate. Şi vor rămâne aşa până când experţii vor stabili detaliile tehnice pentru continuarea acestora.

Ultima dată, conacul boieresc a fost reabilitat în urmă cu aproape 40 de ani. Investiţia de reabilitare se ridică la un milion de euro, bani din PNRR. Lucrările ar trebui să fie gata la anul, dar constructorul dă asigurări că va termina chiar în această vară.

Locuinţa fortificată ridicată de boierii din familia Glogoveanu. În 1770 i-a fost pentru o vreme casă şi lui Tudor Vladimirescu.  Aici a învăţat carte şi a fost administrator de moşie. Şi locul ar fo fost scena unuei idile între revoluţionar şi Elena, soţia boierului Nicolae Golgoveanu.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Fii Observator » Au restaurat o culă până au dărâmat-o. Firma dă vina pe cum a fost construit monumentul