Antena Meniu Search
x

Video BAC de toamnă, proba de fraudă. Unii elevi şi-au împărţit subiectele şi rezolvările pe Facebook: s-au ales cu dosare penale după ce poliţiştii au văzut postările

Examenul maturităţii a avut o probă în plus la ediţia de toamnă - cea de fraudă. Mai mulţi elevi au fost săltaţi de poliţişti pentru că au copiat la Bacalaureat. De data aceasta însă metodele au fost altele. Candidaţii au intrat cu camere ascunse la examene şi şi-au împărţit subiectele şi rezolvările pe Facebook.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 18.08.2021, 19:58

Vezi și

"Ne vedem mâine la bio, cei care aţi fost mulţumiţi astăzi la mate". Aşa sună una dintre postările de pe grupul de Facebook unde candidaţii s-au ajutat unii pe ceilalţi să treacă Bacul copiind. Grupul este plin de comentarii în care se cer subiecte, rezolvări şi se postează poze făcute ilegal în sălile de examen.

Potrivit ISJ Brasov, fotografia a fost realizată şi publicată chiar în timpul probei de anatomie desfăşurată aici, la Liceul Tehnic Silvic "Dr. Nicolae Rucăreanu", din Braşov, fără ca supraveghetorii să îşi dea seama despre ce se întâmplă.

Poliţiştii au găsit, însă, postările de pe Internet. "În urma analizării fotografiei, a fost identificat centrul de examen. Şi sala de unde a fost încărcată poza", a declarat Valentin Bucur, purtător de cuvânt al ISJ Braşov.

Şi elevul a fost identificat. Nu va mai avea voie să susţină examenul de Bacalaureat în următoarele două sesiuni. "În cauză a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice", a declarat Alina Ivan, purtător de cuvânt al IPJ Braşov.

Pe acelaşi subiect

Într-o altă parte a ţării, în Gorj, aceeaşi situaţie. Un candidat a fost săltat de poliţişti din acelaşi motiv. "În momentul în care s-au împărțit subiectele a profitat de faptul că cei doi profesori impărțeau subiectele și a fotografiat", a declarat Nicolae Negrea, inspector şcolar ISJ Gorj.

A uitat în schimb să îşi acopere datele personale. "Am primit un telefon de la un coleg din alt centru cum că au apărut anumite subiecte pe rețelele de socializare. Observând poza, candidatul respectiv și-a pozat pe lângă codul de identificare al disciplinei și codul de identificare personal", a declarat Vasile Udroiu, preşedintele centrului de examinare.

13 candidaţi au fost eliminaţi doar astăzi de la Bacalaureat pentru fraudă. Mulţi dintre ei au încercat să fenteze sistemul cu ajutorul camerelor ascunse în pixuri sau nasturi. "Unii se lăudau pe acel grup că ar fi avut cască. Au avut cămaşă pe ei şi nasturele ar fi avut cameră incorporată şi aşa au trimis subiectele în afara sălii, în exterior, ca să poată să îi ajute la rezolvare. Eu am stat foarte mult şi m-am chinuit", a declarat o elevă.

"Singura soluţie care rămâne valabilă este aceea a digitalizării, a susţinerii  unor platforme de evaluare şi examinare dedicate şi securizate care să contracareze aceste intenţii de fraudă", spune Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. În cele trei zile de examen ale Bacalaureatului de toamnă, 61 de elevi au fost eliminaţi pentru fraudă.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Fii Observator » BAC de toamnă, proba de fraudă. Unii elevi şi-au împărţit subiectele şi rezolvările pe Facebook: s-au ales cu dosare penale după ce poliţiştii au văzut postările