Video EXCLUSIV. Localnicii din Câmpina au băut apă infestată de 6 ori în ultimii 4 ani fără să ştie. Autorităţile nici măcar nu i-au avertizat
Informaţii şocante au ieşit la iveală în cazul apei din Câmpina contaminată cu bacteria Clostridium. Incidentul de săptămâna trecută nu a fost unul singular. În ultimii 4 ani, localnicii au mai băut şi au folosit de alte 6 ori apă infestată. Doar că nu au ştiut. Autorităţile nu i-au avertizat aşa cum era normal şi legal. Un control intern a fost demarat la compania de apă.
În documentele obţinute de reporterii Observator scrie negru pe alb că în septembrie 2019, DSP Prahova anunţa primăria Câmpina şi compania de apă Hidro Prahova că apa nu este potabilă. Cauza: aceeaşi bacterie Clostridium perfringens - un indicator al coloniei fecale. Mai mult, inspectorii sanitari cer ca toţi consumatorii să fie avertizaţi să nu folosească apa pentru băut, gătit sau spălat. Ce fac oficialii din cele două instituţii?
''Nu aţi mai ştiut că ar mai fi probleme?
Nu.''
Oamenii spun că au aflat prima dată de probleme în urmă cu o săptămână printr un mesaj Ro Alert.
- 30.000 de oameni nu mai pot bea apă de la robinet, pentru că e infestată cu o bacterie mortală. Nici în magazine...
- Misterul din Câmpina. Cum a ajuns bacteria în apă: deşeuri medicale sau resturi menajere, găsite de reporterii...
- În apa de la robinet din Câmpina ar fi ajuns leșuri de animale. Un mesaj RO-Alert greşit i-a expus şi mai mult...
''A fost primul mesaj pe care l-am primit de acest gen. Mi se pare o bătaie de joc.''
''Bănuiesc că aţi băut apă de la robinet în ultimii doi trei ani.
Da, eu beau constant de la robinet.''
Ce spun autorităţile locale
Luni, directorul companiei ne asigura că astfel de contaminări nu au mai existat.
Reporter: În experienţa dumneavoastră s-a mai întâmplat aşa ceva?
Liviu Ilași, director Hidro Prahova: Din fericire, în judeţul Prahova nu am avut în trecutul apropiat o astfel de situaţie.
Astăzi, aceeaşi companie recunoşte că apa a mai fost contaminată cu bacterii. Şi nu o dată. În perioada 2019-2020 compania de apa a mai descoperit de 5 ori ca apa era infestată cu Clostridium.
De fiecare dată a făcut lucrări de igienizare și spălare a sistemului, dar care par că nu sunt de ajuns.
O parte din conductele unde au apărut probleme sunt vechi de mai bine de 80 de ani, din 1938 mai precis. Mai mult, compania spune că "Populația municipiului Câmpina nu a fost anunțată similar procedurilor derulate în anul 2021". Adică nici pe panourile din oraş, nici prin RO Alert şi nici altfel. Iar oamenii au băut apa fără să ştie. În plus, aceleaşi documente arată că bacteriile au făcut colonii. De la 2 - la analizele din 2019, la 10 în analizele din 2021. Ele nu ar trebui să existe deloc pentru ca apa să fie potabilă.
Liviu Ilași, director Hidro Prahova: Se pot întâmpla astfel de evenimente oricând, trebuie să înţelegem reţeaua de distribuţie a apei potabile are şi ea deficienţele ei, este o reţea veche.
Din 2018 şi până acum responsabilii s-au schimbat atât la primărie, cât şi la firma de apă şi DSP. Primarul interimar care a semnat o parte din înştiinţările de la DSP în trecut a pus acum toate tunurile pe actualul primar. Fostul edil nu a putut fi contactat pentru a explica situaţia.
Cazul ar putea ajunge pe masa poliţiştilor şi procurorilor pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă cetăţenii sau instituţiile implicate vor cere autorităţilor să ancheteze cine, unde a greşit şi cum a pus în pericol sănătatea oamenilor.
Şi, după o săptămână fără apă, în sfârşit o veste bună pentru locuitorii din Câmpina. Vineri au venit o parte din rezultatele ultimelor probe prelevate de DSP Prahova. În cea mai mare parte a oraşului, oamenii vor putea din nou să folosească apa. Excepţie fac cei care locuiesc pe trei străzi din cartierul zona Voila - Spital. Acolo, încă nu au fost finalizate analizele.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰