Antena Meniu Search
x

Video 30.000 de oameni nu mai pot bea apă de la robinet, pentru că e infestată cu o bacterie mortală. Nici în magazine nu mai găsesc să cumpere

Oamenii din Câmpina nu au voie să bea apă de la robinet încă trei zile. Noile probe arata că apa e în continuare contaminată cu o bacterie periculoasă, chiar letală. În timp ce autorităţile caută încă vinovatul, localnicii nu mai găsesc apă în magazine. Iar reprezentanţii companiei de apă trag un semnal de alarmă: dacă reţelele sunt vechi, situaţia se poate repeta oriunde şi oricând.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 16.08.2021, 19:44

Vezi și

Mai bine de o oră a aşteptat o femeie în soare să ia apă de la rezervorul montat în centrul oraşului Câmpina. E singura variantă pe care o are ea şi toţi ceilalţi locuitori din Câmpina, peste 30 de mii. De trei zile apa care curge la robinet e infestată cu o bacterie periculoasă, clostridium. Al doilea rând de probe prelevat în weekend a dezvăluit că apa e încă infestată. Oamenii nu au voie să o folosească încă trei zile.

Reporter: Cum vi se pare situaţia?

Bătrân: Foarte gravă

Reporter: Aţi apucat să beţi apă de la robinet?

Pe acelaşi subiect

Bătrân: Da, da, am băut cam vreo 2 căni

Reporter: La ce folosiţi apa?

Bătrână: Să spălăm cartofi, zarzaturi. Ne e teamă şi am luat de aici, am văzut şi noi că e potabilă

Un bărbat vine de la aproape 2 km depărtare să umple bidoanele de mai multe ori pe zi.

Bătrân: Sunt deranjat la burtă.

Reporter: De câte zile?

Bătrân: De 2 zile.

Reporter: Ştiţi că asta poate să facă bacteria?

Bătrân: Fir-ar al dracului dacă n-am ştiut

În supermarket-uri, nici strop de apă plată.

Vânzătoare: S-a vândut. A fost omor, ce a fost zilele astea. De sâmbătă n-am mai avut apă. Sâmbătă ne-a adus doar la 2 litri. Într-o oră, nici o oră s-a şi dat apa. Peste tot am înţeles că nu e apă, nu se găseşte. 

Managerul spitalului din Câmpina încearcă să-i liniştească pe localnici.

Călin Tiu, managerul spitalului municipal Câmpina: Există o panică normal creată în jurul acestui subiect atât de mediatizat şi am primit mesaje de la pacienţi: ce fac că mă doare burta! Dar n-a venit nimeni cu diaree încoace.

Ca să fie şi mai convingător a băut apă de la robinet.

Călin Tiu, managerul spitalului municipal Câmpina: Chiar mi-era sete

Reporter: Ce gust are?

Călin Tiu, managerul spitalului municipal Câmpina: Are un gust de apă normală. Se simte puţin clor. Este evident că e o apă tratată pentru condiţii totale de siguranţă. 

Inspectorii sanitari văd altfel situaţia: bacteria nu e chiar o glumă.

Elisa Ştefan - medic şef DSP Prahova: Acest parametru e prevăzut în legislaţie. Valoarea lui e 0.

Reporter: Cât a ieşit în analiza de marţi?

Elisa Ştefan - medic şef DSP Prahova: Au ieşit 10 unităţi formatoare de colonie. Clostridium perfringens e un indicator al coloniei fecale care semnealează existenţa riscului de a se găsi în apa potabilă unor agenţi patogeni. Poate fi folosită doar pentru evacuarea deşeurilor fecaloide menajere.

Autorităţile cred că apa a fost contaminată cu bacterii pe conducte

De trei zile nimeni nu poate spune care e sursa contaminării. De la barajul Paltinu, apa ajunge în 2 bazine: Hidro Prahova şi ESZ Prahova. În aceste 2 bazine, apa e tratată şi apoi testată astfel încât operatorii să fie siguri că apa care ajunge la oameni se poate bea. Autorităţile cred că apa a fost contaminată cu bacterii pe conducte. Reţeaua are 140 de km iar ţevile sunt vechi de peste 90 de ani. În fiecare lună sunt cel puţin 10 avarii.

Liviu Ilaşi - director Hidro Prahova: Dacă se va confirma şi după al doilea set de probe pe care l-au luat cei de la DSP vineri, evident că altă explicaţie nu există decât aceea că pe traseul acesta de distribuţie a apărut o disfuncţionalitate

Şi mai grav e că acest scenariu de poate întâmpla orcând, oriunde.

Liviu Ilaşi - director Hidro Prahova: Situaţia este sub control. Se pot întâmpla astfel de evenimente oricând pentru că trebuie să înţelegem: reţeaua de distribuţie a apei are şi ea deficienţele ei. Este o reţea veche

Autorităţile vor preleva noi probe din apă mâine. Un lucru e cert, până joi, apa e de băut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » 30.000 de oameni nu mai pot bea apă de la robinet, pentru că e infestată cu o bacterie mortală. Nici în magazine nu mai găsesc să cumpere