Antena Meniu Search
x

Video Imagini unice cu norii Mammatus, surprinse în Alba

Cel mai recent cod de furtuni, ploi torențiale emis de ANM în mai mute judeţe din ţară a venit la pachet şi cu un fenomen meteorologic spectaculos în Alba Iulia.

de Mihaela Uretu

la 06.08.2021, 13:30

Vezi și
  • Imagini şi informaţii primite pe Fii Observator

După câteva zeci de minute de ploaie, pe cerul din Alba au putut fi zărite nişte formaţiuni noroase ciudate, rar întâlnite în zonele cu clima temperata. Este vorba despre norii mammatus, cunoscuţi și ca mammatocumulus. Imaginile au fost trimise de către un cititor pe Fii Observator

Specialiştii au şi o explicaţie pentru fenomen. Acest tip de nori se numesc „mammatus”, după forma rotundă pe care o au. Ceea ce s-a văzut  de fapt ieri pe cer au fost nişte "pungi", suspendate la baza unor nori mai mari. Fenomenul este specific în zonele unde apar tornade. De regulă, norii Mammatus se păstrează în cer timp de câteva minute sau ore. Ulterior, acestea se dizolvă treptat în aer cu o furtuna cu fulgere care se stinge.

Nu este pentru prima dată când fenomenul este observat pe cerul din România.  Acest fenomen a fost văzut în trecut şi în oraşul hunedorean Brad. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis 2 coduri galben și portocaliu de vijelii puternice cu rafale de peste 60 km/h și ploi torențiale în 10 județe din ţară. Bucureștiul va fi sub Cod galben de vijelii, averse torențiale și grindină.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Fii Observator » Imagini unice cu norii Mammatus, surprinse în Alba