Antena Meniu Search
x

Video Momentul în care s-a prăbuşit strada din Slănic Prahova. Ce s-ar afla sub craterul de 3 metri

Un crater ca după explozie a apărut în mijlocul străzii la Slănic Prahova. Zeci de oameni au fost evacuați, chiar și sediul poliției. Gaura a ajuns la o adâncime de trei metri și o suprafață cât un apartament cu trei camere. Marea spaimă acum în oraşul cu 5.000 de locuitori este ca pământul să nu se surpe mai mult. Localnicii se simt părăsiți, abandonați de autorități în fața dezastrului. Prefectul judeţului vorbește de o situație de urgență. Una care putea fi evitată, adaugă localnicii. Prima surpare a apărut acum luni bune, dar plângerile oamenilor au fost ignorate.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 25.04.2024, 19:27

Vezi și

Localnică: Să sperăm că ne vom reîntoarce curând.

Emil Drăgănescu, prefect de Prahova: Avem de-a face cu o situaţie de urgenţă.

Strada s-a năruit dis-de-dimineaţă, spre groaza localnicilor care s-au temut că îi înghite pământul cu totul. O cameră de supraveghere a surprins fenomenul periculos. Doi localnici gonesc cu maşinile cât mai departe de crăpăturile care se lăţesc. Poliţiştii încep să izoleze zona chiar înainte să apară craterul.

Locatarii blocurilor din jur au fost evacuaţi

Pe acelaşi subiect

Cristi Popovici, reporter Observator: Strada 23 August, din centrul Slănicului, s-a surpat pe o suprafaţă de 50-60 de metri pătraţi, la o adâncime de 2 metri, 2 metri şi jumătate. Locatarii blocurilor din jur au fost evacuaţi pentru că există un risc al prăbuşirii clădirilor. Nimeni nu ştie cu exactitate ce se află sub pământ. Dacă sunt infiltraţii sau galerii formate de la mina de sare din apropiere.

Localnică: Am observat cât de grav este acum. Şi pare că se îndreaptă spre bloc.

Localnică: Mi-am luat o cameră la hotel, mi-am dus maşina cu bagaje, cu ce aveam.

Localnică: În situaţii din astea zici mersi că scapi întreg.

Ce s-ar afla sub craterul de 3 metri

Sub strada surpată s-ar afla o cavernă formată în urma exploatărilor de zăcăminte, cred localnicii. Infiltraţiile de apă în sol ar fi topit sarea. Aşa s-a format gaura în care a căzut strada. Mai mulţi specialişti, ingineri în construcţii şi geologi de la Bucureşti, au fost aduşi de urgenţă cu un elicopter Black Hawk pentru a expertiza toată zona. Echipamente de monitorizare au fost montate de jur împrejurul craterului.

Bogdan Toma, DSU: Martorii sunt nişte dispozitive care verifică dacă pământul se mai deplasează, dacă fisura se mai măreşte, iar senzorii sunt acele echipamente pe care noi le folosim la cutremure, au o acurateţe foarte mare de a capta anumite sunete care se produc în pământ.

Şi sediul Poliţiei Slănic a fost evacuat

Şi sediul Poliţiei Slănic, aflat în faţa străzii surpate, a fost evacuat. Birourile agenţilor şi dosarele în lucru au fost cărate într-o clădire unde vor sta provizoriu agenţii. În vreme ce localnicii se tem că prăbuşirile se vor amplifica, primarul dă din colţ în colţ.

Localnic: Aşa o să arate tot Slănicul cât de curând.

Costea Danieluș, primar Slănic: În Slănic se exploatează sare de 2.000 de ani, ştie cineva ce se întâmplă?

Localnic: Ne e frică! Într-o fracţiune de secundă ne putem trezi cu blocurile sub pământ.

Oraşul stă pe un labirint de galerii miniere şi grote

Sarea este exploatată la Slănic de peste 300 de ani. Salina de acolo este celebră, iar oraşul stă pe un labirint de galerii miniere şi grote. Reprezentanţii Societăţii Sării nu văd, însă, nicio legătură între prăbuşire şi mină.

Irina Muller, director producție Societatea Națională a Sării: Distanţa este mult prea mare ca să gândim că ar fi determinat acest gol de sufoziune de exploatarea mineră actuală.

Şerbulea Manole Stelian, expert tehnic: Este un fenomen care poate să evolueze. Nu putem să ne dăm cu presupusul că au fost infiltraţii, că s-a spart o ţeavă, că a căzut un meteorit. Poate să fie un accident geologic, poate să fie orice. 

Pământul a dat semne încă de toamna trecută

Pământul a dat semne încă de toamna trecută nu mai rezistă. Curtea unei case s-a surpat, iar locuinţele de pe toată strada au început să crape. Forajele au descoperit un depozit de sare la 40 de metri adâncime.

Localnică: Suntem 8 familii afectate, casele sunt afectate 100%, nu se mai poate locui în ele.

Cristi Popovici, reporter Observator: Alunecările de teren au distrus complet această casă. Toţi pereţii sunt crăpaţi. Vedeţi, intră pumnul în această crăpătură. La fel, pe jos, podeaua este distrusă, iar acolo parchetul s-a deformat. Proprietarii au fost nevoiţi să plece de aici întrucât locuinţa risca să se prăbuşească peste ei.

Tot într-un oraş aflat pe o exploatare de sare a apărut un crater de aproape 2.000 de metri pătraţi după prăpuşirea unei foste mine. Acum 14 ani, la Ocna Mureş, surparea a năruit un supermarket, un mic magazin şi două ateliere. Sute de oameni au stat o noapte pe străzi, de frică să nu fie afectate şi blocurile lor. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Fii Observator » Momentul în care s-a prăbuşit strada din Slănic Prahova. Ce s-ar afla sub craterul de 3 metri