Video Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
Situaţie fără precedent într-un oraş din România. Slănic Prahova riscă să se surpe cu totul! O stradă a luat-o deja la vale şi a lăsat în urmă un crater uriaş, adânc de doi metri, iar oamenii spun că s-au format crăpături chiar şi în jurul blocurilor. Zeci de familii au fost deja evacuate, iar autorităţile vorbesc despre o situaţie de urgenţă. Întreaga localitate stă pe un zăcământ de sare, cu mai multe galerii.
Reporter-localnică: Vă gândeaţi la vârsta asta să mai ajungeţi să plecaţti din casă?
- Sunt cel mai vechi locatar din bloc. Sperăm că ne vom reîntoarce curând.
Ca ea sunt 20 de oameni care au fost brusc nevoiţi să-şi lase casele după ce pământul a luat-o la vale.
Cristi Popovici, reporter Observator: Strada 23 august din centrul Slănicului s-a surpat pe o supraf de 50-60 mp la o adâncime de 2 metri. Locatarii blocurilor din jur au fost evacuaţi pentru că există un risc al prăbuşirii clădirilor. Nimeni nu ştie ce se află sub pământ dacă sunt inflitraţii sau galerii formate de la mina de sare din apropiere.
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin
Reporter-localnici: - Nimeni nu riscă.
- Ce aţi strâns, ce aţi pus în bagaj?
- Din astea uzuale.
- Ce ati apucat să luaţi?
- Medicamentele, câteva haine, câteva alimente atât. Ce să faci, chiar n-ai ce să faci. În situaţii din astea zici merci că scapi întreg.
Tânăr locatar: Nu era aşa grav era puţin pe stradă şi puţin pe trotuar, m-am întors de la muncă, că m-au sunat vecinii să-mi mut maşina şi am observat cât de grav e acum. Pare că se îndreaptă spre bloc.
- Ce veţi face?
- Mă mut cu părinţii.
Şi sediul Poliţiei, aflat chiar în faţa craterului, a fost evacuat. Pentru că surparea a afectat şi un stâlp de electricitate, furnizorul a tăiat curentul în zonă. Crăpături au apărut şi în jurul blocurilor.
Prefect la bloc: Astea sunt până la fundaţie. Asta îmi dă de gândit, în rest nimic. Ar trebui să nu mai intre nimeni aici vă rog frumos.
Prefect Emil Drăgănescu: Avem de-a face cu o situaţie de urgenţă. Avem prezenţi la faţa locului lucrători de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. A fost afectată reţeaua electrică. Cu siguranţă cei de la Salină au aceste hârti din prima discuţie cu ei exploatarea minieră e dincolo de rău ceva mai departe. E de datoria noastră să nu excludem nicio posiblitate.
Reporter-Costea Daneluş, primar-reporter: Există o cartografiere a terenului pe dedesubt se ştie ce galerii sunt ce pericole există.
- Cine poate sa stie ce există?
- Dvs sunteţi primar din 2004 şi nu ştiţi ce se află pe dedesubtul localităţii dvs?
- Nu, exploatarea sării se face de la Pârâul Slănic în stânga nicidecum în dreapta, aici a apărut un fenomen pe care nimeni nu-l cunoaşte.
În oraş au mai fost alunecări de teren, care au afectat case.
Femeie: Domnule primar, am spus chestiile astea de 5 luni de zile. N-a fost luat în consideraţie. cine va răspunde pentru vieţtile noastre şi bunurile noastre? Şi acum stau cu casa crăpată şi pe zi ce trece se tot rupe.
Localnici: Am înţeles că sunt nişte galerii de sare făcute acum sute de ani şi din cauza Băii Baciului care de ceva vreme a secat toată apa din baie nefiind salină s-a înflitrat prin galerii.
- Vă daţi seama că într-o noapte într-o fracţtiune de secundă ne putem trezi cu blocurile sub pământ.
O echipă întreagă de experţi încearcă acum să afle motivul tasării. Cei de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă verifică din aer ca nu cumva să mai existe şi alte zone surpate în apropiere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰