Video Povestea primei ferme de cerbi lopătari din județul Sibiu: O fac din pasiune, am vrut să îmi dovedesc că pot şi am reuşit
Un vânător din Sibiu are o pasiune complet neaşteptată. Nicu Miga şi-a urmat visul din copilărie şi a pus bazele unei ferme, unde creşte cerbi lopătari. Bamby şi Ghiţă au fost prima pereche pe care sibianul a cumpărat-o, iar acum îşi doreşte să ajungă la 20 de exemplare. Animalele sunt atât de blânde, încât îţi mănâncă din palmă, iar experienţa unei vizite la fermă este una deosebită.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Ferma este singura din judeţul Sibiu şi printre puţinele de acest fel din Romania. Bărbatul şi-a transformat ograda în ţarc, unde ţine cinci exemplare tinere de cerb lopătar. Toate animalele au un nume şi sunt atât de prietenoase, încât mănâncă din palmă.
Nicu Miga, fermier: Ea este Mara, în 3 octombrie face trei ani, în partea de sus este proaspăta mămică Bamby, care acum trei zile a fătat. Mai avem jos Ionică. Luna viitoare face un an. Jony, care este sus şi Ghiţă. Familia de cerbi lopătari.
Bamby şi Ghiţă au fost primele exemplare cu care sibianul a pus bazele fermei, în urmă cu doi ani. În scurt timp, animalele au început să se înmulţească.
Nicu Miga, fermier: Am găsit la Curtea de Argeş o fermă. Aşa am început cu Ghiţă şi cu Bamby. Primul pui a fost Mara, în octombrie. Noi i-am adus în iunie, în octombrie ea a şi fătat. După aia a venit Ionică în al doilea an şi acum a venit Jony. Un mascul foarte, foarte frumos.
Şi, pentru că orice pasiune creşte în timp, Nicu Miga plănuieşte să ajungă la 20 de exemplare de cerb lopătar.
Nicu Miga, fermier: Aş vrea să-mi extind ferma, să ajung undeva la 20 de exemplare. Am luat legătura acum cu altă fermă din România, care sunt dispuşi să-mi vândă nişte exemplare. Aş vrea să mai iau vreo 4-5 exemplare, de femele.
Frumuseţea cerbilor se datorează şi atenţiei cu care familia Miga îi îngrijeşte, în fiecare zi. Animalele au mare nevoie şi de hrană bună, pe care o primesc din belşug. Cheltuielile de întreţinere nu ar fi mari, spune sibianul.
Nicu Miga, fermier: Undeva la 150-200 de lei pe lună costurile de întreţinere a lor, cu mâncarea. Munca nu, este pasiune. O faci din pasiune, pur şi simplu din pasiune.
Deşi este şi vânător, bărbatul spune că iubeşte nespus animalele.
Nicu Miga, fermier: Sunt şi vânător şi îmi plac şi animalele. Am vrut să-mi dovedesc mie că pot şi am reuşit.
Ioana Miga: Toată ziua vin la ei, am grijă de ei, le dau de mâncare, îi alint, îi strig, vorbesc cu ei. Cu ei îmi petrec ziua. Vin aici, stau, mă uit la ei, mă relaxez aici în pădure cu Ghiţă. Toţi mi-s dragi.
Oricine poate vizita ferma de cerbi lopătari din comuna Loamneş. Intrarea este gratuită, dar există o singură condiţie pentru oricine vrea să-i vadă - să-şi anunţe vizita.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰