Antena Meniu Search
x

Video SURSE: Încă o asistentă susţine varianta deceselor suspecte de la Sf. Pantelimon. Familiile pacienţilor se revoltă: "Ştiu că tatăl meu a fost ucis"

Medici care omoară cu buna ştiinţă, deshumare, crime la terapie intensivă. Trăim cel mai mare scandal din sistemul medical din România în ultimii 35 de ani. În 4 zile, săptămâna trecută, ar fi fost ucişi 17 oameni, pacienţi la terapie intensivă la Spitalul bucureştean Sf. Panteliom. Cum? Prin întreruperea tratamentului care îi ţinea în viaţă. Acuzaţia, făcută tot de un cadru medical, este cercetată de procurori, Ministerul Sănătăţii şi Colegiul mediciilor şi este probabilă deshumarea celor 17 trupuri. Repet dacă lucururile se confirmă este înfiorător, este dovada faptului că sistemul nostru de sănătate este profund bolnav, criminal şi niciunul dintre noi nu va mai avea încredere în el.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 12.04.2024, 19:11

Vezi și

Ministrul vorbeşte înă despre o răfuială internă între fosta conducere şi actuala şefă de la ATI. O răfuiala ordinară pentru care s-ar arunca în aer vieţile a sute de oameni care au avut rude internate acolo şi până la urmă tot sistemul medical. Şi în acest caz dacă este adevărat.. sănătatea din România este în aer, la mâna unor oameni cu interese propriii care căpuşează sistemul până la cangrenă. În oricare situaţie unde suntem noi? Noi pacienţii şi rudele pacienţilor..suntem sacrificaţi şi sacrificabili în ţara noastră.

Claudia Dinu, fiica unui pacient: Ştiu că tatăl meu a fost ucis!

Florina Pompilian, şef Secţie ATI, Spitalul Pantelimon: Un aparţinător începe să-şi pună problema: aoleu, a fost omorât. 01.36

Fata pacientului de 49 de ani: E ireal, Noi am zis că a murit că aşa i-a fost scris. Nu aveau loc în Terapie Intensivă şi voiau să elibereze locurile. 

Pe acelaşi subiect

O nouă acuzaţie privind morţile suspecte

Sunt acuzaţiile extrem de grave primite de la o asistentă de către directoarea de îngrijiri medicale de la spitalul Pantelimon. Aceasta a transmis informaţia managerului şi a sesizat şi Parchetul. Patru ore a stat azi în faţa poliţiştilor de la Omoruri. 

Camelia Stamatoiu, director îngrijiri: Nu am voie să dau declaraţii din anchetă. E o anchetă în curs şi nu am voie. Ce părere aveţi despre ce s-a întâmplat în spital?  Nu pot să vorbesc, vă rog frumos. 

La audieri au ajuns şi două asistente. Potrivit surselor Observator, una dintre ele a susţinut varianta colegei. 

Asistentă: Ne puteţi spune ce le-aţi declarat anchetatorilor? N-am nicio treabă, nicio legătură. 

În doar patru zile, 17 pacienţii, cu vârste între 49 şi 92 de ani, au murit. Patru dintre cei care au decedat au fost aduși la ATI cu o zi înainte să moară.

Claudia Dinu, fiica unui pacient: Pe data de 3 aprilie l-am internat pe tata, era stabil, respira singur. A doua zi, joi, la 3 după amiază tata a decedat. Tata ţipa şi plângea că îl omoară cei de aici. 

Cel mai tânăr pacient decedat era internat din decembrie anul trecut. Nu a mai împlinit 50 de ani. 

Fata pacientului de 49 de ani: Tata dădea semne că se face bine... deschidea ochii, se uita la noi, vorbea...plângea. O lună de zile ne ţineau tot aşa. Pregătiţi-vă, mâine-poimâine o să primiţi telefon din partea noastră că a murit. Trebuie să se facă dreptate. E ireal!

O altă victimă, o femeie de 82 de ani, a murit chiar în ziua în care a fost transferată acolo. Procurorii iau în calcul exhumarea cadavrelor dacă probele adunate nu vor fi suficiente. 

Doze care fac diferenţa între viaţă şi moarte

Asistenta de la Terapie Intensivă susţine că doctorii ar fi micșorat intenţionat doza de noradrenalină prescrisă, substanță care are rolul de a ține bolnavii în viață. Concret, spun surse din spital, pacienților care trebuiau să primească 15 sau 20 mg, li s-ar fi administrat doar 1 miligram, adică de 20 de ori mai puţin. În câteva ore, bolnavii intrau în stop cardiac şi mureau.

Elena Copaciu, medic de Anestezie-Terapie Intensivă la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș: Este un analog sintetic al unui hormon natural, pe care noi alături de adrenalină le eliberăm în condiții de stres tocmai pentru a se menține componentele vitale. Trebuie văzut ce doze au avut acești pacienți și nu se crește la nesfârșit, există niște paliere de doze peste care dacă mai crești nu mai obții niciun beneficiu. Nu se scade brusc, se scade treptat în funcție de pacient.

Bianca Iacob, reporter Observator: Dozele stabilite aici, adică în injectomat, fac practic diferenţa între viaţă şi moarte. Cine recomandă medicamentaţia este medicul din terapie intensivă care poate readapta tratamentul în funcţie de starea pacientului.

Vasile Barbu, protecţia pacienţilor: Anumiţi pacienţi erau pur şi simplu neglijiaţi, aproape intenţionat că...spuneau nu au nicio şansă, de ce să-i lăsăm să sufere.

Acuzaţiile au fost respinse de şefa secţiei de terapie Intensivă. 

Florina Pompilian, şef Secţie ATI, Spitalul Pantelimon: Nu cred că este ceva adevărat, mi-e imposibil să cred aşa ceva, îmi cunosc colegii, mi-este imposibil să cred că cineva are face aşa ceva. Fişele există, toate documentele ...sunt documente medicale, nu s epot face stersături în ele. 

Reporter-Şerban Bubenek, preşedinte asociaţie ATI: Injectomatele au memorie? Pot fi verificate?

- Unele da, unele nu. 

- Poţi să afli foarte multe detalii de la dispozitivele medicale.

- În niciun caz nu se poate lua decizia de a scurta viaţa unui om, nu concep aşa ceva. 

Acuzaţiile neîntemeiate

Bogdan Socea, manager: O să analizăm fiecare deces din acea perioadă. Cazurile respective au fost scutite de necropsie la cererea familiilor. Procurorii au cerut o listă de documente, copii ale foilor de observaţie.

Plus fişele, evidenţele, planurile de tratament ale pacienţilor, dar şi camerele de supraveghere din zona ATI. Sunt patru anchete desfăşurate în paralel cea penală, a Corpului de Control al Ministerului Sănătății, a Colegiului Medicilor din București, şi cea internă a spitalului. 

Ministrul Sănătăţii susţine că acuzaţiile nu sunt întemeiate

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Nu sunt pana in momentul de faţă care sa susţină aceste acuzaţii, dar nu inseamna ca nu mergem în cont cu investigaţia.

În mai 2016 secţia de Terapie Intensivă a mai fost în centrul unui scandal. Şefa de la ATI de la acea vreme a fost înregistrată în timp ce spunea că bolnavii primesc medicamente doar dacă sunt suficient de tineri și dacă au șanse de supraviețuire.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 9 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Fii Observator » SURSE: Încă o asistentă susţine varianta deceselor suspecte de la Sf. Pantelimon. Familiile pacienţilor se revoltă: "Ştiu că tatăl meu a fost ucis"