Antena Meniu Search
x

Rusia reia acordul privind exporturile de cereale ucrainene, suspendat sâmbătă. A primit "garanţii scrise" din partea Kievului

Rusia a declarat miercuri că își va relua participarea la acordul pentru exportul de cereale din Ucraina, suspendat în weekend după un atac cu drone al ucrainenilor asupra navelor ruseşti din Marea Neagră. Turcia spune că transportul de cereale, prevăzut de acord, va fi reluat miercuri la prânz

de Redactia Observator

la 02.11.2022, 13:45

Rusia şi-a reluat participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene. A primit "garanţii scrise" din partea Kievului
Nave cu cereale ucrainene în Bosfor - Profimedia

Rusia a anunţat miercuri că şi-a reluat participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, după ce a primit "garanţii scrise" din partea Ucrainei cu privire la demilitarizarea culoarului maritim utilizat pentru transport. "Rusia consideră că garanţiile primite până în prezent par a fi suficiente şi îşi reia punerea în aplicare a acordului", a anunţat Ministerul Apărării din Rusia pe Telegram.

Rusia şi-a suspendat sâmbătă participarea la acest acord, invocând atacul cu drone asupra unor nave militare ruseşti în portul Sevastopol din Crimeea anexată. Potrivit Moscovei, dronele aeriene şi maritime pilotate de la distanţă s-au deplasat prin culoarul securizat destinat navelor ce transportă cereale ucrainene. Mai multe nave încărcate cu cereale au continuat să navigheze pe culoar luni. 

Moscova a avertizat imediat asupra ''pericolului'' continuării navigaţiei fără acordul ei şi a cerut Ucrainei să garanteze securitatea respectivului culoar maritim. Ucraina a denunţat un pretext folosit de către Moscova pentru a suspenda Acordul de la Istanbul, iar Marea Britanie a dezminţit că este implicată în atacul cu drone din Crimeea.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat p mai devreme reluarea exporturilor de cereale ucrainene miercuri, la prânz, prin culoarul maritim umanitar din Marea Neagră. "În urma discuţiei mele cu (preşedintele rus Vladimir) Putin, ieri (marţi), expedierile de cereale vor continua începând de astăzi la prânz", a declarat Erdogan.

Vladimir Putin i-a spus lui Erdogan, într-un apel telefonic avut marţi, că Rusia ar putea lua în considerare reluarea acordului numai după finalizarea unei anchete privind atacurile cu drone asupra portului Sevastopol.

Acordul pentru exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost convenit de Rusia şi Ucraina şi negociat de Turcia şi de Naţiunile Unite în luna iulie pentru a atenua criza alimentară mondială cauzată de invazia rusă în Ucraina, un important producător de cereale, şi de blocada asupra porturilor ucrainene. Acordul ar urma să expire pe 19 noiembrie. Analiştii se aşteptau ca Rusia să îi pună piedici pentru a încerca să obţină concesii şi avantaje. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri externe » Rusia reia acordul privind exporturile de cereale ucrainene, suspendat sâmbătă. A primit "garanţii scrise" din partea Kievului