Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 248. Rusia îşi suspendă participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene

Război Rusia - Ucraina, ziua 248 LIVE TEXT. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că se îndoiește că este adevărat că mobilizarea parțială a Rusiei este completă. El a spus că performanța slabă a forțelor ruse înseamnă că ar putea fi nevoie de mai mulți oameni. Între timp, după ajutorul de 275 de milioane de dolari venit din partea Statelor Unite, guvernul canadian a anunţat că va vinde obligațiuni guvernamentale pe cinci ani pentru a strânge bani pentru Ucraina.

de Redactia Observator

la 29.10.2022 , 21:20

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1 - 50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 21:20 Decizia Rusiei în legătură cu acordul privind cerealele arată că discuţiile cu Moscova sunt inutile, spun ucrainenii

Decizia Rusiei de suspendare a participării la un acord privind cerealele la Marea Neagră intermediat de ONU "demonstrează încă o dată că negocierile cu Federaţia Rusă sunt o pierdere de timp", a declarat sâmbătă un înalt oficial ucrainean, citat de Reuters. "(Preşedintele rus Vladimir) Putin a transformat mâncarea, frigul şi preţurile în arme împotriva lumii (...). Rusia duce un război hibrid împotriva Europei, luând Africa şi Orientul Mijlociu ostatice", a postat pe Twitter Mîhailo Podoliak, consilier prezidenţial, potrivit Agerpres.

Articolul continuă după reclamă

La rândul său, un înalt oficial ucrainean a exclus sâmbătă orice înţelegere cu Rusia atât timp cât războiul continuă, spunând că Moscova se va folosi de oprirea luptelor pentru a-şi regrupa forţele şi aduna resurse, adaugă Reuters. "Pentru Rusia, acesta este un război de distrugere - pentru noi, acesta este un război pentru supravieţuire. Şi în timp ce ei încearcă să ne desfiinţeze ca stat şi ca naţiune, orice acord cu Rusia va fi sortit eşecului", a scris pe Twitter Andri Ermak, şeful biroului preşedintelui.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 18:37 Rusia va pune în discuţie în Consiliul de Securitate al ONU chestiunea atacurilor de la Sevastopol şi asupra Nord Stream

Rusia şi-a anunţat sâmbătă intenţia de a pune în discuţia Consiliului de Securitate al ONU chestiunea atacului cu drone ce a vizat Golful Sevastopol din Crimeea anexată şi cea a exploziilor care au deteriorat gazoductele Nord Stream din Marea Baltică în septembrie, informează France Presse, citată de Agerpres. "Partea rusă intenţionează să atragă atenţia comunităţii internaţionale, mai ales prin intermediul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, asupra seriei de atacuri teroriste comise împotriva Rusiei în Marea Neagră şi Marea Baltică, inclusiv cu implicarea Marii Britanii", a declarat pe Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova.

UPDATE 18:24 Rusia îşi suspendă participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea, informează France Presse, citat de Agerpres. "Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene", a anunţat Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram.

UPDATE 17:30 Rusia anunță că Kievul a predat 50 de prizonieri de război

Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că Ucraina a predat peste 50 de prizonieri de război

după discuţii, notează Agerpres.

Sâmbătă mai devreme, Denis Puşilin, şeful regiunii Doneţk sprijinite de Moscova, una dintre cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a proclamat unilateral drept teritoriu al său luna trecută, a declarat de asemenea că are loc un schimb de prizonieri cu Ucraina.

El a precizat că au fost schimbate 50 de persoane din fiecare parte.

Update 15:10 Rusia susţine că britanicii sunt cei care au avariat gazoductele Nord Stream

Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă că exploziile care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică au fost provocate de membri ai unei unităţi a marinei militare britanice. Detalii aici.

UPDATE 14:20 Un nou atac cu rachete asupra orașului Zaporojie

Oficialii ucraineni au raportat un atac cu rachete în Zaporojie, care a lovit instalații de infrastructură critică.Orașul găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa, supusă unor atacuri repetate.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru aceste atacuri.

Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii, le-a spus civililor să "stea în adăposturi", deoarece cel mai probabil atacurile se vor repetate, scrie Sky News.

În ultima actualizare pe Telegram, el a spus că toată lumea este în viață și nevătămată, dar că o clădire industrială a fost distrusă.

UPDATE 13:20 Rușii au mutat din Herson rămășițele prințului Grigori Potemkin, comandantul militar care a cucerit Crimea în secolul XVIII

Oficiali pro-ruși au declarat că au mutat oasele faimosului comandant rus din secolul XVIII, Grigori Potemkin, din orașul ucrainean Herson. Acestea au fost luate din Catedrala Sf. Ecaterina și mutate peste râul Nipro și mai departe în teritoriul controlat de Rusia, împreună cu o statuie a liderului militar, a declarat guvernatorul regiunii, Vladimir Saldo, pentru un post de televiziune din Crimeea. Detalii aici.

UPDATE 11:35 Serghei Șoigu: 82.000 de recruți au fost trimiși pe front

Vorbind în timpul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că 82.000 de recruți au fost deja trimiși în Ucraina. Acesta a mai declarat și faptul că recrutarea a fost oprită și că trimiterea scrisorilor de încorporare a fost încetată, notează The Guardian.

Vladimir Putin i-a mulțumit ministrului, recunoscând că au existat unele probleme la începutul procesului de recrutare. "Acest lucru a fost probabil inevitabil", a spus el, "având în vedere că astfel de evenimente nu au avut loc în țara noastră de mult timp".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 10:10 Atac cu dronă respins de marina rusă la Sevastopol

Marina militară rusă a respins un atac cu dronă asupra flotei din Marea Neagră, în golful Sevastopol, a anunţat guvernatorul oraşului Sevastopol din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia, transmite sâmbătă AFP.

"Nicio instalaţie din oraş nu a fost atinsă. Situaţia este sub control", a adăugat guvernatorul Mihail Razvojaev.

UPDATE 09.38: Rusia a mărit cu 50% exporturile maritime de petrol Ural în Asia, în perioada 1-20 octombrie, înainte de embargoul UE din decembrie

Rusia a intensificat exporturile maritime de petrol Ural către Asia la 50% din total, în perioada 1-20 octombrie, înainte de intrarea în vigoare, în decembrie, a embargoului UE asupra petrolului şi produselor petroliere, potrivit traderilor şi datelor Refinitiv Eikon, transmite Reuters.

Ţările UE, care au fost consumatori primari de ţiţei rusesc de zeci de ani, vor înceta să-l cumpere din 5 decembrie, din cauza embargoului impus de bloc. Bulgaria este singurul stat autorizat să continue importurile pe mare după această dată, în timp ce Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă vor continua să cumpere prin conductă.

Livrările de petrol Ural ale Rusiei în Asia au urcat la 2,08 milioane de tone în perioada 1-20 octombrie, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a lunii precedente, potrivit traderilor şi datelor Refinitiv Eikon. Livrările de petrol Ural în India au fost de 1,38 milioane de tone, în scădere de la 1,72 milioane de tone în aceeaşi perioadă a lunii septembrie, livrările către China au crescut la 0,3 milioane de tone, de la doar 0,1 milioane de tone, în timp ce destinaţia finală a 0,3 milioane de tone livrate în Asia era încă neclară.

În acelaşi timp, Rusia a redus livrările maritime de petrol Ural către ţările UE cu 22%, până la 1,1 milioane de tone, au arătat calculele Reuters. Exporturile totale de petrol şi tranzitul din porturile de vest ale Rusiei Primorsk, Ust-Luga şi Novorossiysk au crescut cu 1% faţă de aceeaşi perioadă luna trecută, până la 5,38 milioane de tone. Cu toate acestea, cererea de petrol rusesc la preţ redus dinţările UE a rămas ridicată în octombrie, potrivit surselor comerciale.

Livrările de petrol către ţările din Europa care nu s-au alăturat sancţiunilor sau care au primit scutiri au crescut cu 6% în perioada 1-20 octombrie. Livrările către Bulgaria au crescut la 0,48 milioane tone, de la 0,4 milioane tone, şi către Turcia la 0,94 milioane tone, de la 0,88 milioane. 

UPDATE 08.24: Ministrul de Externe ungar: În privinţa războiului din Ucraina, ar trebui aplicat modelul lui Donald Trump

Ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, a declarat vineri, la New York, că în privinţa războiului din Ucraina ar trebui aplicat modelul lui Donald Trump, deoarece în promovarea păcii din Orientul Mijlociu a fost crucial ca părţile adverse să negocieze între ele în timpul acordurilor încheiate cu medierea preşedintelui american, relatează MTI.

La sosirea la şedinţa Consiliului de Securitate al ONU, şeful diplomaţiei ungare a declarat că după încercările nereuşite din ultimele decenii, prima iniţiativă de succes care ne-a adus cu adevărat mai aproape de pacea din Orientul Mijlociu este legată de numele lui Trump.

Potrivit ministrului, în timpul realizării aşa-numitelor Acorduri ale lui Avraam, cheia a fost aceea că Guvernul SUA a reuşit să obţină redeschiderea canalelor de comunicare între state care nu au mai purtat negocieri de decenii întregi, pentru că se aflau în război sau cel puţin într-un conflict foarte serios. ''Aceasta este cheia în Ucraina. Pentru pace, trebuie îndeplinită condiţia prealabilă ca părţile aflate în conflict să discute între ele şi canalele de comunicare să fie restabilite; fără negocieri nu va exista niciodată pace'', a adăugat politicianul maghiar. ''Şi în legătură cu războiul din Ucraina ar trebui aplicat modelul lui Donald Trump, astfel că este necesar ca între Rusia şi Ucraina să aibă loc negocieri, cât mai curând posibil'', a spus ministrul ungar de Externe.

UPDATE 07.15: Biden denunţă afirmaţiile frecvente şi "periculoase" ale lui Putin despre arme nucleare

Preşedintele SUA, Joe Biden, a denunţat declaraţiile "periculoase" frecvente ale omologului său rus, Vladimir Putin, despre utilizarea armelor nucleare, după ce liderul de la Kremlin a susţinut că nu a evocat niciodată posibilitatea unui atac nuclear asupra Ucrainei. "Dacă nu are nicio intenţie, de ce tot vorbeşte despre acest lucru?! De ce vorbeşte despre abilitatea de a utiliza o armă nucleară tactică?! A fost foarte periculos în modul în care a abordat această problemă. Poate opri totul, să se retragă din Ucraina", a declarat Biden, conform publicaţiei The Hill, într-un interviu acordat grupului media Nexstar.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, joi, că "nu a spus niciodată intenţionat ceva" despre folosirea armelor nucleare în Ucraina, în contextul avertismentelor SUA asupra consecinţelor unui astfel de atac. "Nu am spus niciodată intenţionat ceva despre posibilitatea utilizării armelor nucleare de către Rusia. Noi doar am răspuns prin sugestii la ameninţările făcute de lideri occidentali", a declarat Vladimir Putin, conform postului de televiziune CNN. Putin a subliniat, la un eveniment al Forumului Valdai din Moscova, că "nu ar avea sens să lanseze" un atac nuclear în Ucraina, potrivit site-ului Axios.com.

Statele Unite au avertizat "clar şi direct" Rusia asupra consecinţelor lansării unui atac nuclear asupra Ucrainei, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, catalogând drept "iresponsabile" acuzaţiile Moscovei că armata ucraineană ar fabrica arme radioactive. "Suntem preocupaţi" de riscul ca Rusia să utilizeze o armă nucleară. "Le-am comunicat clar şi direct acest lucru ruşilor, inclusiv preşedintelui Vladimir Putin", a declarat Antony Blinken, la un eveniment organizat de agenţia Bloomberg.

07.00: Zelenski are dubii că mobilizarea rusă s-a încheiat cu adevărat

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia vrea ca regiunea Herson să devină ''o zonă de excludere'', precizând că ocupanţii ''demontează sistemul de sănătate'' din teritoriul pe care l-au ocupat. Zelenski a menţionat că Rusia, deşi spune că a încheiat mobilizarea, ar putea avea nevoie în curând de ''un nou val'' de oameni mobilizaţi care să ajungă pe front. El a mai spus că a discutat cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, despre oportunităţi de cooperare între cele două ţări. În plus, Zelenski le-a mulţumit SUA şi Canadei pentru ajutorul acordat Ucrainei.

''Astăzi inamicul vorbeşte despre presupusa încheiere a mobilizării sale. Despre presupusa lipsă de necesitate a unor noi valuri de trimitere a cetăţenilor ruşi pe front. Noi simţim total diferit pe linia frontului. Deşi Rusia încearcă să mărească presiunea pe poziţiile noastre folosind oameni mobilizaţi, ei sunt atât de slab pregătiţi şi echipaţi, atât de fără milă folosiţi de comandanţii lor, încât asta ne permite să sugerăm să Rusia ar putea avea nevoie în curând de un nou val de trimitere a oamenilor la război. Ne pregătim pentru asta – ne pregătim pentruu faptul că actuala conducere rusă va căuta orice nouă oportunitate pentru a continua războiul. În special datorită complicilor săi din Iran. De aceea lucrăm cu partenerii noştri în fiecare zi pentru a întări apărarea noastră aeriană, celelalte capacităţi de apărare. În fiecare zi întărim protecţia infrastructurii noastre critice, în primul rând energia'', a afirmat Volodimir Zelenski.

Zelenski mulţumeşte SUA pentru un nou pachet de ajutor militar: ''Mulţumesc SUA, un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina a fost anunţat astăzi. Este de 275 de milioane de dolari. Este vorba de obiecte necesare apărătorilor noştri, care ne permit să eliberăm teritoriul nostru pas cu pas. Nu este doar ce ne ajută să avansăm pe câmpul de luptă, este ce ne permite să garantăm oamenilor dreptul lor fundamental la viaţă'', a mai spus Zelenski în discursul său de vineri seară. Preşedintele Ucrainei a mulţumit şi Canadei, care va strânge bani pentru Ucraina prin vânzarea de obligaţiuni.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Credeţi că România se îndreaptă spre o direcţie bună?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 248. Rusia îşi suspendă participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene