Video Moartea lui Raisi a provocat o undă de şoc în Orientul Mijlociu. Iranienii plecaţi din ţară au sărbătorit moartea "Măcelarului din Teheran"
Este stare de şoc în Orientul Mijlociu, după ce preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit într-un accident de elicopter. Incidentul a avut loc într-o zonă muntoasă şi pare că a fost provocat de vremea nefavorabilă. Rusia şi China s-au grăbit să transmită mesaje de condoleanţe, dar iranienii aflaţi peste hotare au sărbătorit moartea celui poreclit Măcelarul din Teheran.
Imaginile din dronă arată elicopterul zdrobit pe o coastă a muntelui şi rupt în mai multe bucăţi. Locul prăbuşirii este în nordul Iranului, foarte aproape de graniţa cu Azerbaidjan. Aparatul de zbor, de producţie americană, vechi de cel putin 40 de ani, a căzut de la o altitudine de aproximatic 2.500 de metri. Epava a fost găsită după mai bine de 14 ore de căutări.
Înainte de a deveni preşedinte, Ebrahim Raisi a fost procuror în capitala Iranului
Alături de preşedinte, în elicopter se aflau ministrul de Externe, guvernatorul provinciei Azerbaidjan de Est şi alte şase persoane. Toţi au murit carbonizaţi. Aparatul de zbor a dispărut de pe radare duminică după-amiază. Vremea rea a îngreunat însă eforturile salvatorilor. De altfel, se pare că de vină pentru prăbuşire au fost condiţiile meteo. Cât timp au durat căutările, zeci de mii de iranieni s-au rugat pentru preşedinte în Teheran şi în marile oraşe.
O dronă turcească a fost cea care a găsit resturile elicopterului. Cadavrul lui Raisi a fost coborât cu greu de pe munte, din cauza terenului dificil. Ultimele imagini cu preşedintele în viaţă au fost filmate în ţara vecină, Azerbaidjan. El a mers la inaugurarea unui baraj, alături de liderul de la Baku. Ales preşedinte în 2021, Raisi făcea parte din aripa dură a politicienilor iranieni şi s-a remarcat mai ales prin declaraţiile belicoase la adresa Israelului.
De altfel, luna trecută Iranul a lansat un atac fără precedent împotriva Israelului cu sute de rachete şi drone. Acum, un oficial de la Tel Aviv a declarat că statul evreu nu a fost implicat în moartea lui. Prim-vicepreşedintele iranian va prelua conducerea ţării pentru 50 de zile, iar apoi vor avea loc noi alegeri. Indiferent cine îi va lua însă locul lui Raisi, analiştii cred că nu va aduce schimbri în politica internă sau externă a Iranului. "În politica domestică ca şi cea externă, ayatollahul Khamenei este liderul suprem, nu doar din punct de vedere religios. Cred că viitorul preşedinte va fi tot din linia dură a autorităţii politice de la Teheran", a declarat Cristian Diaconescu, analist politic.
Înainte de a deveni preşedinte, Ebrahim Raisi a fost procuror în capitala Iranului. La finalul anilor '80, el a fost responsabil pentru moartea a mii de civili şi a primit porecla de "Măcelarul din Teheran". Tot el este cel care a aprobat şi reprimarea violentă a protestelor izbucnite după ce o tânără, reţinută pentru că nu a purtat corect vălul slamic, a murit în arestul poliţiei. Acum, din exil, activistele iraniene pentru drepturile femeilor, au sărbătorit faptul că Raisi a murit. China şi Rusia au fost printre primele ţări care au trimis mesaje de condoleanţe, iar Vladimir Putin l-a sunat şi pe preşedintele interimar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰