Antena Meniu Search
x

A îndurat tăieturi pe piele, spini de trandafiri înfipţi în abdomen şi un pistol îndreptat spre tâmplă: Povestea Marinei Abramović, femeia care a văzut moartea de multe ori (FOTO + VIDEO)

Câţi dintre noi nu ne-am înfuriat pe ceilalţi, fără a avea un motiv bine întemeiat? Sau câţi dintre noi nu am devenit agresivi doar pentru simplul fapt că nu ne putem controla?

Câţi dintre noi nu ne-am înfuriat pe ceilalţi, fără a avea un motiv bine întemeiat? Sau câţi dintre noi nu am devenit agresivi doar pentru simplul fapt că nu ne putem controla?

Ei bine, o artistă celebră din Serbia a vrut să demonstreze că noi, oamenii, ne exprimăm agresiv chiar şi atunci când nu există niciun temei pentru asemenea acţiuni.

În 1974, Marina Abramović, care făcea reprezentări în stilul art performance, a întreprins un experiment inedit, numit “Rhythm 0”.

În ce a constat acest experiment?

Artista a stat câteva ore fără să se mişte într-o sală de expoziţii, în faţa unei mese pe care erau aranjate 72 de obiecte. Vizitatorii puteau lua orice obiect pentru a-l utiliza cum doresc. Unele obiecte puteau produce plăcere, altele – durere. Printre ele era un trandafir, o pană, miere, ulei de măsline, vopsele, un bici, o foarfecă, un bisturiu, un ciocan, o armă, un glonţ, lanţuri.

La început, vizitatorii s-au comportat timid şi modest, dar pe măsură ce se convingeau că artista nu făcea nicio mişcare, acţiunile lor au devenit tot mai îndrăzneţe, mai agresive.

Brusc, oamenii au început să se comporte sadic, încurajându-se reciproc, râzând. Au dezbrăcat-o, au vopsit-o, i-au aplicat tăieturi pe piele, îi înfigeau spini de trandafir în abdomen. Au legat-o cu lanţuri, au pus-o pe o masă, i-au pus un cuţit între picioare. La un moment dat, unul dintre vizitatori a luat arma de pe masă, a introdus glonţul şi a îndreptat-o spre capul artistei, dar a fost împiedicat de un altul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Una dintre cele mai reprezentative imagini cu Marina Abramović este cea în care vizitatorii o dezbracă şi o rănesc cu diferite obiecte. După şase ore de torturi, artista a început să se mişte, iar cei care îşi bătuseră joc de ea s-au retras în grabă, temându-se că ea va riposta în forţă.

“Eu am vrut să demonstrez un singur lucru: e uimitor cât de repede omul poate reveni la starea de sălbăticie primitivă, dacă i se permite acest lucru”, a mărturisit mai târziu Marina Abramović.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Inedit » A îndurat tăieturi pe piele, spini de trandafiri înfipţi în abdomen şi un pistol îndreptat spre tâmplă: Povestea Marinei Abramović, femeia care a văzut moartea de multe ori (FOTO + VIDEO)