Antena Meniu Search
x

De ce au coborât găinile din copaci. Descoperire surprinzătoare a arheologilor din Marea Britanie

Oamenii au intrat în contact apropiat cu găinile acum aproximativ 3.500 de ani, iar păsările au fost inițial venerate, arată arheologii. Mai ales că au coborât singure din copaci.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 09.06.2022, 14:17

găini
De ce au coborât găinile din copaci. Descoperire surprinzătoare a arheologilor din Marea Britanie - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Găina este o pasăre extrem de apreciată în întreaga lume, cu peste un miliard de exemplare sacrificate anual numai în Marea Britanie. Dar cercetătorii de la Universitatea din Exeter, Universitatea din Oxford și Universitatea Cardiff susțin, într-un nou studiu, că păsările sunt, de fapt, o prezență relativ nouă în fermele noastre, transmite The Guardian.

Anterior se credea că puii au fost crescuți pentru hrană încă de acum 10.000 de ani, dar noul studiu, publicat în jurnalul Antiquity, sugerează că oamenii nu au intrat în contact strâns cu puii de găină până în 1500 înainte de Hristos.

Cercetătorii au folosit datarea cu carbon pentru a stabili vârsta a 23 de ani de pui găsiți în vestul Eurasiei și nord-vestul Africii, despre care se bănuia că sunt cei mai vechi. Majoritatea oaselor au fost mult mai recente decât se credea inițial.

"Este prima dată când datarea cu radiocarbon a fost folosită la această scară pentru a determina importanța găinilor în societățile timpurii. Rezultatele noastre demonstrează necesitatea de a data în mod direct specimenele timpurii propuse, deoarece ne oferă cea mai clară imagine de până acum a interacțiunilor noastre timpurii cu puii de găină", a declarat dr. Julia Best, de la Universitatea Cardiff.

Pe acelaşi subiect

Găinile au fost aduse în Europa din Asia de sud-est, prin vechile rute comerciale

Găinile, originare din junglele tropicale din Asia de sud-est, nu au ajuns în Europa decât în ​​jurul anului 800 înainte de Hristos. Apoi, după s-au adaptat în regiunea mediteraneană, a durat aproape 1.000 de ani pentru ca puii să se stabilească în climatele mai reci din Scoția, Irlanda, Scandinavia și Islanda.

Experții au reevaluat resturi de găină găsite în peste 600 de locații din 89 de țări. Aceștia au descoperit că cele mai vechi oase ale unui pui domestic se aflau la neoliticul Ban Non Wat din centrul Thailandei, datând între 1650 î.Hr. și 1250 î.Hr.

Cercetătorii spun că oamenii au intrat în contact cu păsările din junglă, care trăiau sus în copaci, în timpul cultivării orezului uscat. Mai exact, strămoșii străvechi ai găinilor domestice au fost tentați să coboare din copaci de gustul orezului.

Odată domesticiți, puii au fost transportați mai întâi în Asia și apoi în zona Mării Mediterane, de-a lungul rutelor comerciale folosite de greci, etrusci și fenicieni.

Expert britanic: "Cât de greșită a fost înțelegerea noastră"

Profesorul Greger Larson, de la Universitatea din Oxford, a declarat: "Această reevaluare cuprinzătoare a găinilor demonstrează în primul rând cât de greșită a fost înțelegerea noastră cu privire la momentul și locul domesticirii puiului. Și, mai interesant, arătăm cum apariția agriculturii uscate a orezului a acționat ca un catalizator atât pentru procesul de domesticire a puiului, cât și pentru răspândirea sa globală".

Cercetările anterioare au arătat că puii nu au fost domesticiți inițial pentru hrană, ci ca exemplare exotice. Studiile anterioare au descoperit că puii păreau a fi respectați în societatea din epoca fierului, de exemplu, și erau adesea îngropați întregi, cu găinile lor sau uneori chiar cu proprietarii lor umani. Găinile și ouăle lor au început să fie popularizate ca hrană abia în timpul Imperiului Roman.

"Mâncatul puilor este atât de comun, încât oamenii cred că nu a fost nicio perioadă în care să nu-i mâncăm. Dovezile noastre arată că relația noastră din trecut cu găinile a fost mult mai complexă și că timp de secole puii au fost celebrați și venerați", a explicat profesorul Naomi Sykes, de la Universitatea din Exeter.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » De ce au coborât găinile din copaci. Descoperire surprinzătoare a arheologilor din Marea Britanie