Antena Meniu Search
x

Muşchi artificiali pentru roboţi cu superputeri, creaţi de o echipă de cercetători condusă de o româncă. Ridică până la 1.000 de ori greutatea lor! (VIDEO)

O echipă de cercetători din Statele Unite a anunţat că a reuşit să realizeze muşchi artificiali care ajută roboţii să ridice până la 1.000 de ori greutatea lor.

- RoboticsTrends.com

Inspiraţi de puterea formelor pliabile obţinute prin metoda origami, o echipă de cercetători din Statele Unite a anunţat că a reuşit să realizeze muşchi artificiali necostisitori ce pot conferi roboţilor capacitatea de a ridica până la 1.000 de ori greutatea lor.

   Acest progres constituie un salt înainte în domeniul roboticii pentru înlocuirea vechii generaţii de roboţi cu mişcări sacadate şi rigide, estimează cercetătorii.

   "E ca şi cum aceşti roboţi ar fi dotaţi cu superputeri", a declarat entuziasmată autoarea principală a lucrării, Daniela Rus, profesor în cadrul Departamentului de inginerie electrică şi informatică al Massachusetts Institute of Technology (MIT), citată de Xinhua.

   Muşchii (sau elementele de acţionare) constau dintr-un "schelet" realizat din diverse materiale, precum bobine metalice sau foi de plastic pliate pe baza anumitor modele, înconjurate de aer sau fluid şi sigilate într-un recipient din material plastic sau textil care seveşte drept "piele", se explică în studiul publicat în "National Academy of Sciences". O presiune aplicată în interiorul recipientului forţează "pielea" să se lase pe schelet creând astfel tensiune, ceea ce duce la producerea mişcării.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

   "Am fost foarte surprinşi de cât de puternice sunt elementele de acţionare", a adăugat Daniela Rus. "Am bănuit că acestea vor avea o greutate funcţională mai mare în comparaţie cu cea a roboţilor obişnuiţi, însă nu ne-am aşteptat la o creştere de o mie de ori", a precizat cercetătoarea născută în România.

   Aceşti muşchi artificiali "pot genera de circa şase ori mai multă energie pe unitate de suprafaţă în comparaţie cu muşchiul scheletic al mamiferelor şi sunt, de asemenea, incredibil de uşori", a explicat Rob Wood, coautor al lucrării, profesor de ştiinţe aplicate la Universitatea Harvard, conform AFP.

   Un muşchi de 2,6 grame poate ridica un obiect de trei kilograme, echivalentul unei raţe care ridică o maşină.

   Inspiraţia din origami vine de la structura în zigzag a anumitor muşchi, ceea ce le permite acestora să se contracte şi să se extindă la comandă, folosind în exclusivitate presiunea aerului sau a apei.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » Muşchi artificiali pentru roboţi cu superputeri, creaţi de o echipă de cercetători condusă de o româncă. Ridică până la 1.000 de ori greutatea lor! (VIDEO)