Antena Meniu Search
x

Video Preţul plătit de românii care iubesc animalele exotice. Stăpânii dezvăluie cât îi costă îngrijirea lor

Pasiunea pentru animale de companie cunoaşte noi orizonturi. Românii cresc în apartamente şopârle din Australia, pui de raţe, iepuri cu cea mai valoroasă blană din lume, iezi şi şerpi. Pentru că îngrijirea animalelor exotice este costistoare, mulţi le abandonează la veterinari. Unele cabinete ţi le oferă gratuit dacă eşti sigur că poţi să ai grijă de un suflet. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 02.06.2024 , 20:40

Un bucureştean a făcut casă bună cu o reptilă de jumătate de kilogram, numită Dragonul cu barbă în Australia, de unde provine. A hrănit-o cu penseta şi a îngrijit-o şapte ani: "Ele mănâncă în marea lor majoritate insecte. De obicei mănâncă şi legume, fructe, asta le dăm noi în capitvitate. Ele în sălbăticie mănâncă în general frunze, diferite ierburi". 

Animale pentru o companie exotică

"Ea este Brenda, o agamă cu barbă, în vârstă de 8 ani. Până acum a fost folosită în scopuri de reproducere, însă stăpânul acesteia a donat-o în urmă cu un an acestui cabinet veterinar", arată Andreea Milea, reporter Observator.

Vezi și

Şi Fredi, un ied de câteva luni, aşteaptă să găsească un cămin. La cabinetul veterinar mai găseşti răţuşte, iepuri, porcuşori de guineea, chinchile şi păsări de toate mărimile, pe care stăpânii lor le-au lăsat acolo... să îşi caute o viaţă mai bună.

Pe acelaşi subiect

Ioana Mirea nu s-ar despărţi, însă, în ruptul capului de jucăriile ei vesele, două chinchile. "El este Speedy, e o chinchila de 8 anişori aproape. Şi el, aici, e un puiuţ de chinchila, el este Scobby", arată ea.

Speedy are şi cont de Instagram cu aproape 30.000 de fani. Iar pe TikTok strânge sute de likeuri. Ioana îşi adoră chincilele chiar dacă animalele exotice sunt costisitoare. "Cred că mai mult de 1.000 de lei. Doar cuşca este undeva la 600 - 800 de lei, aproximativ. Plus accesorii de lemn, toate cuştile vin cu plastic, plsticul nu e o pentru ei. şi atunci şi lemnul, accesoriile mai costă undeva la 500 de lei. După mâncare, fân", spune Ioana Mirea, stăpânan lui Speedy şi Scooby.

"Animalele exotice necesită foarte multă atenţie, îngrijire şi, evident, vizite la veterinar. Fiecare are nişte nevoie specifice. Sunt mai sensibile. Am avut o chinchila care a mâncat baterii şi la fel, o altă chinchiluţă care a mâncat antidepresive de la proprietară din geantă", explică Țocu Alexandru Iulian, medic rezident veterinar.

Topul animalelor de companie neobişnuite

În topul animalelor de companie neobişnuite şi-a făcut apariţia şi Wick, o iepuroaică de angora - una dintre cele mai valoroase rase din lume. Stăpâna ei, Andra, i-a adus în casă şi mulţi alţi prieteni, o mică menajerie. "Mai am 6 sau 7 pisici, un câine şi două zebre australiene. Căţelul stă în curte, pisicile se plimbă, iar zebrele australiene sunt un cuplu, într-o colivie. Au un cuib, cu o nucă de cocos improvizată", spune Andra Nicole Bălă, stăpâna lui Wick.

Pasiunile exotice costă destul de mult - un piton regal se vinde cu cel puţin 350 de lei, iar un pui de papagal vorbitor este 1.000 de lei. Chinchilele costă de la 300 de lei în sus, iar iepurii de Angora minimum 200.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi apelat vreodată la ajutorul unui broker, înainte să faceţi un credit?
Observator » Inedit » Preţul plătit de românii care iubesc animalele exotice. Stăpânii dezvăluie cât îi costă îngrijirea lor