Antena Meniu Search
x

Descoperire uriaşă în astronomie! Oamenii de ştiinţă au aflat cum a apărut AURUL

Pentru prima dată, două stele neutronice aflate într-o galaxie apropiată Pământului au fost observate într-un "dans" una în jurul celeilalte până s-au ciocni.

- CNN.com/ European Southern Observatory

Pentru prima dată, două stele neutronice aflate într-o galaxie apropiată Pământului au fost observate într-un "dans" una în jurul celeilalte până s-au ciocni. Din această întâlnire a rezultat o descoperire "fără precedent", care inaugurează o nouă eră în astronomie, au anunţat cercetătorii, citaţi de CNN.

Oamenii de ştiinţă sunt acum capabili să indice cu precizie sursa a măcar jumătate dintre resursele aurul, platină, plumb şi alte metale grele care există în comsos, potrivit AFP.  

"Aurul din inelele dumneavoastră de cununie provine probabil din ciconirea a două stele neutronice în partea noastră de galaxie care a avut loc acum 5 miliarde de ani sau înainte ca Soarele nostru să se nască", a spus co-descoperitorul Patrick Sutton de la Cardiff University. 

Când a apărut Universul în urma "Big Ben", a fost format în mare parte din hidrogen şi heliu, cele mai uşoare elemente din Tabelul periodic. 

Elementele mai grele - de la carbonul din corpul nostru la oxigenul pe care-l respirăm - s-au format mai târziu în reacţii nucleare produse în miezul stelelor care au fuzionat cu atomi. Dar cel mai greu element pe care o stea îl poate face, spun oamenii de ştiinţă, este fierul - numărul 26 din Tabelul periodic. 

O altă sursă teoretică de elemente grele este explozia unei supernove după ce îşi încheie ciclul de viaţă. 

Dar nu sunt destule astfel de explozii şi insuficient material produs de ele care să explice existenţa a mai mult de jumătate dintre elementele grele din Univers. O altă sursă posibilă este fuziunea stelelor neutronice. 

"Pentru prima dată, putem vedea fără echivoc o mină cosmică care forjează elemente grele cât de 10.000 de ori masa Pământului provenite dintr-un asemenea cataclism", a spus Mansi Kasliwal de la California Institute of Technology, un alt membru al echipei formată din cercetători din mai multe colţuri ale lumii.

Stelele neutronice sunt cele mai mici din Univers, cu un diametru comparabil cu cel al oraşului Chicago sau Atlanta. Ele sunt resturile rămase în urma exploziei unei supernove. Dar sunt incredibil de dense, cu mase mai mari decât cele ale Soarelui. 

Sursa: News.ro, CNN.com/ European Southern Observatory

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Inedit » Descoperire uriaşă în astronomie! Oamenii de ştiinţă au aflat cum a apărut AURUL