Antena Meniu Search
x

Video Thor, un Border Collie de doar 2 luni, noul ajutor al salvamontiştilor din Gorj. Va fi antrenat pentru cele mai periculoase misiuni

Thor pare un căţel obişnuit care doar se joacă, În realitate, puiul de Border Collie se antrenează pentru misiuni de viaţă şi de moarte.

de Redactia Observator

la 18.01.2024, 19:57

Vezi și

Carlos Taşcău, salvamontist: Este ideal să ai doi câini. Unul în pregătire şi unul deja matur, care este operaţional. Pregătirea începe de acum, cu dresajul minim, de bază, să vină la tine, să te urmeze. 

Anul viitor, Thor va merge în Făgăraş pentru a învăţa să salveze oameni de sub zăpadă.

Carlos Taşcău, salvamontist: Vor fi mai multe evaluări ale corpului de conductori ale unităţilor canine şi când a făcut un an, în 2025, luna martie, va fi şcoala de unităţi canine, în Făgăraş, de căutare în avalanşă şi, în sezonul de vară, va fi pregătirea de căutare de suprafaţă.

Câinele va face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Pe acelaşi subiect

Thor va primi brevetul de salvator după un examen minuţios. Apoi animalul va fi esenţial la căutări. Un câine-salvator reuşeşte să cerceteze o suprafaţă de două hectare în doar un sfert de oră. 

Carlos Taşcău, salvamontist: Ne ajută foarte mult pentru a restrânge aria de căutare. La o căutare în avalanşă, o suprafaţă de aproximativ 2 hectare, o echipă de 10-15 oameni are nevoie de multe ore. 

Bruno, veteranul echipei

Thor nu este singurul patruped din echipă. Salvamontiştii din Gorj mai au un câine pe care se pot baza în misiuni. Bruno este tot Border Collie, are patru ani şi jumătate şi multe intervenţii la activ. Toate încheiate cu succes. 

Sabin Cornoiu, şeful Salvamont România: În acest moment cred că avem în 20 de judeţe din România echipaje de câini de salvare în mediu natural şi din avalanşă. vreo 24 de echipaje canine, salvatori şi câine. şi credem noi că sistemul pe care l-am abordat e un sistem foarte performant, iată, ne permite să obţinem rezultate foarte bune cu câinii noştri. 

Pentru a interveni mai eficient pe munte, salvatorii au primit şi Jeep-uri noi. Maşinile sunt dotate cu echipamente de prim ajutor, dar şi remorcă pentru câinii de căutare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Inedit » Thor, un Border Collie de doar 2 luni, noul ajutor al salvamontiştilor din Gorj. Va fi antrenat pentru cele mai periculoase misiuni