Antena Meniu Search
x

Video Bogdan Aurescu, despre situaţia Canalului Bâstroe: Propaganda pro-rusă vrea ca România să nu mai acorde sprijin Ucrainei

În câteva ore se împlineşte un an de când Vladimir Putin a decis să ordone trupelor sale să invadeze Ucraina, convins că în trei zile va ocupa Kievul. Planul nu a reuşit, pentru că liderul de la Kremlin şi-a subestimat adversarul și şi-a supraestimat armata. Războiul a devenit unul de uzură, cu zeci şi zeci de atacuri în fiecare zi. Între timp, însă, Ucraina a primit armament din partea NATO, ceea ce i-a sporit avantajul în luptă. Dar presiunea asupra Flancului Estic al Blocului Nord-Atlantic a crescut treptat. Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la Summitul B9 de la Varşovia, anunţa că prezenţa trupelor americane în ţara noastră va continua să crească, dar fără să menţioneze şi o dată de la care ar putea începe transferul soldaţilor în bazele din România.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 24.02.2023, 00:16

Vezi și

Între timp, Rusia șicanează tot mai mult Republica Moldova și creează un climat asemănător celui dinaintea invaziei din Ucraiana - susține că Moldova pregătește atacuri sub steag fals în Transnistria. Autoritățile de la Chișinău au anunțat că sunt pregătite să arunce în aer pista aeroportului în caz de invazie rusă, iar serviciul de informații spune că a destructurat o grupare de spioni plătiți de un stat terț să răstoarne conducerea țării. Marius Pancu a vorbit despre asta cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, dar și despre tensiunile din Republica Moldova și scandalul canalului Bâstroe.

Marius Pancu: Tocmai a fost aprobată rezoluția prin care i se cere Rusiei să-și retragă complet trupele din Ucraina. Ce înseamnă asta?

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Tocmai a fost adoptată cu o majoritate largă, cu 141 de voturi, rezoluția privind principiile care duc la pace în Ucraina, este o rezoluție foarte puternică, care arată într-un moment extrem de important, chiar cu o zi înainte de comemorarea unui an de la începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, că Rusia este izolată pe plan internațional. Rezoluția cere, într-adevăr, retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse din Ucraina, solicită o încetare imediată a ostilităților, de asemenea se solicită pedepsirea tuturor celor care se fac vinovați de crime de război, crime împotriva umanității, încălcări ale dreptului internațional umanitar. Este un act care este deosebit de important în acest moment și care arată susținerea puternică a comunității internaționale pentru Ucraina. 

Marius Pancu: Din partea României, Rusia a comis sau nu crime de război?

Pe acelaşi subiect

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Cu siguranță Rusia a comis crime de război, și asta nu am spus-o de ieri sau de astăzi, ci încă de la începutul invaziei. România este, dacă vreți, între statele cele mai avansate în acest efort de a combate impunitatea în ceea ce privește acțiunile Rusiei în Ucraina. 

Marius Pancu: Ce înseamnă victoria pentru Ucraina în acest război?

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Victoria pentru Ucraina este victoria pe care o va defini Ucraina. Așa cum a spus și președintele Biden la discuția pe care am avut-o în formatul B9 la Varșovia, până la urmă Ucraina este victima agresiunii și Rusia este agresorul, Ucraina trebuie să-și elibereze teritoriile ocupate de Rusia, este o acțiune perfect legitimă. 

Marius Pancu: Cu ce fel de scenarii lucrați pentru situația din Republica Moldova?

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Noi am luat foarte în serios toate elementele, după cum știți suntem în contact permanent cu autoritățile din Republica Moldova, la cel mai înalt nivel. Am condamnat tentativele de destabilizare, inclusiv atunci când au fost făcute publice. Am și acționat, în sensul de a propune, așa cum am făcut-o luni, la Consiliul Afacerilor Externe, crearea unui regim separat de sancțiuni privind Republica Moldova care să combată exact aceste tentative. 

Ce spune Bogdan Aurescu despre scandalul Bâstroe

Marius Pancu: Scandalul Bâstroe. Cum pică această problemă în contextul relațiilor cu Ucraina, care e poziția ministerului de Externe?

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Eu cred că poziția României a fost clar exprimată de președintele României, așa cum și noi am arătat-o în câteva rânduri, este foarte clar că aceste chestiuni trebuie clarificate în dialogul dintre instituțiile din România și instituțiile din Ucraina la nivel tehnic. 

Marius Pancu: Se știa de acest demers din 2022, de la începutul anului? 

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Ministerul Afacerilor Externe nu a fost informat nici în cursul anului 2022, nici de la începutul lui 2023 și până acum cu privire la lucrări de adâncire pe canalul Bâstroe sau pe canalul Chilia. 

Marius Pancu: Ați fost informați despre lucrări de dragare? 

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Nu am fost informați cu privire la demersuri de dragare, care au legătură cu adâncirea canalului. Am făcut publice toate informațiile pe care ministerul de Externe le-a primit. 

Marius Pancu: Au existat informații că ați fost informat despre aceste lucrări încă din 2022 și ar fi existat și o discuție în CSAT, despre lucrări ale ucrainenilor de eliminare a aluviunilor.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Există foarte multe informații false care au apărut în ultima perioadă, nu degeaba am vorbit despre propaganda pro-rusă care încearcă să determine societatea românească să acționeze în așa fel încât România să nu mai acorde sprijin Ucrainei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Bogdan Aurescu, despre situaţia Canalului Bâstroe: Propaganda pro-rusă vrea ca România să nu mai acorde sprijin Ucrainei