Antena Meniu Search
x

Video Franţa ar putea interzice postarea pozelor cu copii pe reţelele de socializare. Prinţesa Urbană a explicat la Observator 12 de ce nu ar trebui să ne postăm copiii online

Parlamentarii francezi vor să interzică părinţilor să posteze fotografii pe Facebook sau Instagram cu copiii lor.

de Redactia Observator

la 21.03.2023, 17:30

Vezi și

Proiectul a trecut deja de Adunarea Naţională şi urmează să fie dezbătut şi în Senat. Există şi alte puncte care vor fi luate în calcul. Spre exemplu, în caz de neînțelegere între părinți, un judecător poate interzice unuia dintre ei să posteze sau să distribuie fotografiile unui copil fără permisiunea celuilalt. Legislaţia vrea să protejeze viaţa privată a copiilor. Şi nu întâmplător. Jumătate dintre fotografiile care ajung pe reţele de pedofilie sunt preluate din postările părinţilor pe reţelele sociale. Cifrele recente arată că părinţii postează, în medie, 100 de fotografii cu copiii lor pe an. 

Subiectul a fost dezbătut şi la Observatorul orei 12, cu Ioana Chichet Macoveiciuc, cunoscută în mediul online ca Prinţesa Urbană. Este mamă a doi copii, blogger de succes şi autoare de cărţi pentru copii. Şi ea la rândul ei a atras atenţia asupra acestei probleme într-un articol postat pe blogul ei încă din 2014. Între timp, Prinţesa Urbană şi-a luat copiii şi au decis să se stabilească în Olanda. Cum este văzut acolo fenomenul "Sharenting" a explicat chiar ea la Observator 12. 

SHARENTING-UL ÎN OLANDA

"Aici nu există o lege care să interzică părinţilor să posteze pe Social Media poze cu copiii lor, însă au existat câteva procese. Chiar citeam mai devreme despre o situaţie în care o mamă a dat în judecată bunica copilului pentru că posta fără acordul ei poze cu copilul pe internet. Bunica a pierdut şi a fost somată de judecător să şteargă imediat toate pozele de pe Facebook, urmând să plătească 50 de euro pe zi pentru fiecare zi în care nu şterge toate pozele cu copilul. Bunica chiar a insistat să-i fie lăsată o poză care îi era foarte dragă şi judecătorul a zis nu, nicio poză, nu este în interesul copilului ca pozele cu el să rămână pe internet." 

"Există şi cazuri în care un părinte îl dă în judecată pe celălalt pentru postare şi, de fiecare dată judecătorul a decis că e în regulă. Părintele cu pricina trebuie să şteargă de pe internet şi are interdicţie pe viaţă să mai posteze poze cu copilul minor." 

PRINŢESA URBANĂ: "EU NU PUN POZE CU COPIII MEI PE INTERNET, DEŞI SUNT ACTIVĂ DE 17 ANI" 

"Eu nu pun poze cu copiii mei pe internet, deşi sunt foarte activă pe internet de 17 ani şi scriu pentru părinţi şi despre copii. Mi-am dat seama destul de devreme că nu avem niciun fel de control asupra conţinutului pe care îl punem pe Social Media. Orice poză pe care o postezi pe Instagram sau pe Facebook devine proprietatea intelectuală a platformei. Deci, practic, tu când ai urcat o poză cu copilul tău spui: luaţi de aici, puteţi să faceţi cu ea ce doriţi şi de acolo poate fi descărcată, dată mai departe, se pot face print screen-uri, nu mai ai niciun control. Chiar dacă tu ştergi contul sau pozele pe care deja le-ai postat este foarte posibil ca ele să fie deja în calculatorul a zeci, sute, mii de oameni." 

"Nu ai absolut niciun control. Nu ştii unde ajung pozele. Se poate întâmpla un furt de identitate. Se poate ca copilul peste doi-trei ani să se trezească că mai există cineva cu pozele lui, cu informaţiile lui, care le foloseşte cine ştie la ce." 

SHARING-UL, O PROBLEMĂ DE MORALITATE 

"Mai este problema legată de moralitate. Copiii nu-şi pot da acordul. Teoretic, dacă fac un selfie cu prietena mea o întreb dacă pot să-l postez. Chiar şi dacă i-am întreba pe copii, un copil de doi ani, de trei ani, de patru ani, de cinci ani, nici măcar unul de zece ani nu înţelege care este impactul, ce se va întâmpla cu poza lui mai departe. Cred că abia un copil de 15-16 ani poate să facă asta. Până atunci, câtă vreme nu putem avea acordul lor informat şi responsabil nu ar trebui să facem asta în numele lor." 

"Îşi vor dori să se angajeze la un moment dat şi, iată, pe internet există deja mii de poze cu ei, pe oală, în scutec, dezbrăcaţi la mare, cu mâncare pe la gură. E vorba despre imaginea lor în online pe care ei au dreptul să şi-o construiască singuri din momentul în care sunt responsabili."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Invitatii Observator 12-14 » Franţa ar putea interzice postarea pozelor cu copii pe reţelele de socializare. Prinţesa Urbană a explicat la Observator 12 de ce nu ar trebui să ne postăm copiii online