Video Români, codaşi la prevenţia în sănătate. Ce analize medicale trebuie să facem anual
De câte ori nu v-aţi spus că dacă nu vă doare nimic, nu e niciun motiv de îngrijorare? Asta cred aproape 2 din 3 români, care nu merg la niciun control medical. O tendinţă periculoasă, pe care o mai observăm în state ca Serbia şi Polonia. Doctorul Robert Beke a fost în platoul Observator şi a povestit despre cât de importantă este prevenţia.
Nici măcar înaintarea în vârstă nu ne trimite la doctor înainte să apară problemele. Cu toate acestea femeile par puţin mai atente atunci când vine vorba despre analizele care ne pot pune în gardă.
Să nu uităm însă că lipsa prevenţiei erodează sănătatea. Cât de des, ce analize ar trebui să facem periodic, dar şi despre cât de mult ne ajută tehnologia în depistarea bolilor, ne-a povestit doctor Robert Beke, Director Executiv Divizia Laboratoare MedLife.
Intervalele de timp la care ar trebui să se facă aceste teste de screening pentru că vorbim de teste făcute unui individ aparent sănătos, depind de factori majori: de vârstă, de sex, dar şi de antecedentele familiare ale pacientului respectiv. De asemenea, trebuie să spunem că prevenţia este din ce în ce mai importantă şi aceasta ar trebui să înceapă de la vârste timpurii, chiar dacă un idnivid este tânăr, aparent asimptomatic, nu înseamnă că este sănătos. Din acest motiv, eu consider cp screening-ul trebuie foarte bine gândit pe grupe de vârstă. S-ar putea să depistăm o boală într-o fază incipientă sau din contră, s-ar putea să depistăm nişte factori de risc la care suntem expuşi odată cu vârsta, a spus Robert Beke, Director Executiv Divizia Laboratoare MedLife la Observator.
Ţări europene codaşe la controale medicale:
- Serbia 62%
- Polonia 62%
- România 60%
Cine ajunge mai des la controalele de rutină:
- femeile europene 62%
- bărbaţii europeni 53%
Sursa: Companie farmaceutică
Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰