Antena Meniu Search
x

Video Andrei Baciu, încă un nume greu din Dosarul Vaccinurilor. Ce suspiciuni au procurorii DNA

Încă un nume cu greutate în dosarul DNA al vaccinurilor cumpărate în pandemie. Andrei Baciu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, este cercetat de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu. El ar fi susţinut în Guvern necesitatea achiziţionării a peste 4 milioane de doze, deşi depozitele statului erau deja pline. Înainte de a ajunge în faţa anchetatorilor, şi-a înaintat demisia de la şefia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 11.12.2023, 21:42

Vezi și
  • Reporter: Vă consideraţi vinovat?
  • Andrei Baciu: Sub nicio formă.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Patru ore a stat Andrei Baciu faţă în faţă cu procurorii anticorupţie. Dacă ceilalţi suspecţi din acest dosar au amânat momentul declaraţiilor, fostul secretar de stat a răspuns întrebărilor. Până ancheta va stabili dacă este sau nu vinovat un lucru e cert: de astăzi a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu.

Andrei Baciu, implicat în achiziția de vaccinuri anti-Covid

Potrivit DNA, în aprilie 2021 Andrei Baciu, care avea atribuții delegate de ministru al Sănătății, ar fi susţinut în Guvern aprobarea memorandumului întocmit de Vlad Voiculescu înainte de a fi demis. Aşa se face că România a mai solicitat încă o tranşă de peste 4 milioane de doze. Asta în contextul în care, notează procurorii, Andrei Baciu făcea parte din Comitetul Director pentru Vaccinuri de la nivelul Comisiei Europene şi cunoştea faptul că ţara noastră comandase deja peste 52 de milioane de seruri anti-Covid Pfizer şi Moderna. 

Pe acelaşi subiect
  • Andrei Baciu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Am deplină încredere că tot ce am făcut a fost în conformitate cu legislaţia în vigoare am avut toata dorința de a clarifica orice fel de neclarităţi care ar putea să existe.

Cercetările în dosarul vaccinurilor au început în urmă cu mai bine de 2 ani

Pe 21 septembrie 2021 DNA a deschis un dosar penal privind modul în care au fost cumpărate cele peste 90 de milioane de doze de vaccin anti-Covid. La finalul lunii trecute procurorul şef a cerut ridicarea imunităţii pentru 3 foşti oficiali. Pe rând, au fost puşi sub acuzare fostul premier Florin Cîţu şi foştii miniştri ai Sănătăţii Ioana Mihăilă şi Vlad Voiculescu. Astăzi a venit rândul lui Andrei Baciu. 

  • Vlad Hosu, avocatul lui Andrei Baciu: Avem încredere în soluţia care va fi disspusă de către parchet pentru că în plan personal am convingerea că domnul procuror a înţeles ce s-a întâmplat. 

Decizia lui Andrei Baciu de a renunţa la funcţia de preşedinte CNAS a fost anunţată pe reţelele de socializare, cu doar o oră înainte de a sta de vorbă cu procurorii DNA. 

  • Reporter: De ce v-aţi dat demisia? Din cauza acestui dosar?
  • Andrei Baciu: Este o demisie de onoare. Cred că e un gest normal şi corect.
  • Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Am aflat de pe Facebook. Cred că demisiile, mai ales când discutăm de responsabilităţi extrem de importante în statul român, cred că trebuie să existe o discuţie prealabilă, trebuie să fie asumată şi trebuie să ştim ce avem de făcut.

Zilele următoare consiliul de administraţie al CNAS se va întruni pentru a desemna un nou preşedinte care trebuie validat în funcţie de premier.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Justitie » Andrei Baciu, încă un nume greu din Dosarul Vaccinurilor. Ce suspiciuni au procurorii DNA