Meniu LIVE
Search
x

DOCUMENT. Consiliul Europei cere României desecretizarea banilor dați de partide la presă

Consiliul Europei cere României să desecretizeze contractele prin care partidele oferă bani presei, potrivit G4Media. Raportul a apărut după ce Recorder a publicat o investigație în care dezvăluie cum unele partide politice românești se promovează la televiziunile de știri cu bani publici. În raport se menționează că "utilizarea fondurilor publice de către partidele politice pentru a finanța mass-media și a influența conținutul acestora pe baza contractelor secrete reprezintă cea mai mare îngrijorare, având posibilitatea de a afecta independența editorială".

De Redactia Observator la 15.09.2022, 11:51

În raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind mass-media se recomandă României să asigure garanții specifice pentru independența editorială și să introducă prevederi legale care să oblige la dezvăluirea contractelor secrete dintre partidele politice și mass-media în baza cărora fondurile publice sunt transferate către presă. Această practică subminează libertatea presei și buna funcționare a democrației. 

Totodată, în raport se mai cere asigurarea transparenței depline a proprietății mass-media și să asigure investigarea și pedepsirea corespunzătoare a autorilor în cazurile de hărțuire sau de intimidare a jurnaliștilor și să asigure independența deplină a Consiliului Național al Audiovizualului, prin stabilirea unor criterii clare de criterii profesionale clare pentru selectarea membrilor săi și să asigure resurse bugetare adecvate.

În paralel, Consiliul Europei solicită Guvernului ca legile justiției să fie modificate în conformitate cu avizele Comisiei de la Veneția și GRECO, dar menționează și că România a făcut progrese importante în ceea ce privește lupta împotriva corupției.

Documente: Raport Consiliul Europei.pdf

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Justitie » DOCUMENT. Consiliul Europei cere României desecretizarea banilor dați de partide la presă

Breaking News

Joe Biden avertizează asupra riscului unei "apocalipse" nucleare: "Există, pentru prima dată de la criza...

Joe Biden avertizează asupra riscului unei "apocalipse" nucleare: "Există, pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, o amenințare directă"