Video Dosarul 10 August. Şefii din Jandarmerie vor putea scăpa de acuzaţii în 3 ani. Apel ca dosarul să fie judecat de urgenţă
Dosarul "10 August" ajunge în sfârşit în instanţă. Foştii şefi din Jandarmerie au fost trimiși în judecată, la 5 ani de la violențele din Piaţa Victoriei. În total, 16 persoane au fost trimise în instanţă, de procurorii Parchetului General. Peste 300 de manifestanți vor participa la proces pentru că s-au constituit ca părţi civile.
"Declic a susţinut, prin avocaţi, victimele din dosarul 10 august şi va continua să achite costurile judiciare, până la o decizie a instanţei. A venit, în sfârşit, momentul pe care îl aşteaptă de cinci ani cetăţenii bătuţi şi gazaţi în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018, pentru că au îndrăznit să protesteze paşnic. Jandarmii agresori au fost trimişi în judecată. Dar, ca vinovaţii să fie cu adevărat pedepsiţi, Justiţia trebuie să îşi arate eficienţa şi să judece rapid dosarul. Altfel, acuzaţii pot scăpa prin prescrierea faptelor, o metodă deja folosită de acuzaţi şi în alte mari dosare", a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic - 10 august.
Comunitatea Declic a anunţat marţi, într-un comunicat de presă, că membrii săi vor veni în Piaţa Victoriei, pe 10 august, de la ora 19,00, pentru a cere justiţie pentru victimele abuzurilor jandarmilor din 2018. "O nouă expertiză tehnică din dosar, realizată de specialişti din cadrul MApN, arată că jandarmii au folosit împotriva propriilor cetăţeni grenade care aveau capacitatea de a exploda şi de a produce răni deosebit de grave. Această expertiză asupra efectelor grenadelor, cerută de Ioan Crăciuneanu, nu face decât să confirme oficial ce au spus victimele încă din prima zi: că s-a tras cu grenade periculoase în cetăţeni paşnici. Au fost folosite, conform procurorilor, 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de mână cu efect iritant lacrimogen şi 316 cartuşe calibrul 38 şi 40 mm cu efect iritant lacrimogen. Exista imagini care arată ca s-a tras chiar şi direct înspre protestatari şi jurnalişti", a explicat Declic.
Comunitatea a informat că a achitat costurile cu avocaţii care au reprezentat o parte dintre victime, printre care şi pe Ioan Crăciuneanu, cel care a solicitat şi obţinut redeschiderea anchetei în dosarul 10 august. Foşti şefi ai Jandarmeriei au fost trimişi în judecată de procurorii Secţiei Militare a Parchetului General în dosarul privind protestul din 10 august 2018, 312 persoane vătămate constituindu-se părţi civile în proces.
Este vorba despre colonelul (r) Gheorghe Sebastian Cucoş, fost şef al Jandarmeriei Române; colonelul Laurenţiu Cazan, fost adjunct al directorului general al Jandarmeriei Capitalei, în prezent ofiţer în cadrul Jandarmeriei; colonelul Cătălin Sindile, fost prim adjunct al şefului Jandarmeriei Române, acuzaţi de abuz în serviciu.
În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată alţi 13 ofiţeri şi subofiţeri de la Jandarmeria Capitalei: col. (r) Laurenţiu Ciobanu Cristian, fost comandant de batalion în cadrul DGJMB, col. Răzvan Cătălin Popescu, col. Marian Ion Zăvoianu, lt.col Adrian Costel Dumitru, mr. Luca Moldoveanu, cpt. Marius Daniel Mihai, plt. adj. (r) Alin Belecciu, plt. maj. Marian Cristian Bîrsan, plt. adj. Cristian Bolat, plt. adj. şef George Buzatu, plt. adj. Florea Carmocanu, plt. adj. şef (r) Bardahan Pavel Custrin şi plt. maj. (r) George Constantin Zamfir. Aceştia sunt acuzaţi de purtare abuzivă sau complicitate la această infracţiune.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰