Antena Meniu Search
x

Video Locuitorii din Nadaș se luptă de 17 ani cu o familie care le revendică satul. Cei 700 de oameni speră că instanța le va da pământurile înapoi

Un sat din Arad în care trăiesc aproape 700 de oameni a fost complet retrocedat unei familii care pretinde că are dreptul legal asupra terenului. După 17 ani de procese, localnicii din Nadaş încă se mai luptă pentru pământurile lor. Litigiul a ajuns la Judecătoria Brașov, unde astăzi este un nou termen.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 20.04.2023, 14:36

Vezi și

Claudiu Loghin, reporter Observator: "Procesul se judecă astăzi la Judecătoria Brașov și este în stadiul de judecată pe fond. S-a ajuns în această situație după 17 ani de procese la diverse instanțe din România. Trebuie spus că inițial, o judecătorie a emis o decizie prin care a recunoscut dreptul de retrocedare al unei unei familii care a pretins că are acest drept după ce a pretins că ar fi îngrijit urmașii unui grof. În continuare se judecă procesul, am stat de vorbă cu oamenii care spun că au fost la sute de înfățișări până acum și că simt că sunt departe de sfârșitul acestui lanț de procese. Mai ales că că există pe rol și o cauză penală cu privire la fapt care țin de instigarea la abuz în serviciu și de abuz în serviciu legat de modul în care s-a obținut această retrocedare."

Un notar şi alte trei persoane au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzate că ar fi conceput şi emis ilegal un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moştenitor legal prin care au fost retrocedare ilegal mai multe suprafeţe de teren din localitatea Nadăş, judeţul Arad. Potrivit unui comunicat al DNA, , procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Vlai, la data faptei notar public, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi a altor trei persoane, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, transmitea Agerpres în martie 2021.

Un dosar penal

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi societatea Ocolul Silvic Privat Nadăş SRL, la data faptei administrată de două dintre persoanele fizice inculpate, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de tăinuire cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată (comisă de cele trei persoane fizice).

Pe acelaşi subiect

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că Adrian Vlai, în calitatea menţionată, la instigarea celor trei inculpaţi, persoane fizice, ar fi conceput şi emis, cu încălcarea normelor de drept civil şi a normelor juridice privind desfăşurarea activităţii notariale, un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moştenitor legal a unei persoane.

"În perioada 2006-2010, după decesul acelei persoane, certificatul respectiv le-ar fi permis celor trei inculpaţi, în calitate de moştenitori: reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 8.743 ha teren cu vegetaţie forestieră, păşuni, teren intravilan, situat pe raza administrativă a localităţii Nadăş, judeţul Arad, şi restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente şi terenul aferent, situate în municipiul Arad", arată anchetatorii.

DNA informează că prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională a inculpaţilor este evaluat la sumele de 27.450.800 euro (terenurilor extravilane inclusiv păşuni, păduri din localitatea Nadăş) şi 4.882.967 lei (sume obţinute din valorificarea masei lemnoase, sume obţinute fără drept cu titlu de subvenţii pentru păşune şi o sumă reprezentând valoarea clădirii şi a terenului din municipiul Arad). Ministerul Finanţelor Publice şi primăria Tauţ (jud Arad) s-au constituit părţi civile în cauză.Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timişoara cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Justitie » Locuitorii din Nadaș se luptă de 17 ani cu o familie care le revendică satul. Cei 700 de oameni speră că instanța le va da pământurile înapoi