Antena Meniu Search
x

Update Sorin Oprescu ar fi fost prins în Grecia în timp ce depunea o cerere de azil politic. Când ar putea fi adus în România

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost prins de poliţie în Grecia. Condamnat definitiv săptămâna trecută la 10 ani şi 8 luni de închisoare, Oprescu a fost dat în urmărire după ce poliţia nu l-a găsit acasă.  Acesta ar fi fost reperat de către oameni legii în momentul în care a depus cererea de azil politic în Grecia. 
 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 18.05.2022, 10:15

preview: HEPTA (arhivă) Vezi și

Pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare, după ce vinerea trecută a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani. 

Acesta ar fi ieșit din țară cu două săptămâni înainte de condamnare, cu maşina, prin Vama Giurgiu. Sorin Oprescu a fost dus într-o secție de maximă securitate a unui penitenciar din Atena. Fostul primar al Capitalei va rămâne în custodia polițiștilor eleni până când se va decide dacă va fi extrădat sau nu în România. 

UPDATE. Comunicatul Poliției Române

"La data de 17 mai a.c., în urma activităților investigative și de cooperare polițienească, efectuate de Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Operațiuni Speciale, Direcția de Investigații Criminale, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, în colaborare cu Centrul SELEC și polițiștii greci, coordonați de șeful ENFAST din Atena, au depistat, în zona orașului Atena, un bărbat, de 70 de ani, urmărit la nivel internațional.

Pe acelaşi subiect

Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, după ce, la data de 13 mai 2022, a fost condamnat definitiv, la o pedeapsă cu închisoarea, de 10 ani și 8 luni închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, abuzul în serviciu și spălarea banilor

Cel în cauză a fost condus la sediul autorității judiciare competente, în vederea confirmării și punerii în executare a mandatului", au transmis reprezentanții Poliției.

Fostul primar al Capitalei ar fi vrut să rămână în Grecia, după condamnare

Bianca Iacob, reporter Observator: Sorin Oprescu ar fi fost reperat în momentul în care a depus cererea de azil politic în Grecia. Sunt informații obținute pe surse de către Observator, pentru că Poliția Română nu a comunicat, până la acest moment, nimic oficial despre capturarea lui Sorin Oprescu. Fostul primar al Capitalei ar fi în custodia autorităților elene, la departamentul care se ocupă de persoane căutate, și miercuri urmează să fie prezentat unui procuror, conform procedurilor legale. Acolo i se va aduce la cunoștință mandatul european de arestare emis pe numele lui și va fi întrebat dacă își dorește să fie extrădat. Tot mâine se va decide și măsura preventivă pentru Sorin Oprescu - dacă va rămâne arestat sau dacă i se va pune interdicție să părăsească Grecia. Apoi, în termen de 40 de zile, se va întruni un consiliu judecătoresc care va hotărî extrădarea lui Sorin Oprescu, dacă va fi cazul.

Sorin Oprescu a fost condamnat la închisoare

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu a fost condamnat la închisoare de Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Aceştia i-au mărit pedeapsa fostului edil.

Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare, după ce pe fond primise o pedeapsă de doar cinci ani şi 4 luni. 

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Pentru ce a fost condamnat Sorin Oprescu

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată; 6 ani pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu şi 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor. Pedepsele au fost contopite şi, prin adăugarea unui spor, a rezultat 10 ani şi 8 luni închisoare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.

Fostul primar trebuie să plătească şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat. 

Alte condamnări în dosarul în care a fost acuzat Sorin Oprescu

Alte condamnări pronunţate în dosar sunt: Popa Bogdan-Cornel (fost şef al Administraţiei Cimitirelor) - 11 ani şi 6 luni închisoare

Stanca Cristian (fost şofer al lui sorin Oprescu) - 7 ani şi 2 luni închisoare, Constantinescu Mircea-Octavian (director economic în Primăria Capitalei)  - 6 ani şi 10 luni închisoare, Petroi-Avasiloae Ruxandra-Mihaela (fost director al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti - 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare, Şupeală Florin (fost director în cadrul Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti) - 7 ani închisoare, Albu Romeo - 6 ani închisoare, Niţă Ion  - 7 ani şi 10 luni închisoare, Bengalici Claudiu - 6 ani şi 6 luni închisoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Justitie » Sorin Oprescu ar fi fost prins în Grecia în timp ce depunea o cerere de azil politic. Când ar putea fi adus în România