Antena Meniu Search
x
LIVE

Sorin Oprescu scapă de închisoare în Grecia. Cum i-a convins fostul primar pe magistraţii din Atena

Sorin Oprescu scapă de închisoare în Grecia. În urmă cu puţin timp, judecătorii Curţii de Apel din Atena au decis că acesta poate fi eliberat pentru o garanţie de 5.000 de euro. Acesta trebuie să se prezinte la poliţie de două ori pe lună.

De Cornel Preda la 31.05.2022, 17:26
Vezi și

A fost a doua zi în care fostul primar a fost adus în faţa magistraţilor eleni. Astăzi a dat declaraţii şi le-a cerut magistraţilor să nu-l extrădeze. A povestit şi despre faptul că pe parcursul procesului i s-a spus anticipat, ce sentinţă va primi, dar şi că dosarul a fost unul fabricat, făcut la comanda serviciilor secrete. 

Fostul primar a mai precizat că s-a stabilit în Grecia după ce a ieşit la pensie şi că vrea să rămână acolo. Iubita lui Sorin Oprescu, Adriana Nica, a vorbit şi ea în faţa judecătorilor eleni şi le-a spus cu ochii în lacrimi, că fostul primar va fi în condamnat la moarte în cazul în care va fi extrădat pentru că este diabetic. 

Sorin Oprescu va trebui să se prezinte la poliţie pe 1 şi 16 iunie, următorul termen în procesul de extrădare fiind peste 30 de zile, până când România trimite lămuriri cu privire la condiţiile de detenţie.

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare pentru fapte de corupţie şi a fost reţinut pe 17 mai în Atena, după ce a fost dat în urmărire naţională de autorităţile române. 

Pe acelaşi subiect

Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare

Sorin Oprescu a fost dat în urmărire generală, după ce poliţiştii nu l-au găsit la domiciliu pentru a pune în executare încarcerarea acestuia, ca urmare a condamnării definitive. Sorin Oprescu a primit o pedeapsă dublă din partea Curţii de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. 

La finalul săptămânii trecute Sorin Oprescu a primit o condamnare de 10 ani şi 8 luni, dublu faţă de ce a decis instanţa de fond, asta pentru că pe parcursul acestui apel a fost schimbată încadrarea juridică a infracţiunii de care este acuzat fostul primar general. 

Mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea a ajuns la poliţişti, iar aceştia au mers la domiciliul său pentru a-l căuta şi pentru a-l duce la sediul poliţiei, unde vor avea loc restul formalităţilor. Fostul primar a fost însă de negăsit. Conform surselor Observator, Sorin Oprescu era plecat deja din ţară, de câteva săptămâni. Există informaţii că acesta ar fi părăsit ţara prin punctul vamal Giurgiu în urmă cu două săptămâni.

După ce va fi extrădat, Sorin Oprescu va ajunge apoi la Penitenciarul Rahova, acolo unde va petrece ceva mai puţin de o lună într-o perioadă de carantină. Va fi evaluat medical, va fi consiliat psihologic şi îi vor fi evaluate aptitudinile de muncă.

Sorin Oprescu a fost condamnat la închisoare

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu a fost condamnat la închisoare de Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Aceştia i-au mărit pedeapsa fostului edil.

Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare, după ce pe fond primise o pedeapsă de doar cinci ani şi 4 luni. 

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Pentru ce a fost condamnat Sorin Oprescu

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată; 6 ani pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu şi 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor. Pedepsele au fost contopite şi, prin adăugarea unui spor, a rezultat 10 ani şi 8 luni închisoare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.

Fostul primar trebuie să plătească şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat. 

Alte condamnări în dosarul în care a fost acuzat Sorin Oprescu

Alte condamnări pronunţate în dosar sunt: Popa Bogdan-Cornel (fost şef al Administraţiei Cimitirelor) - 11 ani şi 6 luni închisoare

Stanca Cristian (fost şofer al lui sorin Oprescu) - 7 ani şi 2 luni închisoare, Constantinescu Mircea-Octavian (director economic în Primăria Capitalei)  - 6 ani şi 10 luni închisoare, Petroi-Avasiloae Ruxandra-Mihaela (fost director al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti - 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare, Şupeală Florin (fost director în cadrul Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti) - 7 ani închisoare, Albu Romeo - 6 ani închisoare, Niţă Ion  - 7 ani şi 10 luni închisoare, Bengalici Claudiu - 6 ani şi 6 luni închisoare.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Justitie » Sorin Oprescu scapă de închisoare în Grecia. Cum i-a convins fostul primar pe magistraţii din Atena