Antena Meniu Search
x

„Acestui virus nu-i pasă dacă ești talentat, bogat sau sărac”: Un chirurg britanic de 45 de ani, vaccinat, a murit răpus de Covid-19

Un bărbat cu inima frântă a vorbit despre trauma prin care a trecut atunci când a aflat că fratele lui, un chirurg care-şi dedicase viaţa în salvarea oamenilor, a pierit răpus de Covid. Avea doar 45 de ani şi două doze de vaccin împotriva virusului. Printre lacrimi, acesta îi îndeamnă pe britanici să se vaccineze şi să respecte restricţiile pentru a se putea încheia acest „calvar” al pandemiei.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 18.12.2021, 15:19

Irfan Halim
Un chirurg britanic de 45 de ani, vaccinat, a murit răpus de Covid-19 - Gofundme

El avertizează că numărul de infectări „creşte de la zi la zi” şi „în cele din urmă ai putea pierde chiar o persoană pe care o iubeşti”. Dr. Irfan Halim, în vârstă de 45 de ani, a murit la Spitalul Royal Brompton din vestul Londrei pe 14 noiembrie, în urma unei lupte de nouă săptămâni cu virusul. Vestea tragică a lovit familia la doar două luni după ce tatăl acestuia, Kamal, în vârstă de 75 de ani, de asemenea, medic, a murit într-un alt spital din Londra de Covid, în septembrie.

Bărbatul s-a prăbuşit în timpul unei ture la serviciu

Fratele său mai mic, doctorul Amir Halim, i-a adus un omagiu vorbind despre toată perioada în care a sperat că finalul va fi unul fericit, că va învinge boala şi se va întoarce acasă. Din nefericire însă a pierit din cauza aceluiaşi virus pe care a încercat să-l trateze la pacienţii din secţiile Covid mai bine de un an, până când el însuşi s-a îmbolnăvit. Colegii l-au descris ca fiind „un bărbat cu puterea a zece”, un „chirurg extraordinar”, care a tratat peste 250.000 de pacienţi de-a lungul carierei sale.

„Ne-am luptat, să spun că au fost cele mai proaste două luni din viața mea este un eufemism. Cazurile cresc în fiecare zi. Acestui virus nu-i pasă dacă ești talentat, bogat sau sărac. Va continua să afecteze vieți dacă nu luăm măsurile necesare, care includ vaccinarea şi respectarea restricţiilor. În cele din urmă ai puta pierde pe cineva pe care chiar iubeşti. El va fi întotdeauna fratele mai mare pentru mine, a fost un fiu loial și iubitor. Un tată, un fiu și un unchi. Volumul mare de lucruri pe care le-a realizat, îngrijirea soţiei sale şi a celor patru copii, timpul petrecut învăţând şi studiile realizate. A avut grijă de atâtea vieţi, era talentat şi avea abilităţile de a ajuta mulţi oameni în multe feluri şi nu a cerut niciodată nimic. Mă voi asigura că cei doi fii şi cele două fice ale sale vor creşte cunoscând ce persoană minunată a fost tatăl lor​”, a spus Amir.

Pe acelaşi subiect

Irfana ar fi fost deja infectat cu virusul atunci când a leşinat în timpul unei ture de serviciu pe 10 septembrie. A fost tratat inițial la spitalul din Swindon, apoi a fost transferat la Royal Brompton din Londra pe 26 septembrie. A murit acolo în urmă cu o săptămână. Familia, mai ales soţia şi cei patru copii, se luptă acum să poată face faţă decesului atât de brusc şi de nedrept.

„Acest virus este un lucru oribil. Tata a luat Covid cu aproximativ o săptămână înainte de Irfan. Irfan era încă bine când tata a fost internat, dar s-a prăbușit la serviciu aproximativ o săptămână mai târziu. Tata nu a știut niciodată că Irfan s-a îmbolnăvit – dar chiar și în spital, când Irfan era la terapie intensivă, concentrarea lui principală era pe tata”.

Irfan, care nu avea afecțiuni cunoscute, s-a vaccinat cu a doua doză în februarie, dar a fost doborât de boală pe 10 septembrie, cu șase zile înainte ca programul de înăsprire a restricţiilor din Marea Britanie să primească undă verde, relatează Daily Mail

„Era mereu foarte fericit, foarte energic, până în ziua în care l-am pierdut. Aşa era el, aşa îşi aduc aminte de el toţi prietenii, toate rudele, toţi cei dragi. Speram să-şi revină, având în vedere vârsta lui. Era un tânăr în formă și sănătos, avea doar 45 de ani. De aceea suntem atât de șocați și devastați, poate mai devastaţi de pierderea lui decât de cea a tatălui nostru. A fost intervat o săptămână la ATI, starea lui de sănătate s-a deteriorat atât de rău încât a avut nevoie de ventilator. Decizia a fost luată în mod conștient și reciproc cu el. A doua zi a fost transferat de la Great Western la Royal Brompton pentru tratament ECMO. A fost pus pe ventilator cu câteva zile înainte ca tata să moară. Până în ziua în care am aflat vestea despre pierderea lui am sperat că va reuşi. S-a deteriorat însă brusc acum o săptămâna şi eu însumi, ca medic, am ştiut că nu se mai poate face nimic în acel stadiu”, a continuat fratele său.

Soţia medicului: "Am inima zdrobită. Este o dublă tragedie pentru familie"

Medicul se afla în prima linie în lupta împotriva Covid. Se izolase de familie timp de aptru luni, în apogeul pandemiei din primăvara anului trecut, pentru a putea trata în continuare pacienţi fără teama că ar putea aduce virusul acasă.

Chiar dacă vaccinul oferă o protecţie ridicată împotriva bolii, rata de protecţie începe să scadă la aproximativ şase luni. Vorbind în exclusivitate pentru MailOnline, soția sa, Saila Halim, a mărturisit: „Soțul meu a lucrat departe de Londra și nu sunt sigură ce vaccin a făcut, dar a fost vaccinat cu doză dublă şi purta întotdeauna combinezon şi avea grijă când era pe secţie. Nu a spus niciodată nimic despre booster, deci nu cred că apucase să îşi facă doza a treia. Am inima zdrobită. Este o dublă tragedie pentru familie și ne doare prea mult ca să ne gândim la altceva"

Moartea doctorului Halim a survenit la doar două luni după ce a început să lucreze în secțiile de terapie intensivă Covid de la Great Western Hospital, Swindon, unde s-a prăbușit în timpul turei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Mapamond » „Acestui virus nu-i pasă dacă ești talentat, bogat sau sărac”: Un chirurg britanic de 45 de ani, vaccinat, a murit răpus de Covid-19