Americanii au început să închirieze găini, ca să nu mai cumpere ouă scumpe din magazine. Cât plătesc pe lună
Speriați de scumpirea masivă a ouălor și de restricțiile impuse în supermarketuri, tot mai mulți americani aleg o soluție inedită: închirierea de găini. Yong-mi Kim, profesoară universitară din California, este una dintre cei care au ales să testeze viața de "fermier urban", închiriind două găini pentru a-și asigura ouă proaspete direct din curte.

Această profesoară universitară din La Crescenta, în apropiere de Los Angeles, a optat pentru această soluţie intermediară, deoarece nu se consideră încă pregătită pentru a deveni proprietara cu drepturi depline a acestor animale.
"Vreau să încerc să văd dacă îmi place sau nu" spune Yong-mi Kim după ce a intrat în posesia a două galinacee şi a echipamentelor necesare pentru a le creşte. "Unii dintre cunoscuţii mei au găini acasă, însă pentru asta a fost nevoie de multă muncă din partea lor: au trebuit să îşi reamenajeze grădinile. Aşa că m-am gândit că închirierea unei găini ar fi un bun început", a precizat Yong-mi Kim.
Închirierea de găini
Închirierea de găini a început în SUA în urmă cu aproximativ un deceniu în statul Pennsylvania, după ce un cuplu de fermieri a lansat serviciul "Rent The Chicken". Între timp, serviciul s-a extins în peste 40 de oraşe din America de Nord, bazându-se pe parteneriatele cu fermierii locali.
- România, exclusă din programul Visa Waiver chiar înainte de alegeri. Cum motivează SUA decizia
- Planul lui Trump pentru bugetul SUA în 2026: vrea tăieri de 163 de miliarde $, cu reduceri masive ale cheltuielilor...
- Ce spun observatorii din delegaţia SUA despre alegerile anulate din toamnă: "Foarte multe dovezi arată că au fost...
- Statele Unite au trimis o delegaţie în România de alegeri. Ce urmăresc cei trei oficiali
- Analist, despre acordul de minerale rare SUA-Ucraina: ce ar putea face americanii privind resursele aflate sub...
Însă în ultimele luni fenomenul închirierii de găini a explodat cu adevărat în contextul epidemii de gripă aviară, care a dus la sacrificarea a mii de păsări şi la explozia preţurilor la ouă.
"În special în acest an, constatăm un interes mult mai crescut, aş spune că de trei-patru ori mai mare decât în aceiaşi perioadă a anului trecut", spune Victoria Lee, care deserveşte regiunea Los Angeles de la ferma sa de găini din Agua Dulce, de la periferia metropolei.
În cel mai grav moment al penuriei, americanii au cheltuit peste 10 de dolari pentru un carton cu o duzină de ouă, adică de trei ori mai mult decât preţul obişnuit. În plus, supermaketurile au fost forţate să limiteze numărul de cartoane de ouă pe care un singur client le poate cumpăra.
Aşa-numita ''eggflation" (-creşterea preţurilor la ouă-nr.) a devenit un subiect al campaniei prezidenţiale, Donald Trump promiţând că va reduce preţurile alimentelor după ce va ajunge la Casa Albă. Însă victoria lui Trump în alegeri nu a oprit creşterea preţurilor la ouă, care în luna martie 2025 erau cu 60% mai scumpe comparativ cu luna martie a anului trecut.
Chiar dacă închirierea găinilor pentru a le creşte acasă nu este o opţiune mult mai ieftină decât achiziţionarea de ouă din magazin, asta permite totuşi să obţii mai multă calitate, subliniază Yong-mi Kim. "Atunci când ajung pe rafturile supermarketurilor, ouăle sunt, în medie, vechi de 48-60 de zile. Indiferent de calitatea iniţială, de-a lungul timpului proteinele din ouă încep să se degradeze", explică crescătoarea.
Cât costă să închiriezi găinile
În schimb, ouăle de la găinile din spatele casei au aceiaşi vechime cu perioada de care are nevoie proprietarul să le ia din coteţ.
Serviciul "Rent the Chicken" oferă diferite pachete pentru închirierea de găini, de la 500 până la 1.000 de dolari pe lună, în funcţie de locaţie şi numărul de păsări pe care le doreşti. În acest preţ intră păsările, hrana, adăpătoarea şi hrănitoarea precum şi un manual privind creşterea găinilor. Şi mai ales un coteţ care poate fi mutat, graţie unor roţi în partea de jos.
"În fiecare zi, chiriaşii noştri pot ridica şi muta coteţul, astfel încât găinile să aibă acces zilnic la iarbă proaspătă", spune Victoria Lee. Potrivit acesteia, un client care a închiriat două găini se poate aştepta la o producţie de până la 14 ouă pe săptămână. Yong-mi Kim spune că dincolo de a fi o soluţie de criză, închirierea de găini are pentru ea o importanţă mai mare. "Am vrut să fac ceva pentru copii, pentru ca ei să înveţe acest mod de viaţă şi să poată face comparaţii cu privire la gustul ouălor", spune profesoara.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰