Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cea mai "longevivă" bucată de zăpadă din Scoția s-a topit complet, în ajunul summitului pentru climă COP26, din cauza încălzirii globale

Cea mai "longevivă bucată" de zăpadă din Scoția s-a topit pentru a opta oară în 300 de ani. Numită „Sfinxul”, se găsește pe Braeriach, al treilea cel mai înalt munte al Scoției, la 1.296 de metri altitudine, lângă Aviemore. Blocul de zăpadă s-a micșorat la dimensiunea unei bucăți de hârtie A4, în ultimele săptămâni, înainte de a dispărea complet.

de Redactia Observator

la 03.11.2021 , 16:07

Cea mai "longevivă" bucată de zăpadă din Scoția s-a topit complet, în ajunul summitului pentru climă COP26, din cauza încălzirii globale Cea mai "longevivă" bucată de zăpadă din Scoția s-a topit complet, în ajunul summitului pentru climă COP26, din cauza încălzirii globale - Profimedia Images

Iain Cameron, un specialist care și-a dedicat cariera studierii stratului de zăpadă din Scoția, a declarat că încălzirea globală este un factor semnificativ în acest fenomen. „Cât de ironic este faptul că cel mai longeviv bloc de zăpadă s-a topit pentru a treia oară în cinci ani, chiar în ajunul summitului pentru climă COP26. Înainte de 2000, s-a topit doar de trei ori în ultimii 150 de ani”, scrie The Guardian.

Conform înregistrărilor, Sfinxul s-a topit complet în 1933, 1959, 1996, 2003, 2006, 2017 și 2018. Înainte de 1933, se crede că s-a topit ultima dată complet în anii 1700.

Cameron, autorul cărții The Vanishing Ice, a spus că vremea mai caldă cauzată de criza climatică „pare a fi explicația logică” a ratei accelerate de topire. „Ceea ce vedem din cercetări sunt pete de zăpadă mai mici și mai puține. Acum, iarna ninge mai puțin decât în ​​anii 1980 și chiar în anii 1990”.

Articolul continuă după reclamă

Într-un studiu publicat anul trecut se arată că subțierea stratului de zăpadă a fost observată pe muntele Cairngorm încă din iarna anilor 1983-1984. Cercetătorii au observat, de asemenea, o tendință a creșterii temperaturii începând cu anii 1960 și au estimat că până în anii 2080 nu va mai fi zăpadă aproape deloc pe lanțul muntos Cairngorm.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Mapamond » Cea mai "longevivă" bucată de zăpadă din Scoția s-a topit complet, în ajunul summitului pentru climă COP26, din cauza încălzirii globale