Antena Meniu Search
x

Galerie foto Cum s-a văzut Eclipsa parţială de Soare în lume. A traversat Europa, Africa de Nord-Est şi Orientul Mijlociu

Luna a ascuns marţi o bucată din Soare deasupra Europei, Africii de Nord-Est şi Orientului Mijlociu, în timpul unei eclipse parţiale de aproximativ două ore, transmite AFP, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 25.10.2022, 14:20

Fenomenul ceresc început la ora 8:58 GMT în Islanda şi se va încheia în India, la 13:02 GMT, traversând Europa, Africa de Nord-Est şi Orientul Mijlociu, potrivit Institutului francez de mecanică cerească şi calculul efemeridelor (IMCCE) de la Observatorul din Paris.

O eclipsă de soare are loc atunci când Soarele, Luna şi Pământul sunt aliniate. Când alinierea este aproape perfectă, conul de umbră al Lunii atingând suprafaţa Pământului şi obstrucţionând întregul disc solar, eclipsa este totală.

Umbra Lunii nu a atins Pământul

De data aceasta, umbra Lunii nu va atinge Pământul şi "nu se va putea asista de nicăieri la dispariţia totală a Soarelui", a explicat Observatorul din Paris într-un comunicat emis săptămâna trecută.

Pe acelaşi subiect

Chiar şi în punctul maxim al eclipsei, deasupra Kazahstanului, Soarele va fi ascuns în proporţie de 82,2%, ceea ce este totuşi insuficient pentru a putea percepe întunericul în plină zi. Acest lucru ar necesita o acoperire de cel puţin 95% a Soarelui, după cum a explicat pentru AFP un astronom de la Observatorul din Paris.

Eclipsa poate fi observată, în condiţii de cer senin, privind Soarele cu ochelari adaptaţi şi noi, pentru evitarea arsurilor la nivelul retinelor. Astronomii amatori pot folosi, de asemenea, instrumente speciale disponibile în centrele care organizează observaţii astronomice cu această ocazie.

Eclipsa de marţi "va fi un eveniment minor", a declarat pentru AFP astrofizicianul Ryan Milligan de la Universitatea Queens din Belfast. Cu toate acestea, autoproclamatul "vânător de eclipse" a recunoscut că va simţi totuşi o anumită emoţie privind-o.

Aceasta este a şaisprezecea eclipsă parţială de Soare a secolului XXI şi a doua din acest an, vizibilă mai sus de Pacificul de Sud. În Franţa metropolitană, ultima eclipsă parţială datează din 10 iunie 2021, notează AFP. La 12 august 2026 va avea loc o eclipsă totală, a cărei zonă de totalitate nu va traversa Hexagonul, însă discul solar va fi acoperit în proporţie de 92% văzut din Paris şi de 96% văzut din Marsilia, potrivit IMCCE.

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul României, acoperirea Soarelui fiind între 33% şi 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul ţării (44%). Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul ţării, la ora 12,20, iar cel mai târziu în sud-est, la 12,28. Pentru Bucureşti, maximul eclipsei va fi la ora 13,38, cu acoperire de 38%, iar în restul ţării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu, a anunţat Observatorul Astronomic. Reprezentanţii Observatorului le atrag atenţia cetăţenilor să nu încerce să vadă eclipsa prin ochelari de soare sau alte metode improvizate.

Eclipsa în România

În România, eclipsa s-a văzut cel mai bine în nord-estul țării, unde soarele a fost acoperit în proporție de 44%. 

Eclipsa a început la momente diferite, cel mai devreme în nord-vestul ţării, la ora 12.20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12.28. Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vest a durat 2 ore şi 18 minute, iar în nord-est, 2 ore 26 de minute. Maximul eclipsei se produce şi la ore diferite. 

Pentru Bucureşti, maximul a fost la ora 13.38, cu acoperire de 38%, iar în restul ţării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Mapamond » Cum s-a văzut Eclipsa parţială de Soare în lume. A traversat Europa, Africa de Nord-Est şi Orientul Mijlociu