Antena Meniu Search
x

Video Eclipsă de Soare pe 25 octombrie 2022 LIVE VIDEO. Cum o poţi vedea din România

O eclipsă parțială de Soare se va produce astăzi, în jurul prânzului iar fenomenul va fi vizibil și din România. Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus, iar durata fenomenului depinde de procentul de acoperire a Soarelui - unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă.

de Redactia Observator

la 25.10.2022, 12:27

Vezi și

După cum ne anunță oamenii de știință de la Observatorul Astronomic ,''Amiral Vasile Urseanu'', aceasta va putea fi urmărită și de pe teritoriul țării noastre. Acest eveniment cosmic vine la doar câteva săptămâni după ce Pâmântul și Jupiter s-au aflat la cea mai apropiată distanță din ultimele decenii.

Eclipsa de pe 25 octombrie 2022, LIVE VIDEO

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea" transmit și specialiștii Observatorului.

Când începe Eclipsa de Soare şi cum o poţi vedea mai bine

Eclipsa de soare va fi vizibilă în Europa, nord-vestul Africii, și în Asia. Maximul eclipsei se va produce în apropiere de Rusia, unde soarele va fi acoperit în proporție de 82%. În România, eclipsa se va vedea cel mai bine în nord-estul țării, unde soarele va fi acoperit în proporție de 44%. 

Zonele în care fenomenul se va observa cel mai bine sunt cele din nord-estul țării, unde eclipsa începe de la ora 12 şi 20 de minute. În București, punctul maxim de acoperire, de 38 la sută din suprafaţa soarelui, va fi la ora 13 şi 38 de minute. 

Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vest durează 2 ore şi 18 minute, iar în nord-est, 2 ore 26 de minute. Maximul eclipsei se produce şi la ore diferite, dar diferenţele sunt doar de câteva minute. Pe site-ul Observatorului Astronomic găsiți şi intervalele orare la care se produce eclipsa în mai multe orașe ale țării.

Următoarea Eclipsă de Soare 

Următoarea eclipsă parțială de soare va putea fi văzută în România pe 2 august 2027. La acea dată, soarele va fi acoperit în proporție de 51% și eclipsa va dura 2 ore și 16 minute.

Precedenta eclipsă de soare vizibilă de pe teritoriul României a fost pe 10 iunie 2021. Atunci, eclipsa a fost văzută doar în jumătatea nordică a țării și acoperirea maximă a fost de 2,1%, în Satu Mare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiinta » Eclipsă de Soare pe 25 octombrie 2022 LIVE VIDEO. Cum o poţi vedea din România