Antena Meniu Search
x

Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022. În România începe de la ora 12:20 şi durează 2 ore

O eclipsă de Soare, care va fi vizibilă parţial din România, va avea loc în 25 octombrie, anunţă Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

de Redactia Observator

la 24.10.2022, 13:37

Eclipsa de Soare
Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022. Va fi vizibilă şi în România - Shutterstock

Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer şi poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar, relatează news.ro.

„Nu încercaţi să vedeţi eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteţi pierde vederea”, avertizează specialiştii de la Observatorul Astronomic.

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul ţării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 şi 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul ţării, cu acoperire de 44%.

Când începe Eclipsa de Soare şi cum se poate vedea mai bine

Pe acelaşi subiect

Eclipsa de soare va fi vizibilă în Europa, nord-vestul Africii, și în Asia. Maximul eclipsei se va produce în apropiere de Rusia, unde soarele va fi acoperit în proporție de 82%. În România, eclipsa se va vedea cel mai bine în nord-estul țării, unde soarele va fi acoperit în proporție de 44%. 

Eclipsa începe la momente diferite, cel mai devreme în nord-vestul ţării, la ora 12.20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12.28. Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vest durează 2 ore şi 18 minute, iar în nord-est, 2 ore 26 de minute. Maximul eclipsei se produce şi la ore diferite, dar diferenţele sunt doar de câteva minute.

Pentru Bucureşti, maximul va fi la ora 13.38, cu acoperire de 38%, iar în restul ţării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu. 

Specialiștii le recomandă celor care doresc să vadă eclipsa să nu se uite direct la soare, ci să folosească filtre speciale Mylar sau filtre care se folosesc la aparatele de sudură. Se pot utiliza și ochelari speciali pentru eclipsă, dar nu ochelari de soare.

Când are loc următoarea eclipsă

Următoarea eclipsă parțială de soare va putea fi văzută în România pe 2 august 2027. La acea dată, soarele va fi acoperit în proporție de 51% și eclipsa va dura 2 ore și 16 minute.

Precedenta eclipsă de soare vizibilă de pe teritoriul României a fost pe 10 iunie 2021. Atunci, eclipsa a fost văzută doar în jumătatea nordică a țării și acoperirea maximă a fost de 2,1%, în Satu Mare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiinta » Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022. În România începe de la ora 12:20 şi durează 2 ore