Antena Meniu Search
x

Două avioane de pasageri, la doar câteva secunde şi 24 de metri de o ciocnire frontală pe pista aeroportului "Charles de Gaulle": "Ocolește 09 dreapta! Ocolește!"

Două avioane de linie, unul aparţinând United Airlines şi celălalt aparţinând AirFrance, au fost la distanţă de doar câteva secunde de a se ciocni pe una dintre pistele Aeroportului Charles de Gaulle, din Paris.

de Redactia Observator

la 20.07.2021, 17:30

Două avioane de pasageri, la doar câteva secunde şi 24 de metri de o ciocnire frontală pe pista aeroportului "Charles de Gaulle": "Ocolește 09 dreapta! Ocolește!"
- Profimedia

Cei doi piloţi au reuşit să evite o tragedie la limită, după ce au fost coordonaţi greşit de turnul de control. Potrivit DailyMail, incidentul a avut loc în urmă cu exact un an, dar abia acum a fost făcut public raportul anchetei. Potrivit anchetatorilor, în acea zi, aterizările se făceau pe pista 09 stânga, iar decolările de pe pista 09 dreapta. Unul dintre controlorii de trafic i-a spus pilotului UnitedAirlines că poate ateriza pe pista 09 dreapta, fix acolo de unde se pregătea să decoleze aeronava AirFrance.

Pilotul AirFrance a sesizat aeronava UnitedAirlines când se afla la 1,5 kilometri de el, având o viteză de 160km/h. Copilotul de pe AirFrance a fost cel care a luat legătura cu UnitedAirlines şi a ţipat: "Ocolește 09 dreapta! Ocolește!". Piloţii de pe UnitedAirlines au reuşit să evite tragedia când distanţa dintre cele două aeronave era de doar 24 de metri.

Tot conform anchetei, una dintre explicaţii ar fi o problemă de traducere şi interpretare a limbii engleze. Atunci când echipajul a discutat cu turnul de control şi a cerut aprobare pentru aterizare, pilotul a folosit cuvântul "Understand" (n.red. înţeleg), în loc de expresia standard "Confirm", fapt ce l-a derutat pe controlorul de trafic aerian francez. Chiar dacă au reuşit să evite o ciocnire frontală, piloţii UnitedAirlines au fost criticaţi tocmai pentru că nu au folosit o comunicare standard astfel încât să fie înţeleşi de toată lumea.

De asemenea, anchetatorii au mai lansat o ipoteză ca posibilă explicaţie pentru incident: pandemia. Mai exact, reducerea până aproape de zero a fluxului de zboruri i-a scos din ritm pe controlorii de trafic care nu au mai fost la fel de vigilenţi precum într-o zi cu flux normal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Mapamond » Două avioane de pasageri, la doar câteva secunde şi 24 de metri de o ciocnire frontală pe pista aeroportului "Charles de Gaulle": "Ocolește 09 dreapta! Ocolește!"