Meniu LIVE
Search
x

Gemenii din Brazilia care s-au născut cu capetele lipite au fost separați, după o operație care a durat 27 de ore

Gemenii brazilieni care s-au născut cu capetele lipite au fost separați cu succes, cu ajutorul unui neurochirurg britanic.

De Maria Dogaru la 01.08.2022, 15:30

Bernardo și Arthur Lima, care s-au născut cu creierele lipite, au suferit mai multe operații la Rio de Janeiro, Brazilia, fiind în final despărțiți cu ajutorul unui neurochirurg britanic, de la spitalul Great Ormond Street, Noor ul Owase Jeelani.

Copiii de trei ani au suferit șapte proceduri chirurgicale, care au presupus mai mult de 27 de ore de operație şi aproape 100 de cadre medicale implicate, relatează Mirror.

A fost unul dintre cele mai complexe procese de separare finalizate vreodată, potrivit organizației caritabile care a asigurat fondurile și pe care Jeelani a înfiinţat-o în 2018, Gemini Untwined.

Pe acelaşi subiect

Chirurgii din Londra și Rio au petrecut luni de zile testând tehnici folosind proiecții în realitate virtuală ale gemenilor, bazate pe tomografii și RMN-uri, ceva ce Jeelani a descris drept „chestii din era spațială”.

El a spus că, pentru prima dată în lume, chirurgii din țări separate au operat împreună în aceeași „camera de realitate virtuală”

Este pur și simplu minunat, este foarte grozav să vezi anatomia și să faci operația înainte de a pune copiii în pericol. În anumite privințe, aceste operații sunt considerate cele mai grele și a face asta în realitate virtuală a fost parcă venită de pe Marte, a declarat acesta.

El a spus că încercările nereușite anterior de a separa băieții au însemnat că anatomia lor era complicată de țesut cicatricial și îi era „foarte teamă” de procedura riscantă.

Jeelani a spus că a fost „absolut copleşit” după intervenția chirurgicală de 27 de ore, în care și-a luat doar patru pauze de 15 minute pentru mâncare și apă, dar a fost „minunat” să vadă că băiețeii au fost salvați. 

Au fost multe lacrimi și îmbrățișări. A fost minunat să-i pot ajuta în această călătorie”, a spus el. 

Organizația sa de caritate a devenit acum un „"depozit" global de cunoștințe și experiență” în ceea ce priveşte operaţiile de separare și speră că va servi drept model pentru un „serviciu global de sănătate”, care oferă îngrijire de specialitate unor astfel de cazuri rare.

Ideea din spatele organizației de caritate a fost de a crea un serviciu global de sănătate pentru cazuri foarte rare, pentru a încerca să îmbunătățim rezultatele, pentru acești copii”, a spus el.

Nu este prima intervenție chirurgicală de acest fel cu care doctorul s-a confruntat

Aceasta a fost cea de-a șasea procedură de separare medicului Jeelani cu Gemini Untwined, după ce anterior a operat pe gemeni din Pakistan, Sudan, Israel și Turcia.

El a condus procedura alături de doctorul Gabriel Mufarrej, șeful de chirurgie pediatrică la Instituto Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer din Brazilia.

Dr. Mufarrej a spus că spitalul în care lucrează îi îngrijește pe băieți de doi ani și jumătate, iar separarea lor le va „schimba viața”.

 „Din moment ce părinții băieților au venit din casa lor din regiunea Roraima la Rio pentru a ne căuta ajutorul cu doi ani și jumătate în urmă, ei au devenit parte din familia noastră aici, în spital. Suntem încântați că operația a decurs atât de bine și că băieții și familia lor au avut un rezultat care le va schimba viața”, a declarat acesta.

Întrucât Bernardo și Arthur au aproape patru ani, ei sunt, de asemenea, cei mai în vârstă” gemeni cu un creierul lipit care au fost separați.

Potrivit cifrelor, una din 60.000 de nașteri are ca rezultat gemeni uniți, iar doar 5% dintre aceștia sunt uniți la cap.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Mapamond » Gemenii din Brazilia care s-au născut cu capetele lipite au fost separați, după o operație care a durat 27 de ore