Antena Meniu Search
x

Medicina extraordinară începe cu tine. A crezut că operația salvatoare nu este posibilă în țară, însă a gasit răspunsul în Spitalul Regina Maria Brașov

(P) La 19 ani distanță de la prima operație de înlocuire a articulației șoldului drept și 65 de ani împliniți, o pacientă și-a recăpătat mobilitatea după o revizie complexă de sold, la Spitalul Regina Maria Brașov. Pacienta Sofia a ajuns la spital cu dureri extrem de mari, atât în timpul mersului, cât și în repaus, din cauza deteriorării protezei după 19 ani.

de Redactia Observator

la 20.07.2022, 21:39

A crezut că operația salvatoare nu este posbilă în țară, însă a gasit răspunsul în Spitalul Regina Maria Brașov

Drept consecință, membrul inferior drept s-a scurtat, a devenit rotat și imobil din șold. După mai multe consulturi la medici ortopezi, a fost stabilită nevoia intervenției chirurgicale. Din cauza complexității intervenției, mulți medici credeau că aceasta nu este posibilă în țară, însă cu sprijinul nepoților săi, pacienta a făcut cunoștință cu medicul care i-a oferit șansa să revină la stilul său de viață obișnuit – Dr. Geroge Muntean.

Nepoții mei au auzit de dl. Dr. George Muntean de la o cunostință. Aceasta persoană a avut un accident grav și vorbea cu mare recunoștință despre felul în care a fost tratat și ajutat de medicul Muntean. Așa că decizia de a veni la Brașov pentru un consult a apărut firesc, noi fiind din Apuseni; distanța nu ne-a pus nicio piedică, nepoții mei voiau doar să fiu pe mâini bune.”, mărturisește pacienta.

Nepoata Sofiei declară că a ajuns la domnul Dr. Muntean printr-o recomandare și l-a contactat la numărul de telefon personal.

Mi-a răspuns foarte rapid, iar discuția a fost cu adevărat uimitoare. M-a încurajat să îi trimit prin curier dosarul medical al bunicii, iar la nici o săptămână veneam de la Câmpeni, județul Alba, la Spitalul Regina Maria din Brașov ca să îl întâlnim pe medicul care ne-a tratat, în primul rând uman. Mai mult decât atât, în cabinetul de consult ne-a explicat pas cu pas tot ce urma să se întâmple în intervenția chirurgicală. Era atât de sigur pe ceea ce spune, încât nu am ezitat nicio clipă să decidem parcurgerea întregii proceduri preoperatorii.” – detaliază nepoata Sofiei.

Orice proteză de șold se uzează în timp, durata de viață a implantului fiind, în gerenal, între 15 și 20 de ani. Uzura se produce foarte lent, iar problema progresează de-a lungul anilor.Acesta a fost și cazul protezei de la șoldul drept de care Sofia a beneficiat în urmă cu 19 ani.

În momentul în care proteza de șold se uzează, specialiștii recomandă deseori o nouă intervenție pentru înlocuirea acesteia, procedură denumită artroplastie de revizie la nivelul șoldului. Pentru succesul intervenției și obținearea unor rezultate ideale în a compensa defectul osos rezultat la extragerea vechiului implant, procedura de înlocuire a protezei originale este o una complexă, care necesită o planificare amplă și utilizarea de implanturi și instrumente specializate.

“Cazul a fost unul destul de complex din perspectiva implantului inițial, a defectului osos rezultat de la prima intervenție, dar și din cauza posibilelor complicații intraoperatorii – în momentul extragerii componentelor protezei, în special a cozii, ar fi putut «exploda» femurul, fapt care ar fi determinat implantarea unei proteze mult mai complexe. Am reușit să extragem proteza existentă cu minim de distrucție la nivelul structurilor osoase, fapt care a permis implantarea unei proteze cimentate. De asemenea, la nivelul bazinului, a fost necesară o reconstrucție a cavității cotiloidiene (osul bazinului) realizată cu ajutorul unei grefe osoase de la pacientă și a unui implant metalic special – deoarece defectul osos la nivelul cotilului era foarte accentuat. A fost un efort de echipa în care medicii anesteziști au jucat un rol esețial, la fel ca în cazul tuturor intervențiilor”, a explicat dr. George Muntean, medic experimentat în rezolvarea cazurilor de proteze dificile, coordonatorul echipei de Ortopedie-traumatologie a Spitalului Regina Maria Brașov. Cu toate că pacienta mai trecuse prin 7 operații, Sofia era temătoare în legătură cu aceasta nouă intervenție, înainte de discuția cu domnul Dr. Muntean.

Îi mulțumesc domnului doctor pentru că, mai întâi de toate, m-a tratat omenos!”

Curajul și determinarea pacienților sunt parte din succesul intervenției și a procesului de recuperare. De aceea, un medic care le este alături, ca bun sfătuitor și persoană de încredere este cheia către performanțe medicale și recuperări rapide. Un pacient responsabil, care are sub control propria sănătate este un pacient care vorbește transparent cu medicul său.

“La început am fost temătoare, însă domnul doctor m-a tratat cu multa răbdare și mi-a explicat tot ce avea să urmeze în procesul pre-, intra- și post-operator. La câteva zile de la intervenție m-am simțit puțin slăbită, dar știam că este absolut normal. Personalul care m-a îngrijit m-a ajutat mult, fetele au fost amabile și mi-au oferit tot sprijinul. Am încredere că mă voi recupera rapid și îi mulțumesc domnului doctor pentru că, mai întâi de toate, m-a tratat omenos”, ne-a povestit Sofia.

Operația a a avut succes și a rezultat în 0 complicații, iar la 48 de ore, Sofia făcea deja primii pași cu ajutorul cadrului, urmând ca la o săptămână să fie externată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Medicina extraordinară începe cu tine. A crezut că operația salvatoare nu este posibilă în țară, însă a gasit răspunsul în Spitalul Regina Maria Brașov