Galerie foto Părinţii luptă să salveze viaţa fiicei lor, după ce instanţa din Marea Britanie a decis să fie deconectată de la aparate: "Mi se rupe inima; cum să-mi ucid fiica așa"
O adevărată dispută internaţională a izbucnit în cazul unei fetiţe de doar doi anişori, din Anglia, extrem de bolnavă, după ce tatăl american a pornit o luptă cu medicii britanici care susţin că micuţa ar trebui deconectată de la aparatele care o ţin în viaţă.
Născută cu o afecţiune extrem de gravă la creier, micuța Alta Fixsler a fost trecută pe ventilaţie mecanică, având nevoie de un tub de alimentare constant. Suferă de asemenea de convulsii, nu îşi poate menţine o temperatură normală a corpului şi nu îşi poate controla clipitul ochilor, medicii fiind nevoiţi deseori să îi lipească pleoapele pentru a-i ţine ochişorii închişi.
Cadrele medicale de la Spitalul de Copii Royal Manchester cred că Alta nu are „nicio conștiinţă activă”, iar instanța britanică susţine decizia experţilor de a o lăsa pe Alta să moară natural.
Tatăl fetei însă, Abraham Fixsler, care în tinereţe a decis să se convertească la yeshiva, în Brooklyn, continuă să lupte pentru viața ei. „Nu există niciun motiv, cum să-mi ucid fiica așa”, a mărturisit el pentru The Post.
Situația familiei a atras atenția bipartiziană a unor puternici politicieni americani. Liderul majorității Senatului, Chuck Schumer, (D-NY) face presiuni pentru a duce familia în Statele Unite: „Mi se rupe inima pentru familia Fixsler”, a spus Schumer pentru New York Post.
- O fetiţă de 12 ani, diagnosticată cu astm, a aflat că are de fapt o tumoră de mărimea unui pumn, în Anglia....
- Fetiţă de 13 ani, ucisă de o haită de 20 de câini în timp ce se plimba pe lângă casa familiei, în SUA:...
- O fetiţă de aproape 2 ani s-a înecat în cadă, în timp ce mama plecase după prosop, în Marea Britanie: "Nu mai...
Tatăl fetei care ar putea fi deconectată de la aparate: "Este un lucru foarte, foarte dureros”
Există medici în SUA și Israel, acolo unde a trăit odată familia, dispuşi să o trateze pe Alta, a spus tatăl disperat: „Există o mulțime de locuri în întreaga lume unde pot avea grijă de fiica mea și ar fi fericiți să aibă grijă de ea pe termen lung”, a spus Fixsler, în vârstă de 28 de ani, care a acuzat guvernul britanic că îi ține ostatici pe Alta și familia sa.
"Lasaţi-ne să plecăm. Asta e tot ce spun”, a declarat bărbatul, tatăl unui alt fiu de 8 ani. „Medicii nu cred că poate trăi, dar eu cred că poate. Este un lucru foarte, foarte dureros”
Familia se luptă pentru viaţa Altei cu instanțele britanice din 2019, dar se confruntă cu obstacole din ce în ce mai mari, pe măsură ce cazul ajunge îngropat în sistemul juridic. În mai, un judecător al Înaltei Instanțe a decis că sprijinul pentru viață oferi fetei ar putea fi încheiat. La 9 iulie, Curtea de Apel a confirmat hotărârea, spunând că decizia este în interesul superior al Altei, micuţa urmând astfel să fie deconectată de la aparate. Până în prezent, guvernul britanic a refuzat să permită copilei să fie externată din spital, problema nefăcând referire la birocraţie, ci mai degrabă la dorinţa medicilor ei actuali de a nu o vedea ataşată de aparate pentru toată viaţa, în alte spitale, potrivi tdocumentelor făcute publice în instanţă.
„Nu se poate spune că este în interesul Altei să fie transferată în Israel, ca tratamentul care o ţine în viaţă să poată fi continuat”, a decis judecătorul Alistair MacDonald, în decizia sa făcută publică în iunie.
În acelaşi timp, a-şi lăsa fiica să moară, ar însemna ca familia să încalce credinţele evreieşti hasidice.
„Valoarea vieții noastre este încorporată în educația noastră religioasă. Iudaismul ortodox încurajează continuarea vieții până la epuizarea tuturor mijloacelor", a declarat purtătorul de cuvânt al familiei, Yossi Gestetner.
Fetiţa a fost conectată la aparate imediat după naşterea prematură din 2018
Părinţii s-au mutat în Anglia acum cinci ani pentru a fi lângă bunicii Altei. Fetiţa s-a născut prematur în 2018 și inițial nu a dat semne de viață, obligându-i pe medici să o resusciteze. Rămase în stare critică, lipsită de oxigen, cu leziuni cerebrale și nervoase severe, medicii au spus că fata nu are nicio speranță de recuperare. Dar Fixsler, care deține cetățenia americană și israeliană și este un rezident legal al Angliei, a declarat că a fost încurajat de medicii din străinătate, fiindu-i adusă la cunoştinţă informaţia potrivit căreia pot exista încă opțiuni de tratament care nu sunt disponibile pentru sistemul de asistență din Anglia.
Cazul a atras atenția internațională și a stârnit comunitatea evreiască globală. Facturile familiei, până acum de peste 340.000 de dolari, au fost plătite prin donații de membrii comunităţii. Israelul s-a oferit să o ia pe Alta Fixsler și să-și continue tratamentul acolo. Fostul președinte al țării, Reuven Rivlin, a făcut lobby personal prințului Charles al Angliei pentru această decizie.
„Multe organizații încearcă să se ocupe de Alta și să-i salveze viața și să împiedice deconectarea de la aparate cu scopul uciderii acelei fete” a declarat rabinul David Niederman, Director Executiv al Organizațiilor Evreiești din Williamsburg și North Brooklyn.
Liderul majorității Senatului din SUA a trimis inclusiv o scrisoare ambasadorului britanic în SUA, Karen Pierce, cerând să nu se ia decizii de sănătate împotriva dorințelor familiei și să li se permită să călătorească în SUA: „Tatăl ei este cetățean american și vom continua să luptăm până când îi va fi permis să vină acasă. Viața ei este în joc și este o fetiță frumoasă de 2 ani”.
Zece senatori republicani i-au scris și președintelui Biden: „Suntem profund tulburați de faptul că bebeluşul unui cetățean american este tratat în acest sens într-o țară cu care avem o alianță profundă și o relație specială. Vă îndemnăm să pledați în fața primului ministru Johnson în numele familiei Fixsler”.
„Conform legislației britanice, decizia cu privire la bunăstarea Altei este una care ţine de sistemul judiciar independent și nu de guvernul britanic. Instanțele sunt obligate prin lege să ia o decizie pe baza a ceea ce este în interesul superior al Altei”, a declarat pentru The Post Toby Usnik, reprezentant al consulatului general britanic din New York.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰