Antena Meniu Search
x

S-a luptat 22 de ani pentru 1 leu. Un avocat a mers până în pânzele albe ca să demonstreze că a fost înşelat, în India

Ambiţie până la capăt pentru un avocat. Pentru 20 de rupii, echivalentul a 25 de cenţi sau 1.22 lei, un bărbat s-a luptat timp de 22 de ani în instanţă cu compania de căi ferate de stat, din India.

de Monica Palade

la 13.08.2022, 15:16

S-a luptat 22 de ani pentru un leu. Un avocat a mers până în pânzele albe ca să demonstreze că a fost înşelat, în India - Shutterstock

Motivul? Bărbatul a fost supraîncărcat la preţul biletului. În 1999, avocatul Tungnath Chaturvedi cumpărase un bilet din orașul său natal Mathura, în Uttar Pradesh (nord) pentru a merge de Crăciun la Moradabad, aflat la 300 km distanță.

S-a luptat 22 de ani pentru o sumă infimă

Însă angajatul de la ghișeu l-a taxat cu 90 de rupii (1,09 euro) în loc de cele 70 de rupii (85 de cenți) cât era tariful. Solicitările sale repetate de rambursare au fost respinse cu toate, astfel că Chaturvedi a mers în instanţă, care s-a încheiat, după 22 de ani, în această lună, prin condamnarea companiei de căi ferate la plata a 15.000 de rupii (182 euro) daune și dobânzi (12% pe an).

"Nu a fost vorba despre bani, ci despre drepturile mele. Ca şi cetăţean, am dreptul să pun la îndoială practicile arbitrare şi corupte ale statului sau mecanismele acestuia", a declarat avocatul pentru AFP, care s-a reprezentat singur în instanță.

Pe acelaşi subiect

Acest caz reflectă încetineala cronică a sistemului judiciar indian, cu instanțele supraîncărcate cu aproximativ 50 de milioane de cazuri. „Am fost frustrat de întârzierile instanței, dar ca avocat am fost hotărât să lupt până la capăt”, a spus el.

Nu a vrut să se dea bătut

Potrivit lui, victoria l-a costat mult mai mult. El susține că a fost nevoit să lupte aprig pentru a obține dreptate pe parcursul celor 120 de ședințe din cei 22 de ani, prezidate de cinci judecători diferiți. De asemenea, susține că a trebuit să plătească 20.000 de rupii (244 de euro) cheltuieli administrative și judiciare, ca să nu mai vorbim de timpul și energia cheltuite pentru a-şi face dreptate.

Tungnath Chaturvedi s-a confruntat şi cu adversitatea din partea familiei și a prietenilor săi, care au încercat să-l descurajeze să-și continue lupta pentru o astfel de „sumă mică”. Însă el a refuzat să se lase. „Ca avocat, era de datoria mea să lupt pentru drepturile mele”, a subliniat el, „cel mai important lucru este că adevărul prevalează”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Mapamond » S-a luptat 22 de ani pentru 1 leu. Un avocat a mers până în pânzele albe ca să demonstreze că a fost înşelat, în India