Antena Meniu Search
x

Ucisă de plăcinta ciobănaşului: O femeie a murit, alte 31 de persoane au ajuns la spital, după ce au mâncat stricat, la un restaurant din UK

Un enoriaș a murit și alți 31 au ajuns în stare gravă la spital cu toxiinfecţie alimentară, după ce au primit o plăcintă cu carne stricată la un restaurant dintr-un sat, cu ocazia Zilei Recoltei.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 02.12.2021, 09:56

Plăcinta ciobănaşului
O femeie a murit, alte 31 de persoane au ajuns la spital, după ce au mâncat stricat, la un restaurant din UK - Profimedia

Elizabeth Neuman, în vârstă de 92 de ani, s-a simţit rău imediat după ce a mâncat din plăcinta ciobănaşului, servită la un pub situat lângă biserica satului. A fost dusă la spital, dar a suferit o hemoragie internă și în ciuda eforturilor depuse de medici, bătrâna nu a mai putut fi salvată.

Doar trei din 35 de săteni care s-au aşezat la masă au scăpat de toxiinfecţia alimentară pentru că au decis să mănânce variana de post a plăcintei renumite. Incidentul care a avut loc în 2018 a fost recent reevaluat de o instanţă de judecată. Potrivit datelor din anchetă, sătenii au continuat sărbătoarea pornită în zona Bisericii Sfintei Treimi printr-o petrecere la o cârciumă din sat, la data de 8 octombrie.

Carnea folosită pentru plăcintă nu a fost însă “gătită corespunzător” cu o seară înainte de bucătarul şef al pub-ului şi a fost pusă într-o tigaie cu apă şi gheaţă, înainte de a fi învelită în folie alimentară şi pusă la frigider peste noapte. A doua zi, carnea a fost gătită din nou, adăugându-se şi piureul de cartofi calzi, dar temperatura nu a fost verificată înainte de a fi servită. Din datele anchetatorilor, bucătarul şef ar fi fost “pe grabă” şi “a trebuit să plece devreme” cu o seară înainte, aşa că nu a acordat prea multă atenţie preparatelor care urmau să fie a doua zi servite oamenilor.

Bucătarul vinovat: "Am devenit mai bun"

Pe acelaşi subiect

John Croucher, fostul bucătar șef al Crewe Arms din Hinton-in-the-Hedges, lângă Brackley, Northamptonshire, a recunoscut că a încălcat reglementările alimentare: „Nu-mi place să spun asta, dar cred că m-am grăbit, mă grăbeam. Remușcarea este o subestimare. Este ceva ce nu voi uita niciodată. Din cauza asta, sunt un bucătar mai bun și este doar păcat că a trebuit să existe un cost pentru ceea ce s-a întâmplat”

Croucher, în vârstă de 40 de ani, a primit ieri o pedeapsă de patru luni de închisoare cu suspendare la Reading Crown Court.

Proprietarul pubului, Neil Billingham, în vârstă de 54 de ani, din Northampton, a fost amendat cu 9.000 de lire sterline plus 1.000 de lire sterline, după ce a admis trei acuzații de încălcare a reglementărilor alimentare. Compania sa, The Bobcat Pub Co, a fost amendată cu aproape 3.000 de lire sterline.

„O persoană sănătoasă a murit din cauza unei hemoragii gastrointestinale induse de vărsături. Nicio sentință pe care o pot pronunța nu poate reflecta pierderea cauzată familiei. The Crewe Arms este un pub important pentru comunitatea locală. Am citit multe referințe de la membrii comunității, care spun cu toții că dl Billingham a muncit din greu pentru a menține sprijinul comunității, inclusiv al fiicei doamnei Neuman”, a declarat judecătoarea Sarah Campbell.

Restaurantul avea un istoric de nereguli privind igiena alimentară

Pub-ul avea un rating de o stea pentru igiena alimentară la momentul tragediei, dar de atunci a obţinut un maximum de cinci stele, relatează Daily Mail. Judecătorul nua a acceptat explicaţiile angajaţilor sau ale bucătarului în ceea ce priveşte tragedia şi a spus că nu poae concepe această întâmplare ca fiind “o greşeală”.

“Uitându-mă la dovezi, treaba asta nu a fost o greşeală unică. Pubul trebuia să ia măsuri de multă vreme pentru îmbunătăţire. Inspecţiile din 2015 i-au acordat trei stele pentru igiena alimentelor, iar în 2017 a fost cotat cu o stea”, a continuat judecătoarea.

Procurorul Carl May-Smith a declarat instanței că „pub-ul a avut chiar avantajul de a fi instruit de autoritățile locale”, mai exact ofiţerii care se ocupă cu siguranţa alimentară vizitează astfel de localuri cu evaluări slabe în ceea ce priveşte igiena şi oferă sfaturi în prealabil pentru a fi făcute îmbunătăţiri.

„Inspecțiile făcute înaintea tragediei au arătat că nu există un sistem de management al siguranței alimentelor”, a adăugat el.

Mai mulți membri ai congregației Sfânta Treime au fost prezenţi în sala de judecată pentru audiere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Mapamond » Ucisă de plăcinta ciobănaşului: O femeie a murit, alte 31 de persoane au ajuns la spital, după ce au mâncat stricat, la un restaurant din UK