Antena Meniu Search
x

Un bărbat a murit de rabie după ce s-a trezit cu un liliac pe gât și a refuzat tratamentul. în SUA. Primul caz din 1954, în statul Illinois

Un bărbat din Illinois a murit de rabie la o lună după ce s-a trezit cu un liliac pe gât, acesta fiind primul caz de îmbolnăvire în statul american din 1954.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 16.10.2021, 18:08

mamifer zburător - liliacul
Un bărbat a murit de rabie după ce s-a trezit cu un liliac pe gât și a refuzat tratamentul. în SUA, Primul caz din 1954, în statul Illinois - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Bărbatul, în vârstă de 80 de ani, s-a trezit luna trecută cu un un liliac pe gât, în locuința sa din Lake County. După ce a anunțat autoritățile, mamiferul zburător a fost testat pentru rabie și a ieșit pozitiv, însă, chiar și în aceste condiții, americanul a refuzat tratamentul post-infecție. Nu a durat mult și a început să aibă primele simptome: dureri de gât, cefalee, amorțeală în degete și dificultăți de vorbire. Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) a confirmat în cursul zilei de marți că bărbatul a murit de rabie. Potrivit CNN, experții au găsit o colonie de lilieci în casa acestuia.

"Rabia are cea mai mare mortalitate dintre toate bolile. Cu toate acestea, există tratament care poate salva vieți pentru pacienții care caută ajutor imediat după expunerea la un animal infectat", a declarat doctorul Ngozi Ezike. Rabia (n.r. cunoscută și sub numele de "turbare") se transmite prin contact direct de la un animal purtător de virus rabic, prin salivă sau sânge, și atacă imediat sistemul nervos central al omului. Infecțiile sunt însă rare în țările dezvoltate, Statele Unite raportând între unul și trei cazuri în fiecare an. Cu toate acestea, circa 60.000 de americani primesc anual vaccinul anti-rabic în urma expunerii la animale sălbatice.

Ce simptome are rabia

Printre primele simptome ale rabiei se pot număra febra și furnicături la locul expunerii inițiale. Aceste manifestări sunt urmate de spasme, agitație extremă, frică de apă, paralizia părților corpului, stare de confuzie și pierderea conștienței. După apariția simptomelor rabia rezultă, aproape întotdeauna, în deces. Perioada de timp de la contactarea bolii și apariția simptomelor este, de obicei, de la una la trei luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Mapamond » Un bărbat a murit de rabie după ce s-a trezit cu un liliac pe gât și a refuzat tratamentul. în SUA. Primul caz din 1954, în statul Illinois