Un tânăr de 30 de ani care a mers la medic pentru dureri de spate şi o simplă răguşeală a aflat că are cancer în stadiul 4
Cancerul pulmonar este o afecţiune „extrem de rară” în ceea ce priveşte persoanele cu vârsta sub 35 de ani, motiv pentru care Jordan Turko nu s-a gândit o clipă că ar putea să se îmbolnăvească de aşa ceva. Simptomele erau complet diferite, aproape fără legătură, aşa că un diagnostic atât de crunt nu îşi făcuse loc prin imaginaţia sa.
Exact când a început anul 2022, Jordan Turko a observat că avea o voce tot mai răgușită și dureri constante de spate. Totuşi, gândindu-se că este „super-sănătos”, având doar 30 de ani, călătorind frecvent – astfel neavând o viaţă statică, monotonă şi fiind pasionat de yoga, făcând exerciţii şase zile pe săptămână, nu era deloc alarmat. S-a gândit că ambele simptome ar putea semnala infecţia cu Covid-19, mai ales că în perioada sărbătorilor foarte mulţi cunoscuţi s-au infectat cu varianta omicron.
Primele simptome
Totuşi, a început să aibă o voce din ce în ce mai răguşită mai bine de câteva săptămâni, iar durerile persistente deveneau mai chinuitoare, mutându-se în partea inferioară a spatelui, pelvis şi picioare. Simţea durerea adânc în oase, aşa că şi-a dat seama că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât credea. A hotărât să meargă la o clinică spitalizată pentru a cere opinia unui medic la sfârşitul lunii februarie. I s-a recomandat o radiografie toracică, o tomografie, biopsie şi o bronhoscopie.
La sfârşitul lunii aprilie a primit diagnosticul crunt: cancer pulmonar în stadiul 4, cu o tumoare de 10 centimetri înfășurată în jurul arterei pulmonare şi alte tumori crescute de-a lungul coloanei vertebrale şi răspândite la ganglionii limfatici, ficat şi în jurul oaselor pelvive, precum şi la picioare. Înainte de a primi vestea, Turko nu s-ar fi gândit nicio clipă că simptomele sale ar ascunde de fapt o boală atât de gravă.
- "Ce a fost a fost, sunt pe picioare". Adrian, diagnosticat cu cancer în 2018, vrea ca trecutul său medical să nu...
- Constantin s-a vindecat acum 30 de ani de cancer, iar de atunci i-a fost frică să mai meargă la medic. Ce veste...
- "Sara ne-a părăsit. A zburat în cer, dar a încetat să mai sufere". Lacrimi pentru o fetiţă româncă de doi...
„Cine ar fi ghicit asta? Chiar și acum, în retrospectivă, cine ar spune: «Oh, te doare spatele? Ai cancer pulmonar»”, a declarat pentru TODAY Turko, un antreprenor care locuiește în Edmonton, Alberta. „(Medicii) cred că tumora a început să crească de fapt în ianuarie, ceea ce este o nebunie să crezi că a crescut 10 centimetri în câteva luni și s-a răspândit în tot corpul”.
Vocea răgușită, un simptom al cancerului pulmonar
Turko a spus că a avut „literal zero” probleme de sănătate înainte de diagnosticare și nici măcar nu știa cum să obțină o rețetă. Doi dintre unchii săi strămoși aveau cancer pulmonar, dar amândoi au fost diagnosticați la 70 de ani, după o viață de fumat intens. Turko a fumat puțin când era mai mic, dar medicii i-au spus că nu are legătură cu acest cancer agresiv, a spus el.
Nu este neobișnuit să ai o voce răgușită ca simptom al cancerului pulmonar, a spus dr. MeiLan Han, pneumolog la Universitatea din Michigan Health System și autorul cărții „Lecții de respirație: Ghidul medicului pentru sănătatea plămânilor”.
„Acest lucru se datorează faptului că boala afectează sau invadează nervul laringian recurent, care de fapt ajunge în jos în cavitatea toracică, sub arcul aortei și înapoi la laringe”, explică dr. Han. O tumoră în creștere poate duce la paralizia sau slăbiciunea acelui nerv.
Tânărul a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în stadiul 4
Potrivit medicilor, Turko avea coarda vocală stângă paralizată, motiv pentru care vocea îi fusese afectată.
Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar au vârsta de 65 de ani sau mai mult, potrivit Societăţii Americane de Cancer. Han a subliniat rezultatele unui studiu care a constatat că este „extrem de rar” ca adulţii tineri să fie diagnosticaţi cu o astfel de boală. Mai exact, aproximativ 1.4% dintre persoanele cu vârsta sub 35 de ani ajung să fie diagnosticate cu cancer pulmonar.
Turko are cancer pulmonar fără celule mici, un tip care reprezintă până la 85% din cancerele pulmonare, potrivit Societății Americane de Cancer. Dintre acești pacienți, 4% au cancer pulmonar ALK pozitiv - o eroare într-o anumită genă - care afectează persoanele mai tinere. Acestea, de asemenea, tind să nu aibă antecedente de fumat, a menționat Asociația Americană de Plămâni. Testele biomarkerilor au confirmat că Turko a fost confirmat ALK pozitiv, ceea ce înseamnă că s-a calificat pentru terapia medicamentoasă care ţinteşte distrugerea bolii. După ce inițial s-a simțit copleșit, tânărul a promis că îşi va menține o „atitudine pozitivă la nesfârșit”.
Tânărul este încrezător şi speră că va învinge boala cumplită
„Am simțit tot timpul că voi trăi, că voi supraviețui – din momentul în care am fost diagnosticat m-am simțit așa”, a spus el. „Este atât de ușor să te pierzi în disperarea asta. Este în regulă să-ți lași emoțiile să treacă peste tine, și cu siguranță eu am făcut asta. Cu siguranță am avut și eu acele sentimente. Dar dacă rămâi acolo, cel mai probabil o să mori. Dacă îți poți găsi calea de a ieși din asta... îți vei oferi cea mai bună șansă posibilă de a rezista şi de a supraveţui”.
Medicii s-au îngrijorat că tumorile crescute în coloana vertebrală ar putea să-l paralizeze, aşa că tânărul a fost supus unor radiaţii la sfârşitul lunii aprilie, pentru a face cancerul să se retragă. În prezent urmează un tratament agresiv medicamentos, având speranţa că organismul său va lupta şi va învinge.
Mărturiseşte că e recunoscător pentru toţi străinii care l-au contactat după ce a vorbit despre diagnosticul său pe reţelele de socializare şi i-a îndemnat pe oameni să fie mai vigilenţi, să meargă la doctor nu doar atunci când au dureri şi să acorde sănătăţii prioritate.
„Cancerul nu discriminează, acţionează inclusiv împotriva tinerilor. Fii vigilent cu sănătatea ta”, a spus el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰