Video "Ce a fost a fost, sunt pe picioare". Adrian, diagnosticat cu cancer în 2018, vrea ca trecutul său medical să nu conteze în cazul unei asigurări sau al unui credit
Dreptul la uitare. Asta vor bolnavii de cancer. Oamenii nu pot face împrumuturi la bancă pentru că deseori sunt condiţionate de existenţa unei asigurări de viaţă. Iar mulţi asigurători refuză să semneze astfel de poliţe pe motiv că boala e un risc. Un proiect de lege îşi propune să repare asta şi să dea şi oamenilor vindecaţi de cancer aceleaşi şanse pe care le are un român sănătos.
Adrian Vrabie a fost diagnosticat cu cancer la gât în 2018. Nu-i place să vorbeasă despre problemele lui şi cu atât mai mult nu înţelege de ce ar conta trecutul său medical în cazul unui credit bancar sau la o asigurare.
Proiect de lege pentru vindecaţii de cancer
Adrian Vrabie, pacient oncologic: Normal ar trebui să nu mă întrebe, nu. Ce a fost a fost, sunt pe picioare, am un loc de muncă, te interesează cum ţi-l dau înapoi, nu te interesează ce am păţit eu, ce trecut am.
Noul proiect de lege prevede că la încheierea unor contracte noi, supravieţuitorul de cancer va avea dreptul să nu dea informaţii dacă banca sau asigurătorul îi cer informaţii pentru a evalua riscul. Asta dacă au trecut 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani.
- "Sara ne-a părăsit. A zburat în cer, dar a încetat să mai sufere". Lacrimi pentru o fetiţă româncă de doi...
- Ce se întâmplă, de joi, dacă un șofer cu asigurare RCA City Insurance provoacă un accident
- Câți bani vor plăti pe polițele RCA cei 1 milion de români forțați să își reînnoiască asigurarea în cel...
Nicoleta Pauliuc, senator: Acest termen de şapte ani să poată fi redus. Dacă pentru cancerul de sân s-a stabilit ca perioada de vindecare este de trei ani, atunci termenul după care curge această obligaţie a sigurătorilor să nu mai ceară informaţii, poate fi înscris în trei ani. Normele vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii.
Marius Constantinescu, broker de asigurări: La acest moment nu este niciun asigurator care are prevăzut în mod expres cancerul pe care l-ai avut nu te preia nimeni cu el în perioada următoare.
De altfel, oamenii spun că s-au confruntat cu astfel de probleme.
Bolnavi: Asigurare în acest context nu-ţi face nimeni, cel puţin în interiorul ţării.
- La firmele de asigurări cu atât mai mult, să-ţi facă o asigurare de viaţă pe trei cancere cu trei metastaze, nu-ţi face nimeni. Dacă s-a vindecat şi totul este ok, nu mai trebuie să conteze nici la bancă, nici la firmele de asigurări.
În acelaşi timp, asociaţiile pentru pacienţi militează pentru ca aceleaşi drepturi să le aibă şi ceilalţi bolnavi, nu doar cei care au avut cancer.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: Legea, deşi necesară, dacă rămâne în forma asta face o discriminare.
Această lege limitează accesul celorlalte categorii de pacienţi, pe celalte afecţiuni, nu doar cancere / care s-au recuperat / sunt afecţiunile neuromusculare care au fost recuperate sau au fost compensate, sunt alte afcţiuni la care s-au introdus endoproteze.
În România sunt aproape jumătate de milion de bolnavi de cancer.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰