Antena Meniu Search
x

EUROVISION CU SCANDAL! DEMISII în masă, acuzaţii de blasfemie cu doar câteva săptămâni înainte de show-ul de la Kiev

Concursul Eurovision 2017 se confruntă cu o problemă destul de gravă, după ce 21 de membri din echipa care organizează evenimentul, ce va avea loc la Kiev în luna mai, şi-au prezentat demisiile, informează BBC.

Concursul Eurovision 2017 se confruntă cu o problemă destul de gravă, după ce 21 de membri din echipa care organizează evenimentul, ce va avea loc la Kiev în luna mai, şi-au prezentat demisiile, informează BBC.

Membrii demisionari din echipa ucraineană a concursului Eurovision au spus că au fost deposedaţi de majoritatea reponsabilităţilor lor în luna decembrie, după ce un nou director a fost numit la conducerea comitetului de organizare. 

Potrivit scrisorii lor de demisie, ei spun că au fost ”complet blocaţi” în procesul de luare a deciziilor referitoare la organizarea acestui show.

European Broadcasting Union (EBU), instituţia care organizează concursul Eurovision, a recomandat postului public de televiziune din Ucraina ”să rămână fidel calendarului de organizare”, în pofida acestor dificultăţi recente.

EBU a confirmat faptul că show-ul va avea loc aşa cum era prevăzut la Kiev, în luna mai.

În rândul demisionarilor se află şi doi producători executivi ai show-ului. 

Toţi membrii din comitetul de organizare au fost numiţi de televiziunea publică din Ucraina, care are rolul de a organiza concursul după ce interpreta ucraineană Jamala a câştigat ediţia din 2016 a competiţiei.

Analiză BBC: Este oare concursul Eurovision 2017 în pericol? 

Organizarea concursului de interpretare Eurovision reprezintă o responsabilitate uriaşă. În 2010, radiodifuzorul public norvegian NRK a fost nevoit să renunţe la difuzarea Cupei Mondiale de fotbal, deoarece nu a putut să îşi permită să plătească FIFA costurile acelor transmisiuni sportive simultan cu organizarea concursului Eurovision.

În Ucraina, această sarcină s-a dovedit a fi încă şi mai problematică. Decizia referitoare la alegerea oraşului care să găzduiască evenimentul a fost amânată de trei ori şi au existat chiar şi câteva zvonuri potrivit cărora concursul urma să fie mutat în Rusia.

În prezent, cu doar şapte săptămâni înainte de concurs, nucleul echipei de organizare a demisionat în masă. Demisionarii s-au certat cu şefii lor şi spun că aceştia le blochează toate deciziile. Demisionarii au mai spus că au existat probleme în finalizarea contractelor cu subcontractanţii. În cel mai rău caz, aceste probleme ar putea să afecteze echipa însărcinată cu montarea scenei concursului. 

Însă show-ul trebuie să continue, iar EBU, care organizează acest concurs din anul 1956, dispune de mijloacele financiare şi politice pentru a asigura continuitatea evenimentului. Însă va fi interesant de văzut modul în care va fi organizat în cele din urmă evenimentul de la Kiev.

Motivele demisiei în bloc

Demisionarii au spus că pregătirile ”s-au oprit timp de aproape două luni” după numirea lui Pavlo Hrytsak în funcţia de coordonator al echipei Eurovision, în 2016. ”Munca echipei noastre a fost complet blocată”, au afirmat demisionarii ucraineni.

Ei au mai dezvăluit că decizia de a creşte bugetul show-ului la 29 de milioane de euro, de la 22 de milioane de euro, va priva postul public de televiziune din Ucraina de profituri consistente.

EBU a spus că nu poate să comenteze chestiunile arătate în scrisoare de demisie, însă a mulţumit echipei pentru eforturile consistente depuse până în acest punct.

Dansând pe morminte

Au existat câteva controverse şi în privinţa deciziei referitoare la ceremonia de deschidere a concursului Eurovision, care va avea loc în complexul Sfânta Sofia, un cunoscut sit religios care datează din secolul al XVII-lea. 

Folosirea acelui sit religios pentru concursul Eurovision a fost considerată ”o blasfemie” de către Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată Patriarhiei de la Moscova. 

”Din toate punctele de vedere, aceasta este o decizie foarte proastă”, a spus Andrei Kuraiev, un cunoscut diacon al Bisericii Ortodoxe Ruse, citat de Mosokovski Komsomolets. ”Acum, pe mormintul lui Mstislav I al Kievului vor fi organizate dansuri”, a adăugat el.

Zurab Alasania, directorul radiodifuzorului naţional din Ucraina, a demisionat în semn de protest faţă de zvonurilor potrivit cărora Ucraina întâmpină dificultăţi serioase în ceea ce priveşte finanţarea acestui concurs muzical.

Eurovision Song Contest 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai şi finala pe 13 mai. România va concura în cea de-a doua semifinală, pe 11 mai. Alături de România, în competiţie s-au mai înscris 42 de ţări.

România nu a putut participa la competiţia de anul trecut, din cauza datoriilor acumulate de TVR faţă de EBU, instituţia care organizează concursul Eurovision. Televiziunea Română şi European Broadcasting Union (EBU) au ajuns, în luna octombrie, la un acord prin care să facă posibilă revenirea României la Eurovision şi difuzarea, de către postul public de televiziune, a ediţiei din 2017.

În 2016, concursul Eurovision, organizat în Suedia, la Stockholm, a fost câştigat de cântăreaţa ucraineană Jamala.

Cântecul ei ”1944” a stârnit controverse, întrucât versurile sale se referă la deportarea tătarilor din Crimeea, în timpul regimului sovietic condus de Stalin. Mai multe voci au spus că meloda încalcă regulile concursului Eurovision, pentru că are mesaj politic.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională anuală, la care participă ţările ce deţin statutul de membru activ în cadrul European Broadcasting Union (EBU), cea mai importantă asociaţie a posturilor publice de televiziune din Europa. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 şi este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume. Eurovision este, de asemenea, unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cu audienţe care depăşesc în fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori. Printre artiştii ale căror cariere internaţionale au fost lansate în urma participării sau a victoriei la Eurovision se numără, printre alţii, Domenico Modugno (locul 3 în 1958), ABBA (locul 1 în 1974), Céline Dion (locul 1 în 1988) şi Julio Iglesias (locul 4 în 1970).

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri Mondene » EUROVISION CU SCANDAL! DEMISII în masă, acuzaţii de blasfemie cu doar câteva săptămâni înainte de show-ul de la Kiev