Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ion Caramitru împlineşte 73 de ani! "Eu nu îmi serbez ziua de naştere"

Actorul Ion Caramitru spune că de principiu nu-și sărbătorește ziua de naștere și că în afară de vizita băieților lui nu va face nimic altceva

de Redactia Observator

la 09.03.2015 , 14:29

Actorul Ion Caramitru spune că de principiu nu-și sărbătorește ziua de naștere și că în afară de vizita băieților lui nu va face nimic altceva

"În principiu, eu nu-mi sărbătoresc ziua de naștere, sărbătoresc numai de Sfântul Ion. De-a lungul anilor așa am făcut mereu, așa că prea mare sărbătoare nu va fi pentru mine azi. Probabil vor veni băieții mei să mă viziteze, dar nu mă sărbătoresc de ziua de naștere, de principiu", a declarat luni, pentru AGERPRES, Ion Caramitru.

El a afirmat că între planurile sale de viitor un loc aparte îl ocupă finalizarea lucrărilor la Teatrul Național și realizarea caietelor de sarcini pentru licitațiile la restaurantele, librăria, galeriile de artă și terasa destinate publicului.

Articolul continuă după reclamă

"Planul meu de bază este încheierea lucrărilor la Sala Mare și deschiderea oficială a celei mai performante săli a Teatrului Național, apoi terminarea cadastrului nou pentru întreaga clădire, realizarea caietelor de sarcini pentru licitațiile pe care le vom anunța pentru restaurante, librărie, galerii de artă, terasă, care sunt spații pe care le putem închiria pentru a le putea exploata în regim de public, și să ne bucurăm de o stagiune bună, cu titluri frumoase și cu vizite în Teatrul Național care, pentru cei care încă nu știu, arată, la ora aceasta, mai frumos decât orice alt teatru din lume", a spus Caramitru.

Directorul Teatrului Național a adăugat că, în funcție de timp, va răspunde ofertelor pe care le are atât din țară, cât și din străinătate pentru a pune în scenă unele titluri.

"Am câteva oferte, pe care sper să le pot onora, de a pune în scenă și în țară și în străinătate. Să vedem dacă pot fi liber pentru asta, fiindcă am puțin timp liber. Am pus în scenă spectacole care merg bine la Teatrul Național — "Dineu cu proști", "Anonimul venețian", "Bârfe, zvonuri și minciuni" și, ultima premieră, "Dumnezeu se îmbracă de la second hand". Toate merg bine, ceea ce mă bucură. Mă pregătesc și cu alte lucruri, dar nu pot să le spun acum, pentru că încă nu sunt sigur de ele. Totodată, o să continui să joc în "Furtuna", în care joc rolul lui Prospero", a mai spus Ion Caramitru.

Actorul Ion Caramitru s-a născut în București, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni — mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a orașului Korcea, de religie creștin ortodoxă.

Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "Ion Luca Caragiale" București (promoția 1964).

A fost actor și regizor al Teatrului "Lucia Sturza Bulandra" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, și director general al acestei instituții.

A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth și alții. A interpretat roluri principale în 40 de filme.

Este președinte al Uniunii Teatrale din România de la înființarea acesteia, la 15 februarie 1990.

În lunga sa carieră teatrală și cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii și distincții. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 și 1985 a fost desemnat "Cel mai bun actor al anului". Premii pentru film: Premiul revistei "Cinema" pentru interpretare (1976); Premiul Asociației Cineaștilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul "Luchian" la Festivalul Național al Filmului de la Costinești (1984).

A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de "Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic". În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Arte "George Enescu" din Iași.

În zilele de 21 și 22 decembrie 1989, Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestațiilor anticeaușiste din București. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanți, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunțat pe postul național de televiziune înlăturarea dictaturii.

La 11 decembrie 1996 este desemnat ministru al Culturii, odată cu învestirea Guvernului Victor Ciorbea. Era, la acea dată, neînregimentat politic. Ulterior, se înscrie în PNȚCD. În Cabinetele prezidate de Radu Vasile și Mugur Isărescu a deținut același portofoliu până la sfârșitul anului 2000.

În 2007, Ion Caramitru a montat spectacolul opera-teatru "Tragedia lui Carmen", în varianta lui Peter Brook și Marius Constant, după opera lui Bizet, a cărui premieră a avut loc la Sibiu, în curtea interioară a Muzeului de Istorie.

A regizat spectacolul "Evgheni Oneghin", de Piotr Ilici Ceaikovski, care a fost pus în scenă pe 22 martie 2009 la Opera Națională București, la 14 ani după ce marele actor a regizat această operă în Irlanda.

În anul 2008, Ion Caramitru revine pe scena Teatrului Național din București, la 44 de ani de la debutul său, care s-a produs chiar aici. Interpretează rolul titular în piesa "Eduard al III-lea" de Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu și scenografia lui Dragoș Buhagiar. De asemenea, semnează regia uneia dintre premierele stagiunii 2008-2009 a TNB — "Șapte dintr-o lovitură", montare după o piesa scrisă de Lia Bugnar, special pentru cei șapte tineri actori recent angajați la Teatrul Național.

Actorul a primit la 28 martie 2011 Premiul de excelență al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM).

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri Mondene » Ion Caramitru împlineşte 73 de ani! "Eu nu îmi serbez ziua de naştere"