Video Pastrama românească, celebră în New York. Cum a ajuns reţeta noastră peste Ocean?
"Pastrama românească / legendară în restaurantele din America" Şi chiar aşa este, în locurile în care se vinde aşa ceva, zilnic se formează cozi impresionante. Vă invit să vedeţi acum povestea din spatele cozilor. Cum a ajuns reţeta noastră peste Ocean? Avem şi reţete pe care merită să le testaţi.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Pastrama de vită este celebră în New York încă din anul 1887. Se spune că un lituanian ajuns acolo a obţinut reţeta chiar de la un român pe care l-a ajutat să îşi depoziteze marfa. La vremea respectivă, carnea ajunsese peste ocean chiar din Brăila.
Mulţi ani mai târziu, conceptul ajunge şi în România. S-a întâmplat mai exact acum 4 luni.
Alex şi Adrian s-au gândit să aducă ceva nou pe piaţa culinară din România - aşa că au pus bazele unui pastrami bar în Bucureşti.
Alex: Asta a fost puţin intrigant, am zis ok, acolo e super apreciat, dar în România foarte puţini ştiau şi în special ştiau cei care au călătorit în State, dar una din cele mai mari dorinţe ale noastre este să aducem cât mai multe ingrediente româneşti, pâinea pe care o folosim este de la o brutărie artizanală, pastrama la fel este de la un producător local. Sincer ne-a cucerit întâi istoria sandvișurilor cu pastrami. De fapt, istoria duce undeva în jurul anilor 1800 când evreii români au emigrat şi au dus reţeta în State şi de acolo au reuşti să creeze aceste restaurante delicatesă.
Adrian este cel pe care l-am surprins în bucătărie.
Adrian: Nu am fost niciodată bucătar cu acte. Abia acum urmez un curs dar de vreo 8-9 ani sunt pasionat de bucătărie încerc să învăţ tot felul de tehnici noi. Prima dată vom pregăti un sandviș clasic. - Este cel pe care îl recomandă celor care vor să vadă exact despre ce carne discutăm şi despre ce nivel de frăgezime. Acesta are desigur pastrama de vită, un strat fin de muştar ca să potenţeze puţin aromele şi un pic de ceapă murată pentru a adăuga nişte aciditate.
Alex și Adrian: Desigur trebuie să pregătim şi monstrul din meniul nostru. Imediat cred că veţi înţelege de ce are două etaje foarte multă carne şi pentru un mâncător de pastramă este un adevărat paradis . Avem sosul rusesc, reţeta noastră, varză murată şi desigur nu putem încheia fără fondue de brânză. Şi acum este momentul să vedeţi de ce spunem că este cu adevărat un monstru lasam un pic pe muzica
Deşi un concept gourmet, reţeta prin care se pregăteşte pastrama este una preuată de la gospodinele românce.
Adrian: Cap de piept ar fi termenul în măcelăria românească. Această carne este curăţată de grăsimea de la suprafaţă este băgată într-o saramură condimentată timp de 2 săptămâni acolo sarea pătrunde şi frăgezeşte fibra pentru a oferi această textură pe care noi o obţinem. Ulterior după această baie de saramură este desărată timp de 24 de ore afumată la rece cu lemn de fag.
În America, sandvișul cu pastramă românească are chiar şi o zi dedicată - cea de 14 ianuarie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰