Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sărbătoare în lumea muzicii! Cântărețul Stevie Wonder împlinește 65 de ani

Stevie Wonder (Stevland Hardaway Judkins), pianist, compozitor și cântăreț, s-a născut la 13 mai 1950, în Michigan, SUA

de Redactia Observator

la 13.05.2015 , 11:30

Stevie Wonder (Stevland Hardaway Judkins), pianist, compozitor și cântăreț, s-a născut la 13 mai 1950, în Michigan, SUA

Imediat după naștere, având greutate mică, a fost ținut în incubator. Aici, din cauza faptului că a primit prea mult oxigen, și-a pierdut vederea. În ciuda acestui fapt, Wonder a început să învețe pianul la vârsta de 7 ani și s-a perfecționat în cântatul la tobe și la armonică, la vârsta de 9 ani

A urmat cursurile Școlii din Michigan pentru Nevăzători, pe care o întrerupea des, din pricina turneelor întreprinse pe cont propriu. În 1961, a fost descoperit de cântărețul Ronnie White, de la trupa Miracles, care îi intermediază o audiție la casa de discuri Motown. Proprietarul casei, Berry Gordy, a acceptat imediat semnarea unui contract între Motown și ''Little Stevie Wonder, the Twelve-Year-Old Genius'' (micul Stevie Wonder, geniul de 12 ani), cum a fost denumit.

Articolul continuă după reclamă

Prima înregistrare, ''Fingertips'' (1963), îi asigură succesul comercial și pe piața de desfacere a discurilor Motown. Între 1965-1970, Stevie Wonder se număra printre starurile casei Motown, linia sa melodică reprezentativă fiind blues-ul. După ce contractul cu Motown a expirat, în 1971, Wonder a semnat unul nou, care îi acorda drepturi depline asupra creațiilor și interpretărilor sale, plus oportunitatea de a-și deschide propria companie de înregistrări, Black Bull Music.

În anii '70, i-au apărut patru albume — ''Talking Book'' (1972), ''Innervisions'' (1973), ''Fulfillingness' First Finale'' (1974) și ''Songs in the Key of Life'' (1976), care au inclus unele dintre piesele cele mai cunoscute și de succes — "Living in the City", "Boogie on a Reggae Woman" sau "Isn't She Lovely". În 10 ani, Stevie Wonder a câștigat 15 premii Grammy.

În următorii ani, Wonder a compus coloana sonoră a filmului documentar ''The Secret Life Of Plants'', care s-a dovedit a fi un eșec. Urmează, în 1980, ''Hotter Than July'', iar în 1982, a lansat albumul retrospectivă ''Original Musiquarium I''. Stevie Wonder a compus coloana sonoră a filmului ''The Woman In Red'', balada ''I Just Called To Say I Loved You'' (premiat cu Oscar la categoria cea mai bună coloană sonoră și care a câștigat și Academy Award), potrivit site-ului www.biography.com.

Tot în 1982, Wonder a colaborat cu Paul McCartney pentru single-ul "Ebony and Ivory".

Din discografia artistului mai fac parte: ''For Once in My Life'' (1968), ''Where I'm Coming From'' (1971), ''Talking Book'' (1072), ''Innnervisions'' (1973), ''Fulfillingness' First Finale'' (1974), ''Songs in the Key of Life'' (1976), ''Hotter than July'' (1980), ''The Woman in Red'' (1984), ''In Square Circle'' (1985), ''First Hits'' (1989), ''Song Review'' (1996), ''At the Close of a Century'' (1999), ''The Definitive Collection'' (2002), ''A Time to Love'' (2005).

La 15 ianuarie 1986, de ziua lui Martin Luther King (sărbătorită în SUA ca zi națională), cu încuviințarea președintelui Ronald Reagan, a susținut un concert ce încununa activitatea sa de luptător pentru drepturile oamenilor de culoare. În 1999, a primit distincția Centrului de Artă ''J.F.Kennedy'' din SUA pentru contribuția la cultura americană și artă interpretativă. În 2004, a fost răsplătit cu premiul pentru întreaga activitate muzicală, de către revista americană Billboard.

De-a lungul întregii cariere, Wonder a fost răsplătit de 25 de ori cu Premiul Grammy (inclusiv cu cel pentru întreaga carieră — Grammy Lifetime Achievement Award, în 1996) și a primit 80 de discuri de platină. A reprezentat o sursă de inspirație pentru muzicieni celebri, precum: Gloria Estefan, George Michael, Snoop Dogg, Mary J. Blige, Mariah Carey, Michael Jackson.

În 1989, a intrat în Rock and Roll Hall of Fame. În timpul alegerilor prezidențiale din SUA în 2008, Wonder s-a numărat printre susținătorii lui Barack Obama.

Un an mai târziu, în 2009, a fost răsplătit cu ''Second Library of Congress Gershwin Prize for Popular Song''.

În 2014, a participat la Montreux Jazz Festival, Roskilde Festival, Calling Festival, Circuito Banco do Brasil, alături de alte nume sonore ale muzicii internaționale. În 2015, artistul a susținut concerte la Prudential Center, Newark, New Jersey, la Barclays Center, Brooklyn, New York, la Royal Farms Arena, Baltimore, Maryland, la Bridgestone Arena, Nashville, Tennesee, la Frank Erwin Center, University of Texas, Austin, la Target Center, Minneapolis, la Smoothie King Center, New Orleans, Los Angeles și multe altele. De asemenea, a susținut un concert împreună cu Willie Nelson, Janelle Monáe, Ed Sheeran, Usher, The Band Perry, Ariana Grande, Lady Gaga și John Legend la Nokia Theatre, Los Angeles, California.

Sursa: Agerpres

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri Mondene » Sărbătoare în lumea muzicii! Cântărețul Stevie Wonder împlinește 65 de ani