Antena Meniu Search
x

Video Cât de periculos este laptele pentru organism. Mituri şi realităţi despre cea mai populară băutură

Încă de când ne naştem... trăim cu lapte. Chiar dacă ştim că este esenţial pentru o dezvoltare armonioasă, unele voci susţin că laptele ar face mai mult rău decât bine. Cât este de adevărat aflăm acum, la Rubrica Medicală. 

de Redactia Observator

la 09.08.2023, 08:20

Vezi și

Legat de acest aliment, există o controversă. Unii oameni spun că este bun pentru oase, în timp ce alţii spun că poate duce la boli cronice, cancer, inflamaţie şi secreţie excesivă de mucus. Hai să vedem realitatea.

Cât de periculos este laptele pentru organism

Se spune ca suntem singurele mamifere care mănâncă / beau lapte în viaţa de adult şi că asta este ciudat. Gândiţi-vă însă câte alte lucruri facem noi, ca mamifere, şi alte mamifere nu fac: avem programe de ştiri, televiziune, lumina artificiala, telefoane, industrie etc. În plus, încercaţi să daţi lapte de vacă altor mamifere, spre exemplu unei pisici, şi veţi vedea că şi ea va bea lapte cu plăcere.

Se spune că laptele duce la o secreţie exagerată de mucus în organism. Studiile spun însă fix contrariul. Chiar şi noi, anecdotic, ştim că atunci când răceam, bunica ne dădea să bem lapte cu miere şi unt. Inclusiv în studii s-a demonstrat că, cel puţin local, laptele are un efect antiinflamator şi scade secreţia de mucus într-o faringită de cauză virală. 

Pe acelaşi subiect

Laptele este foarte nutritiv şi aduce cu el 18 din 22 de nutrienţi esenţiali pe care corpul nu îi poate face singur.

Hai să vorbim şi despre intoleranţa la lactoză. 65% dintre noi  avem intoleranţă la lactoza; adică putem bea maxim 150ml / zi fără să avem probleme intoleranţa = nu înseamnă că nu poţi bea deloc; ci că nu ai suficienta enzimă care să digere laptele ( LACTAZA = enzima)

există diferite forme de intoleranţă, mai uşoare şi mai severe; 

Efecte adverse ale laptelui; în sute de studii nu s-a stabilit nicio legătură de cauzalitate dintre lapte şi majoritatea tipurilor de cancer; 

S-a dovedit însă că laptele degresat poate accentua acnea la adolescenţi care deja au acnee şi poate favoriza o uşoară secreţie de mucus la pacienţi care suferă de astm. În final, e bine să înţelegem că laptele este un aliment de bază, nutritiv şi bun pentru sănătate. Dar nicidecum esenţial, putem trăi foarte bine şi fără lapte, dacă asta este preferinţa noastră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Observator Medical » Cât de periculos este laptele pentru organism. Mituri şi realităţi despre cea mai populară băutură