Antena Meniu Search
x

Video Cum ajunge laptele plecat cu 1,5 lei de la poarta fermierului să coste chiar şi de 5 ori mai mult pe raft. Unde se umflă cel mai mult preţul

Guvernul Ciolacu vrea să ieftinească mâncarea, dar producătorii avertizează - de la noi nu mai aveţi ce tăia. Ei se tem că scăderea preţurilor va fi suportată tot de ei, nu de marile magazine. De la poarta fermei până la raft, preţul alimentelor ajunge să fie şi de cinci ori mai mare. De câştigat au în special marii retaileri. Ca să înţelegem unde se umflă cel mai mult preţul, am luat astăzi un exemplu: laptele.

de Redactia Observator

la 21.06.2023, 19:44

Vezi și

Claudiu Daviţoiu are o fermă cu o mie de vaci în județul Ilfov. Producţia de 12 tone de lapte pe zi costă, însă, tot mai mult. În situaţia lui sunt toţi producătorii, care spun că nu de la ei trebuie să aştepte guvernul ieftiniri.

Claudiu Davițoiu, fermier: La 1 ianuarie aveam preţul la lapte 3 lei. De la 1 ianuarie a început să scadă preţul, care a ajuns la 1,5 lei. Noi nu mai avem ce scade. Cele mai mari cheltuieli sunt cu energia, motorina, cu îngrăşămintele, cu inputurile, care au crescut foarte mult.

Laptele livrat de fermieri cu un leu şi 50 de bani litrul pleacă din fabrici spre magazine cu preţ dublu. Procesatorul adaugă costurile lui pentru prelucrare, ambalare şi marja de profit. Retailerul pune alte taxe. De raft, de logistică şi promovare. Preţul laptelui din exemplul nostru creşte de cinci ori faţă de cel de livrare şi din cauza taxei pe valoarea adăugată şi a adaosului comercial, care poate ajunge la 40%.

Claudiu Davițoiu, fermier: În magazine ajuge laptele pe raft la 8 lei. Dacă eu îl fac cu 1,5 lei, cum ajunge laptele să se vândă cu 8 lei în magazin?

Pe acelaşi subiect

Guvernul Ciolacu vrea să ieftinească mâncarea

Altă variantă pe care o ia în calcul Guvernul este suspendarea acestor taxe sau limitarea adaosului comercial, pe tot lanţul, timp de şase luni. Premierul Marcel Ciolacu vrea să ieftinească alimentele de bază şi să reducă inflaţia la 8%. Economiştii sunt de acord cu obiectivul, nu şi cu metodele de a-l atinge.

Gabriel Biriș, analist fiscal: Nu se reduce inflaţia prin plafonara marjelor. Se poate crea, cel mult, penurie. Suntem într-o piaţă comună. Care e foarte concurenţială. În momentul în care un producător poate să vândă mai scump afară, va vinde afară.

Sorin Minea, Federația Romalimenta: Dacă se dă un ordin prin care cheltuielile să se reducă, o să fiu cel mai fericit din lume. Nu ştiu cine le reduce. Carnea o cumpăr de afară. Mă duc la neamţ şi spun: scade adaosul comercial?

Planul pentru reducerea adaosului comercial va fi pus la punct zilele acestea, după ce Guvernul şi retailerii vor stabili schema exactă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Cum ajunge laptele plecat cu 1,5 lei de la poarta fermierului să coste chiar şi de 5 ori mai mult pe raft. Unde se umflă cel mai mult preţul